Λάδι και φέτα ίσα με το... κέτσαπ!

Metrosport Team30 Ιουλίου 2021

Σημαντική επιτυχία όσο να πεις ο αναβαλλόμενος φόρος και όσον και να μην αρέσει σε κάποιους ήταν επιτυχία επί της αρχής του ανθρώπου που πάλεψε και το zero risk δηλαδή του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Ζαββού. Κάπως έτσι αδυνάτισαν περαιτέρω τα επιχειρήματα για τη Bad Bank.

Για να ξέρετε όπως μάθαμε και εμείς: Μην περιμένετε οι μεγάλοι ιδιώτες επενδυτές να τοποθετήσουν χρήματα στο real estate εάν και εφόσον δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις σε ότι αφορά τα δεδομένα για το κλίμα... Ποιο κλίμα; Συνεχίζω... 

 Χθες λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε νέες τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη θωράκιση των έργων υποδομής έναντι της κλιματικής αλλαγής για την περίοδο 2021-2027. Μέρες που είναι και καύσωνα που έχουμε....

Οι κατευθυντήριες γραμμές θα συμβάλουν στην ενσωμάτωση κλιματικών παραμέτρων στις μελλοντικές επενδύσεις και στην ανάπτυξη έργων υποδομής από κτίρια και υποδομές δικτύων έως μια σειρά δομημένων συστημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι θεσμικοί και ιδιωτικοί Ευρωπαίοι επενδυτές θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις μετά λόγου γνώσεως σχετικά με έργα που θεωρούνται συμβατά με τη συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

Κοινώς το real estate αποχτά νέους δείκτες. Αυτά έχουν πολύ ενδιαφέρον και για την πληθώρα ακινήτων που έχουν οι τράπεζες στην ιδιοκτησία τους και που μάλλον δεν πληρούν σχετικούς κανόνες. Επομένως ή θα πρέπει να τους εκπληρώσουν με επενδύσεις από την πλευρά των τραπεζών ή τα βλέπω τα ακίνητα αυτά να έχουν την τύχη των κόκκινων δανείων. Να δημιουργηθεί κανένας Ηρακλής ακινήτων που θα υποδέχεται σχετικούς τίτλους.

Τα stress tests σήμερα θα βγάλουν κερδισμένους και χαμένους. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να 'χουμε κατά νου πως γίνονται με στοιχεία του 2020 και πάρα πολλά έχουν προς το θετικότερο αλλάξει για τις τράπεζες από τότε.

Σήμερα και η γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας. Επίσημη πρώτη για το Γκίκα Χαρδούβελη.

Χθες ήταν η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση όπου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συζήτησε το θέμα των καταγγελιών της Greenhill για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Οι υπηρεσίες της Κεφαλαιαγοράς αναφέρουν στην εισήγησή τους ότι δεν προκύπτει θέμα συντονισμού με Μπόμπολα και λοιπούς της Reggeborgh και αποφασίστηκε να μην κινηθούν διαδικασίες με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ως σήμερα.

Πραγματικά διθυραμβική η ανακοίνωση της Λάμψα του κ. Θανάση Λασκαρίδη για την προσαρμογή της εταιρίας στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Μιλά για πλαισίωση του συμβουλίου με διακεκριμένες προσωπικότητες. Βέβαια δεν λέει γιατί δεν το έκανε πριν ο νόμος υποχρεώσει σε αλλαγές. Ανεξαρτήτως όμως αυτού ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει ότι η Λάμψα θα βρεθεί έτη επιχειρηματικού φωτός μπροστά με την είσοδο της Μαρίας Δαμανάκη στο ΔΣ. Η τεράστια εμπειρία σε θέσεις αποκλειστικά του δημοσίου προφανώς θεωρείται το απόλυτο προσόν.

Αλήθεια, το Nutri Score το ξέρετε; Όχι; Ρωτήστε εκείνους που ασχολούνται πιο επισταμένα με την διατροφή και θα σας πουν. Για να μην μπαίνετε όμως στον κόπο σας λέω ότι εν πολλοίς είναι ένα σύστημα αξιολόγησης των θρεπτικών στοιχείων κάθε τροφής, γαλλικής προέλευσης το οποίο τείνει να επικρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι των άλλων αντίστοιχων. Μετρά θρεπτικά συστατικά και βέβαια τα βλαβερά και διαμορφώνει κατηγορίες που αποδίδονται χρωματικά στα προϊόντα με ευδιάκριτη ετικέτα στη συσκευασία τους. Υπάρχουν πέντε αν δεν κάνω λάθος χρωματικές κατηγορίες. Για να μην παιδεύεστε, φανταστείτε κάτι σαν... iso για την διατροφή... Γιατί εκεί είναι το πονηρό σημείο...

Για τα ελληνικά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, η φέτα κλπ. που αποτελούν και υψηλής εξαγωγικής δραστηριότητας προϊόντα και γενικότερα για μία παραγωγική αλυσίδα που δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των τροφών και των προϊόντων, η ύπαρξη αυτού του συστήματος αξιολόγησης θα έπρεπε λογικά να είναι ευλογία. Μήπως όμως αντί γι' αυτό υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελέσει... κατάρα; Γιατί;

Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολογεί πέντε παραμέτρους. τα λιπαρά, το αλάτι, τη ζάχαρη, τις πρωτεΐνες και τις φυτικές ίνες. Αυτό αφήνει εκτός υψηλής αξιολόγησης μία σειρά προϊόντων που υποβαθμίζονται καθώς δεν προσμετρώνται άλλα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Καθώς όλο και περισσότερες εφοδιαστικές αλυσίδες ζητούν αξιολόγηση Nutri Score από τους προμηθευτές τους, μπορεί να γίνει κατανοητό τι είδους πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί σε παραγωγούς.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, που ίσως να αποδειχθεί πολύ σοβαρότερο. Μία σειρά ελληνικών προϊόντων, πέραν των πολύ πολύ prime, μπορεί να εξισωθούν σε (χρωματική) διατροφική κατηγορία με προϊόντα τεχνικά επεξεργασμένα και μαζικής κατανάλωσης όπως... η κέτσαπ ή τα διάφορα τύπου light αναψυκτικά! Πέραν ότι δια της μεθόδου αυτής θα πάει περίπατο το θρεπτικό και υγιεινό ειδικό βάρος της μεσογειακής διατροφής, μπορείτε να σκεφτείτε συνέπειες στις τιμές, στις εξαγωγές κλπ; Είναι μάλλον προφανές ότι οι μεγάλες πολυεθνικές τροφίμων θα είναι ένθερμες προς τη γενική διείσδυση της κατηγοριοποίησης στις συνήθειες των καταναλωτών, ενώ και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επίσης έχουν λόγο να είναι θετικές αν κανείς συνυπολογίσει ότι το πιο... junk κομμάτι αποτελεί πολύ μεγάλο μέρος των πωλήσεων. Και η απενοχοποίησή του έναντι των πιο υγιεινών επιλογών, αναμφίβολα θα είναι κερδοφόρος. Το ζήτημα είναι τεράστιο και από ότι φαίνεται εδώ στην Ελλάδα κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου οι αρμόδιοι κρατικοί και μη φορείς.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.