Lewan-goal-ski: Ο ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Ευρώπη

Δημήτρης Μπασμπαρέλας31 Αυγούστου 2020

Διαφωνεί κανείς; Φέτος ήταν η χρονιά του. Μπορεί ο Τσίρο Ιμόμπιλε να κατέκτησε το "Χρυσό Παπούτσι" της φετινής σεζόν (36 γκολ σε 37 ματς), ωστόσο αν συμπεριλάβει κανείς όλη τη χρονιά και τα επιτεύγματα ομάδας και ποδοσφαιριστή σε αντιστοιχία, τότε αναμφίβολα ήταν η χρονιά του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Συν τοις άλλοις, στην Ιταλία οι ομάδες είναι 20 και στη Γερμανία 18 στην πρώτη τη τάξει κατηγορία. Οπως και να έχει, η ομάδα του Φλικ είναι αλήθεια ότι είχε πολλά σημαντικά "γρανάζια" στην καλοδουλεμένη μηχανή της, αλλά αναμφίβολα ο "Λέβα" ήταν ο... μηχανοδηγός εντός του αγωνιστικού χώρου.  

Στην 4η θέση όλων των εποχών

Μετά από τα γκολ εναντίον της Μπαρτσελόνα και της Λιόν στη Λισαβόνα, ο Λεβαντόφσκι έφτασε τα 68 (εκ των οποίων τα 51 για την Μπάγερν) και βρίσκεται μπροστά από τον Κάριμ Μπενζέμα στην 4η θέση όλων των εποχών του κορυφαίου διασυλλογικού διαγωνισμού. Είναι πίσω μόνο από τους Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Ραούλ. Τον Ισπανό θρύλο μπορεί να τον αφήσει πίσω του, καθότι σταμάτησε στα 71.  

Πρώτος και στις τρεις διοργανώσεις

Ο Πολωνός στράικερ κατόρθωσε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ και στις τρεις μεγάλες διοργανώσεις, στις οποίες μάλιστα η Μπάγερν Μονάχου κατέκτησε τα ισάριθμα τρόπαια. Εβαλε 15 γκολ στο Champions League σε 10 συναντήσεις, δύο λιγότερα μόλις από το απόλυτο ρεκόρ του Κριστιάνο Ρονάλντο με τα 17 τέρματα. Να φανταστείτε ότι όλη η Λιόν είχε 14. Μην ξεχνά κανείς ότι φέτος η Μπάγερν έδωσε και δύο ματς λιγότερα, αφού τόσο η προημιτελική φάση, όσο και η ημιτελική ήταν νοκ άουτ και όχι σε διπλά ματς. Επίσης, είναι η πρώτη σεζόν, μετά το 2006-07 και τον Κακά (10 γκολ), στην οποία δεν αναδεικνύονται πρώτοι σκόρερ ούτε ο Μέσι, ούτε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Κάτι δείχνει. Ποδοσφαιριστής με ένστικτο σκόρερ, που "μυρίζεται" το γκολ. Εκλεισε με τη φετινή χρονιά μία ολόκληρη 10ετία στην Bundesliga. Τις τέσσερις χρονιές ήταν στη Ντόρτμουντ και μετρά έξι πλέον στην Μπάγερν. Ο Πολωνός ανέβασε τον πήχη του σκοραρίσματος σε δυσθεώρητα επίπεδα, συνδυάζοντας τα τεχνικά και σωματικά του χαρακτηριστικά με την ποδοσφαιρική ευφυΐα, καθώς και με το γεγονός ότι η Μπάγερν σάρωσε φέτος τους τίτλους.

Ρεκόρ καριέρας

Δύο μέρες μετά τα γενέθλιά του κατέκτησε το πρώτο Champions League σε ηλικία 32 ετών. Από κοινού με τον Γκνάμπρι (εννιά γκολ), ξεπέρασαν το δίδυμο Ρονάλντο-Μπέιλ του 2013-14 της Ρεάλ (17 και έξι αντίστοιχα).

Στην Bundesliga είχε 34 γκολ σε 31 αναμετρήσεις. Ρεκόρ καριέρας. Δεν έφτασε το απόλυτο ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ των 40 γκολ, ωστόσο και στο Κύπελλο πάλι πρώτος σκόρερ ήταν με έξι τέρματα σε πέντε ματς. Τί να κάνει άλλο; Εβαλε 55 γκολ σε 46 επίσημα ματς σε συλλογικό πάντα επίπεδο. Είναι τα περισσότερα από ποτέ. Οι προηγούμενες χρονιές σε σύνολο; Τη σεζόν 2015-16 πέτυχε 42 γκολ σε 51 ματς, την επόμενη έβαλε 43 γκολ σε 47 συναντήσεις. Την περίοδο 2017-18 "βρήκε" 41 γκολ σε 48 παιχνίδια, ενώ πέρσι σημείωσε 40 γκολ σε 47 αναμετρήσεις.

Black jack τίτλων

Ξέρετε ότι χρειάζεται 4.5 σουτ στα 90 λεπτά για να βρει γκολ, επίδοση, την οποία δεν έχει κανείς; Το απίστευτο της όλης υπόθεσης είναι ότι φέτος αποφασίστηκε να μη δοθεί η "Χρυσή Μπάλα", λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το σίγουρο είναι ότι ο - εννιά φορές πρωταθλητής στην καριέρα του - την αξίζει 100% με τις φετινές επιδόσεις του. Πρέπει να σταλεί σπίτι του... Με την κατάκτηση του CL έκανε black jack τίτλων. Ψηφίστηκε μακράν ο κορυφαίος παίκτης στη Γερμανία. Αυτονόητο...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.