Λεμόνια: Μπορούν να «ρίξουν» τον πυρετό;

Metrosport Team04 Νοεμβρίου 2022

Τα όσα έχουν τα λεμόνια για την υγεία μας, που είναι πολλά και γνωστά εδώ και αιώνες.

Ωστόσο, εκτός από τη θετική και θρεπτική διατροφική τους αξία, τα λεμόνια δεν μπορούν να γίνουν μέρος του καθημερινού τρόπου ζωής. Οι πιο γνωστές εγκαταστάσεις των λεμονιών είναι η ισχυρή αντιβακτηριδιακή τους δράση και η χρήση τους ως βοηθητικό αδυνατίσματος.

Τα λεμόνια περιέχουν – κυρίως κιτρικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιοφλαβονοειδή, πηκτίνη και λιμονένιο – που προάγουν την ανοσία και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

1. «Ρίχνει» τον πυρετό

Αν υποφέρετε από κρυολόγημα, γρίπη ή πυρετό, το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα...λεμόνι. Αν δεν είστε σε θέση να βγείτε και να αγοράσετε φάρμακα, η καλύτερη λύση για να πέσει ο υψηλός σας πυρετός είναι να στίψετε ένα λεμόνι μέσα σε μια κούπα με ζεστό νερό και να το πιείτε. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να θεραπεύσει ένα άτομο που υποφέρει από κρυολόγημα, γρίπη ή ακόμη και πυρετό. Ο συνδυασμός λεμονιού και H2O (νερό) βοηθάει στο να πέσει ο πυρετός αυξάνοντας την εφίδρωση.

2. «Προλαβαίνει» τον ισχυρό πονόλαιμο και την γρίπη

Τα λεμόνια παρέχουν την απαραίτητη βιταμίνη C στον οργανισμό, θωρακίζοντάς τον μέσα-έξω.

Κατά την πρώτη ένδειξη κρυολογήματος, προσπαθήστε να δώσετε στο σώμα σας όσο το δυνατόν περισσότερη βιταμίνη C που τονώνει το ανοσοποιητικό σας, ώστε ο ιός να εξαλειφθεί πριν προλάβει να επικρατήσει. Πίνετε τον φρεσκοστυμμένο χυμό ενός λεμονιού σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό κάθε δύο ώρες.

Εάν έχετε πονόλαιμο, προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού και ένα κουταλάκι του γλυκού (5 ml) θαλασσινό αλάτι σε ένα φλιτζάνι (250 ml) χλιαρό νερό. Κάντε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα για ένα λεπτό για να μειώσετε την αίσθηση καψίματος.

Εάν πρόκειται για αμυγδαλίτιδα, κάντε γαργάρες κάθε δύο ώρες για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα με τον φρεσκοστυμμένο χυμό ενός λεμονιού. Μπορείτε να καταπιείτε τον χυμό όταν τελειώσετε τις γαργάρες, επωφελούμενοι έτσι από ένα «εμβόλιο» βιταμίνης C που τονώνει το ανοσοποιητικό.

3. Καταπραΰνει το έκζεμα

Εάν υποφέρετε από λοίμωξη του δέρματος όπως το έκζεμα, ένα επίθεμα λεμονιού μπορεί να προσφέρει ανακούφιση.

Προσθέστε οκτώ σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ένα φλιτζάνι (250 ml) χλιαρό νερό και μια κουταλιά της σούπας (15 ml) υγρό μέλι. Το μέλι έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύει τη θεραπευτική δύναμη του λεμονιού.

Μουλιάστε ένα λινό πανί στο υγρό και τοποθετήστε απαλά το ύφασμα στην πληγείσα περιοχή για 15 λεπτά, δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Αυτό όχι μόνο θα ανακουφίσει τη μόλυνση, αλλά θα αντιμετωπίσει το αίσθημα κνησμού.

4. Επουλώνει τις άφθες

Οι αποδεδειγμένες αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες των λεμονιών μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης και στις άφθες.

Ανακατέψτε το χυμό του φρεσκοστυμμένου λεμονιού σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και ξεπλύνετε το στόμα σας με αυτό το διάλυμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία τρεις φορές την ημέρα. Μπορεί να υπάρχει ένα αίσθημα καύσου όταν ο χυμός λεμονιού έρχεται σε επαφή με την άφθα. Ωστόσο, όσο πιο συχνά τον χρησιμοποιείτε, τόσο λιγότερο κάψιμο θα υπάρχει.

5. Καταπολεμά την κόπωση

Όταν τα σημάδια της κούρασης κάνουν την εμφάνισή τους, ο χυμός λεμονιού είναι ένα φάρμακο γρήγορης δράσης και ένα απολαυστικό αναψυκτικό.

Το έλαιο λεμονιού φαίνεται επίσης να μπορεί να διεγείρει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, οπότε κάθε φορά που αισθάνεστε κουρασμένοι χωρίς λόγο ή δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, προσθέστε τέσσερις σταγόνες λάδι λεμονιού σε ένα μπολ αρωματοθεραπείας, με νερό. Εναλλακτικά, πίνετε ένα ποτήρι νερό με λεμόνι κάθε λίγες ώρες.

6. Θεραπεία για ακμή και μαύρα στίγματα:

Μπορεί να είναι δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά ο χυμός λεμονιού έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση αυτής της αρκετά ενοχλητικής διαδικασίας «θεραπείας της ακμής». ‘Όταν αυτοί οι «μικροί φίλοι -τα βακτήρια- των μαύρων στιγμάτων» φτάνουν στο πρόσωπό σου, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να πάρεις ένα λεμόνι, να το κόψεις σε φέτες και να πιέσεις το χυμό του ακριβώς πάνω στο δέρμα σας. Θα αρχίσετε αμέσως να βλέπετε τα αποτελέσματα και τη λάμψη να έρχεται στο πρόσωπο σας. (Προσοχή! Μην πέσει ο χυμός λεμονιού στα μάτια σας).

7. Απώλεια βάρους:

Χλιαρό νερό, μέλι και χυμός λεμονιού είναι το κλειδί για να βοηθήσετε τη μείωση του σωματικού βάρους με τον πιο φυσικό και υγιεινό τρόπο. Αυτά τα 3 απλά συστατικά θα γίνουν πλέον μέρος του καθημερινού σας τρόπου ζωής, και θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

www.news4health.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.