Λάθη έγιναν κι από τις δύο πλευρές, στην πράξη θα κριθεί ο Φαν'τ Σχιπ

Δημήτρης Κανελλάκης22 Σεπτεμβρίου 2020

Η κατάληξη της αντιπαράθεσης Φαν'τ Σχιπ-Σιόβα, με την από... τηλεοράσεως ανακοίνωση εκ μέρους του ομοσπονδιακού προπονητή της αποπομπής του ποδοσφαιριστή από την εθνική ομάδα, δείχνει νομίζω ότι η κατάσταση στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εξακολουθεί να είναι προβληματική.
Ακούω κάποιους να λένε ότι αυτήν ακριβώς την... “προβληματική κατάσταση” προσπαθεί να διορθώσει ο προπονητής και η απόφαση αποπομπής του Σιόβα είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι οι ποδοσφαιριστές είναι για να παίζουν ποδόσφαιρο και όχι για να εκφράζουν απόψεις για τον προπονητή τους και την εκ μέρους του διαχείριση προσώπων και τακτικών.

Σωστό είναι αυτό. Αλλά όχι απόλυτα... Ασφαλώς και δεν είναι δουλειά των ποδοσφαιριστών, είτε πρόκειται για συλλόγους είτε για εθνικές ομάδες, να σχολιάζουν δημόσια τους προπονητές ή τους συμπαίκτες τους. Ουδείς, όμως, μπορεί να απαγορεύσει σε έναν ποδοσφαιριστή, ειδικά όταν μιλάμε για αυτούς που ανήκουν στο υψηλότερο επίπεδο, γι' αυτό και αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες, να έχουν άποψη. Οι ποδοσφαιριστές αυτού του επιπέδου είναι, συνήθως, ισχυρές προσωπικότητες και όχι άβουλα όντα. Παρόλα αυτά, ακόμη και σε αυτής της αξίας τους ποδοσφαιριστές, δεν επιτρέπεται, διότι δεν είναι fair (όχι για κανέναν άλλο λόγο), να σχολιάζουν δημόσια επιλογές του προπονητή τους, ή κάποιου συμπαίκτη τους ή της διοίκησης της ομάδας.

Αυτό ήταν το λάθος του Σιόβα και αυτό δεν αλλάζει. Ο Ελληνας διεθνής έπρεπε αυτό που σκεφτόταν, αυτό που τον απασχολούσε, να πάει και να το πει στον Φαν'τ Σχιπ.  Δεν το έκανε και γι' αυτό δικαίως θίχτηκε ο Ολλανδός τεχνικός. Οποιος κι αν ήταν στην θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού θα είχε θιγεί αφού ο ποδοσφαιριστής υπερέβη τα εσκαμμένα.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος από το δίκιο του, ο Φαν'τ Σχιπ το έχασε με τον τρόπο που δημοσιοποίησε την απόφασή του. Σε ένα θέμα σαν αυτό, δεν ανακοινώνεις την απόφασή σου μέσα από μια τηλεοπτική συνέντευξη. Το κάνεις μιλώντας με τον άμεσα ενδιαφερόμενο και μέσα από μια δήλωσή σου από το σάιτ της ομοσπονδίας. Η μόνη εξήγηση που θα μπορούσα να δώσω στον τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να χειριστεί την υπόθεση Σιόβα ο τεχνικός της εθνικής ομάδας είναι ότι ήθελε να δείξει μια πυγμή, ενδεχομένως και μια σκληρότητα που θα υποχρεώσει τους παίκτες της εθνικής ομάδας να σκεφτούν πολύ καλά πριν λειτουργήσουν όπως ο Σιόβας και ότι η πειθαρχία, έτσι όπως αυτός την εννοεί, είναι αδιαπραγμάτευτη. 

Επαναλαμβάνω ότι, κατά την άποψή μου, ως προς τον χειρισμό του θέματος λάθη έγιναν και από την μία και από την άλλη πλευρά, όμως, στην πράξη θα κριθεί αν θα είναι, τελικά, προς όφελος της εθνικής ομάδας ότι ο Φαν'τ Σχιπ δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του...

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.