Λειψία και Αταλάντα τσεκάρουν το εισιτήριο για τους «8»

Δημήτρης Μπασμπαρέλας10 Μαρτίου 2020

Με φιλάθλους θα διεξαχθεί η σημερινή αναμέτρηση στη Λειψία για το παιχνίδι με την Τότεναμ (22:00). Η ομάδα του Νάιγκελσμαν, η οποία παίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της στον θεσμό, είχε επικρατήσει με 1-0 στο Λονδίνο και επιδίωξη είναι να μείνει στον θεσμό, διαγράφοντας ονειρική πορεία.

*** Από την άλλη, η Τότεναμ του Μουρίνιο, χωρίς τους Κέιν, Μπερχβάιν και Σον, θέλει να κάνει την ανατροπή και να περάσει στους “8”, έστω κι αν δεν είναι σε θέση ισχύος. “Αν όλα πάνε καλά, τότε ο Βέρνερ θα παίξει”, είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο προπονητής της Λειψίας.

*** Η Τότεναμ προέρχεται από αρνητικό σερί σε όλες τις διοργανώσεις 9πέντε σερί ματς δίχως νίκη), αλλά πέρσι με τον Ποκετίνο στον πάγκο, έφτασε μέχρι και τον τελικό του “Metropolitano”.

*** Για τη Λειψία, το σημερινό είναι μόλις το 32ο στην Ευρώπη. Στον όμιλο είχε δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες. Το ματς στο Λονδίνο ήταν μάλιστα το πρώτο κόντρα σε αγγλική ομάδα.

*** Στο μεταξύ, οι “spurs” παίζουν για τέταρτη φορά μόλις στους “16” του θεσμού. Εχουν δύο προκρίσεις και έναν αποκλεισμό, σύμφωνα με την UEFA. Μάλιστα, είναι αήττητοι στη συγκεκριμένη φάση μακριά από το γήπεδο τους.

*** Υπενθυμίζεται, ότι πέρσι, απέκλεισαν τη Ντόρτμουντ στους “16”. Κόντρα σε Γερμανούς έχουν πέντε προκρίσεις και τρεις αποκλεισμούς. Συνολικά; Μετρούν πέντε νίκες, δύο ισοπαλίες και επτά ήττες. Επί γερμανικού εδάφους, η Τότεναμ έχει τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες.

*** Απλά και μόνο για την ιστορία, επειδή δεν παίζουν μπάλα οι αριθμοί, η Τότεναμ γνώρισε την πιο βαριά ήττα στην ευρωπαϊκή της ιστορία από γερμανική ομάδα και δη από την Κολωνία με 8-0 στο τότε Κύπελλο Ιντερτότο, το οποίο πλέον δεν υφίσταται ως θεσμός.

Φαβορί για την πρόκριση οι “μπεργκαμάσκι”


Η Βαλένθια του Θελάδες φιλοξενεί σήμερα στο “Μεστάγια” την ομάδα-θαύμα του Γκασπερίνι, την Αταλάντα (22:00). Η αναμέτρηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, λόγω κορωνοϊού.

Οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι, στο ουδέτερο Μιλάνο, με το εντυπωσιακό 4-1 και είναι αναμφίβολα το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση στους “8” του Champions League. Για τους “μπεργκαμάσκι” είναι η πρώτη τους παρουσία στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, σε αντίθεση με τη Βαλένθια, η οποία παίζει για 12η φορά.

*** Η Βαλένθια ήταν φιναλίστ μάλιστα στις περιόδους 1999/2000 και 2000/01, αλλά είναι η πρώτη φορά μετά το 2012-13, που εξασφάλισαν εισιτήριο για τους “16”.

*** Τότε οι Ισπανοί είχαν αποκλειστεί από την Παρί. Είναι παράλληλα η τέταρτη συμμετοχή για τις “νυχτερίδες” στη συγκεκριμένη φάση της διοργάνωσης.

*** Κόντρα σε ιταλικές ομάδες σε “ζευγάρια” μετρά δύο προκρίσεις και τέσσερις αποκλεισμούς. Στην πιο πρόσφατη κόντρα τους με Ιταλούς ήταν το 2006-07, πάλι για τους “16”, όταν είχαν αποκλείσει την Ιντερ σε διπλή ισοπαλία (0-0 και 2-2), αλλά είχαν περάσει χάρη στα εκτός έδρας γκολ.

*** Για την Αταλάντα είναι η 43η ευρωπαϊκή της συμμετοχή και φυσικά η όγδοη στον κορυφαίο θεσμό. Οι πιο σημαντικές διακρίσεις της ως σύλλογος είναι η παρουσία στα ημιτελικά, στο Κύπελλο Κυπελλούχων, το οποίο πλέον δεν υπάρχει, το 1987/88 και τρία χρόνια μετά, όταν έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA.

*** Οι Ιταλοί δεν είχαν νίκη στα πρώτα έξι εκτός έδρας ευρωπαϊκά τους παιχνίδια. Πέντε ήττες και μία ισοπαλία μετρούσαν. Στα επόμενα 14 έχασαν μόλις τέσσερις φορές (πέντε νίκες, πέντε ισοπαλίες). Εχουν χάσει μόλις τρεις φορές στις τελευταίες 10 (τέσσερις νίκες, τρεις ισοπαλίες). Είναι η 10η ιταλική ομάδα στο Champions League και η 141η συνολικά.

*** Οι Ισπανοί έχουν κερδίσει πέντε από τα τελευταία 15 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Εξι ήττες και τέσσερις ισοπαλίες είναι ο απολογισμός στα υπόλοιπα. Η μοναδική φορά, την οποία κέρδισε φέτος με 4-1 ήταν κόντρα στη Λιλ για τους ομίλους.

*** Από την άλλη, η Αταλάντα διαθέτει μία από τις καλύτερες επιθέσεις στην Ευρώπη. Σε 25 ματς στην Ιταλία έβαλε 70 γκολ. Μετρά πέντε ματς συνεχόμενα με νίκες και επτά σερί δίχως ήττα.

*** Οι Γκάμπριελ (τιμωρημένος), Γκαράι (εκτός λίστας και τραυματίας), Μάξι Γκόμες και Πιτσίνι (τραυματίες) είναι εκτός δράσης. Οι Βαγιέχο, Μαγκαλά είναι κι αυτοί εκτός αποστολής, ενώ ο Ροντρίγκο είναι διαθέσιμος. Για την Αταλάντα, μόνο ο Τολόι έχει κριθεί αμφίβολος.

*** Oι ρεπόρτερ πλησίασαν χθες τον “capitano” του club από το Μπέργκαμο κατά την άφιξη στη Βαλένθια. «Φιλαράκια, δεν μπορείτε να κάνετε συνέντευξη τώρα», είπε ο Αργεντινός, όμως οι δημοσιογράφοι επέμειναν. «Παλιάτσοι...», ήταν η επόμενη ατάκα που βγήκε από το στόμα του 31χρονου.

Το πρόγραμμα

Ετσι, έχει η κατάσταση για τους “16” του Champions League. Στην παρένθεση τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων:

Τρίτη(10/3)

Βαλένθια-Αταλάντα 22:00 (1-4)

Λειψία-Τότεναμ 22:00 (1-0)

Τετάρτη (11/3)

Λίβερπουλ-Ατλέτικο 22:00 (0-1)

Παρί-Ντόρτμουντ 22:00 (1-2)

Τρίτη (17/3)

Γιουβέντους-Λυών 22:00 (0-1)

Μάντσεστερ Σίτι-Ρεάλ Μαδρίτης 22:00 (2-1)

Τετάρτη (18/3)

Μπάγερν Μονάχου-Τσέλσι 22:00 (3-0)

Μπαρτσελόνα-Νάπολι 22:00 (1-1)

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.