Λεωνίδας Στεργίου: Το «μαργαριτάρι» της Σεν Γκάλεν - Στην 22η θέση με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα

Metrosport Team26 Αυγούστου 2021

Επιμέλεια: Κωστής Παναγιώτου

Ουκ ολίγα μέσα του εξωτερικού έχουν ασχοληθεί μαζί του, κάνοντας αναφορές για ένα παιδί-θαύμα, με τρομερό ταλέντο και ωριμότητα που δεν συμβαδίζει με την ηλικία του. Ο Λεωνίδας Στεργίου βρέθηκε στην 22η θέση με τα 100 μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου, με βάση τη λίστα του «football-observatory.com», στην οποία έχουν τοποθετηθεί και ακόμη δύο Έλληνες, ο Χρήστος Τζόλης (52η θέση) και ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος (47η θέση). 

Τα δύο ελληνόπουλα γνωστά σε όλους μας, αγωνίστηκαν στα γήπεδα της χώρας μας, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ έκανε το μεγάλο άλμα στη Premier League, ενώ ο 20χρονος μέσος του Παναθηναϊκού παρέμεινε στην Ελλάδα και φέτος, μέχρι να ανοίξει και εκείνος τα φτερά του. 

Ο άγνωστος Στεργίου

Ο 19χρονος κεντρικός αμυντικός της Σεν Γκάλεν, όμως είναι άγνωστος σε πολλούς. Γεννημένος στο Βάτβιλ του Τόγκενμπουργκ, μια μικρή πόλη περίπου 9.000 κατοίκων. Ο πατέρας του Έλληνας και η μητέρα του από τη Σερβία. Τα πρώτα βήματα τα έκανε στις μικρές εθνικές της Ελβετίας αγωνιζόμενος σε όλες, από τις Κ15, Κ16, Κ17, Κ19 μέχρι την Κ21, στην οποία έχει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Από 13 ετών στις ακαδημίες της Σεν Γκάλεν και στις 6 Φεβρουαρίου το 2019 έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, απέναντι στη Ζυρίχη. Μάλιστα, έμεινε στον αγωνιστικό χώρο και τα 90 λεπτά της αναμέτρησης. 

Στη δεύτερη, κιόλας, συμμετοχή του με τη Βασιλεία, η ελβετική εφημερίδα "Neue Zürcher Zeitung" έγραψε: «Το μαργαριτάρι από το Τόγκενμπουργκ». Στη συνέχεια του κειμένου ο συνάδελφος δημοσιογράφος πρόσθεσε: «Έπαιζε σαν βετεράνος, ειδικά με τον τρόπο που έπεφτε πάνω στους αντιπάλους του». 

Ο Στεργίου σε συνέντευξη που είχε δώσει σε ραδιόφωνο της Ελβετίας, αυτοπροδιορίζεται ως προσγειωμένος και συγκεντρωμένος. Λίγους μήνες αργότερα δήλωνε: «Η εμπειρία παίζει κεντρικό ρόλο, εκεί που χρειάζεται εξυπνάδα. Μου λένε να γίνω αλεπού και θέλω να γίνω».

Επίσης, τα ποδοσφαιρικά του πρότυπα είναι ο Σέρχιο Ράμος, ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ και ο Φαμπιάν Σχαρ, οποίος αγωνίζεται στη Νιούκαστλ.

Με την πρώτη ομάδα της Γκάλεν έχει πραγματοποιήσει 88 συμμετοχές, έχει πετύχει ένα τέρμα και έχει μοιράσει δυο ασίστ. 

Τα εγκωμιαστικά λόγια για εκείνον 


Αρκετοί έχουν ασχοληθεί με τον χαρακτήρα του, ενώ αναφέρουν πως τα αθλητικά και τα αμυντικά του προσόντα έχουν προσελκύσει αρκετούς συλλόγους των κορυφαίων πρωταθλημάτων. Η ιταλική ιστοσελίδα "tuttomercatoweb", τον παρομοίασε με τον Ολλανδό αμυντικό της Γιουβέντους, Ντε Λιχτ.

Στη συνέχεια το σχετικό δημοσίευμα έγραψε: «Ο Ελβετός κεντρικός αμυντικός Λεωνίδας Στεργίου θεωρείται θαύμα του ελβετικού ποδοσφαίρου και σαφώς το μέλλον της εθνικής ομάδας. Μιλάμε για έναν πολύ προικισμένο αμυντικό τεχνικά, αλλά και αθλητικά. Αυτό που εκπλήσσει, ωστόσο, είναι η ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζει κάθε αναμέτρηση, σαν να ήταν βετεράνος με εκατοντάδες παιχνίδια πίσω του.

Ένας νεαρός με αυτήν την προσωπικότητα είναι πραγματικά σπάνιο να βρεθεί και δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι προσέχουν όλοι στην απόδοσή του, πρόθυμοι να τον οδηγήσουν σε υψηλότερο επίπεδο».

Στην Ισπανία αναφέρουν, πως η Σεβίλλη και η Ατλέτικο Μαδρίτης τον έχουν στα ραντάρ τους και παρακολουθούν στενά την εξέλιξή του.

Η επιλογή Εθνικής

Ο νεαρός ταλαντούχος αμυντικός δεν έχει αγωνιστεί ποτέ με τη γαλανόλευκη φανέλα, ο Φαν΄τ Σχιπ έχει ξεχωρίσει τον Στεργίου, αλλά η χώρα της Κεντρικής Ευρώπης έχει το προβάδισμα στην περίπτωσή του. 

Η ομοσπονδία της Ελβετίας δεν θέλει να τον χάσει και έχει προσεγγίσει τον 19χρονο, που ήδη έχει αγωνιστεί σε όλες τις μικρές εθνικές. Από την άλλη ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, προσπαθέι να τον πείσει να αγωνιστεί με τη χώρα του πατέρα του. Η υπόθεσή του δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Ο Λεωνίδας Στεργίου, το "μαργαριτάρι" της Σεν Γκάλεν αξίζει την προσοχή μας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.