Λαγαρίας για Άρη: «Η FIFA δεν αναγνωρίζει αλλαγές ΑΦΜ»

Metrosport Team14 Ιανουαρίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο εξειδικευμένος δικηγόρος σε θέματα αθλητικού δικαίου Νίκος Λαγαρίας και αναφέρθηκε στο ζήτημα που προέκυψε με την απόφαση της FIFA για απαγόρευση μεταγραφών στον Άρη εξαιτίας οφειλών της προηγούμενης ΠΑΕ.

Ο κ. Λαγαρίας εξήγησε πως η FIFA δεν αναγνωρίζει αλλαγές ΑΦΜ, ενώ υπογράμμισε και τη νομική διάσταση που υπάρχει ανάμεσα στους ελληνικούς νόμους και τις διατάξεις των UEFA/FIFA.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν η FIFA θεωρεί την υφιστάμενη ΠΑΕ Άρης συνέχεια της παλαιάς: «Η FIFA δεν άλλαξε ποτέ τακτική. Αναγνωρίζει μια ομάδα που φορά συγκεκριμένα χρώματα, έχει συγκεκριμένο έμβλημα και παίζει σε συγκεκριμένο γήπεδο. Τα περί αλλαγών ΑΦΜ δεν τα αναγνωρίζει. Στην Ελλάδα από την άλλη, εφαρμόστηκε επί χρόνια το γνωστό κόλπο να υποβιβάζεται μια ομάδα με χρέη στο ερασιτεχνικό και εν συνεχεία να προβιβάζεται, να παίρνει ένα νέο ΑΦΜ και να ξεχνάει τα χρέη. Το πρώτο ζήτημα προβληματισμού που προκύπτει είναι το εξής: Το ποδόσφαιρο έχει αυτοδιοίκητο ή διοικείται και με βάση τους νόμους του εκάστοτε κράτους; Τι είναι αυτό που υπερισχύει, λοιπόν; Οι κανονισμοί της UEFA και της FIFA ή μια διάταξη του αθλητικού νόμου; Τα πράγματα βλέπω να κατευθύνονται προς το CAS».


Αν υπάρχει αντίστοιχο δεδικασμένο: «Υπάρχει στο παρελθόν μια απόφαση του CAS στην υπόθεση της ρουμανικής Τιμισοάρα, η οποία είχε παρόμοια προβλήματα. Το CAS δεν έκανε κάτι άλλο, παρά να αναφερθεί σε συγκεκριμένα άρθρα των καταστατικών της UEFA και της FIFA, τα οποία αναφέρουν πως όλα πρέπει να γίνονται σε αθλητικά πλαίσια. Ανεβαίνεις κατηγορία ή υποβιβάζεσαι γιατί έτσι αξίζεις. Το να βρίσκω έναν νομικό τρόπο, να μεταφέρω τα χρέη σε μια άλλη νομική οντότητα και εν συνεχεία να ανεβαίνω στη Super League 1 και να λέω ότι δεν χρωστάω, δεν πιάνει».

Γιατί δεν ίσχυσε το ίδιο στην περίπτωση της ΑΕΚ: «Μόνο εικασίες μπορώ να κάνω. Για την περίπτωση του Άρη, γίνεται επίκληση ενός άρθρου που λέει πως δεν εκτελέστηκε μια απόφαση. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη απόφαση. Κάτι έχει αλλάξει, επομένως. Στα εσωτερικά μας, αυτό που άλλαξε τρεις φορές από το 2016 είναι το άρθρο 111 του αθλητικού νόμου. Μπορεί να έπαιξε κάποιο ρόλο αυτό. Αρχικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι όταν μια ομάδα ανεβαίνει από την ερασιτεχνική κατηγορία θα χρωστάει όλες τις προηγούμενες οφειλές. Στο μεσοδιάστημα μπορεί να έγιναν άλλες ενέργειες από τους ενδιαφερόμενους. Το 2017 και το 2019 άλλαξε και πάλι η διάταξη και το κράτος λέει ότι δεν θα χρωστάτε όλα, αλλά τα μισά. Μιλάμε για τα χρέη προς τους ιδιώτες. Προσέξτε εδώ ποιο είναι το παράδοξο. Η FIFA από την πλευρά της ζητά να τα αποπληρώσουν όλα, ενώ οι νόμοι του κράτους προβλέπουν αποπληρωμή του μισού ποσού από το 2016 και μετά. Τώρα θα κληθούν αυτοί που ανακατεύουν το αυτοδιοίκητο με τους νόμους και τα φτιάχνουν όπως τα θέλουν να βρουν και τη λύση».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.