Η εκπληκτική ιστορία του Michel Nkuka Mboladinga που παρακολουθούσε ακίνητος όλα τα παιχνίδια του Κονγκό στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής παραπέμποντας στο άγαλμα του Λουμούμπα, ηγέτη του Κονγκό και συμβόλου της ελευθερίας.
Στην Κινσάσα την πρωτεύουσα του Κονγκό υπάρχει το άγαλμα του Πατρίς Λουμούμπα (1925-1961), Κονγκολέζου ηγέτη της ανεξαρτησίας και πρώτου, δημοκρατικά εκλεγμένου, Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας του Κονγκό. Τη στάση του αγάλματος με το δεξί χέρι ψηλά μιμήθηκε ένας οπαδός του Κονγκό σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας μέχρι και τη φάση των “16”, όταν -προσφάτως- αποκλείστηκε από την Αλγερία. Ο Michel Nkuka Mboladinga με την -εκτός των άλλων- φυσιογνωμική ομοιότητα με τον Λουμούμπα, στεκόταν ακίνητος, πάνω σε ένα βάθρο, σε όλη τη διάρκεια των αγώνων.
🇨🇩⚽️ AFCON Fan Turns Into a Living Statue
— Sputnik Africa (@sputnik_africa) December 31, 2025
A DR Congo supporter went viral after standing motionless for the full 90 minutes—posing like a Patrice Lumumba statue—during Congo’s 3–0 AFCON win over Botswana.
The unforgettable show of devotion stole the spotlight as the team booked… pic.twitter.com/B1xh8K65gI
Η ιστορία του ταξίδεψε παντού καθώς αποτύπωνε με τον ιδιαίτερο συμβολισμό ένα βαθύτερο νόημα. “Αυτός είναι που μας έδωσε την ελευθερία να εκφραζόμαστε”, είπε για τον ηγέτη του Κονγκό. “Θυσίασε τη ζωή του για να μας δώσει ελευθερία. Είναι λοιπόν ήρωας για εμάς. Ο Λουμούμπα είναι ένα πνεύμα για εμάς, ένα πρότυπο για εμάς”, δήλωσε ο Nkuka Mboladinga στο “Associated Press” για τον δολοφονημένο ήρωα της ανεξαρτησίας της χώρας. Φίλαθλοι που τον συναντούσαν στο Μαρόκο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το Κύπελλο Εθνών Αφρικής έβγαιναν φωτογραφίες μαζί του.
Η ιστορία ταξιδεύει ταχύτατα στον παγκόσμιο ιστό. Σε κάθε παιχνίδι εκεί. Με την ίδια στάση. Τριγύρω του ο παλμός της εξέδρας με τον κόσμο. Ο ίδιος ακίνητος. Λύγισε στον αποκλεισμό Το Κονγκό αποκλείστηκε από τη συνέχεια του τουρνουά καθώς αποκλείστηκε από την Αλγερία σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση με το γκολ που πέτυχε ο στο 119ο λεπτό. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που ο Nkuka Mboladinga, λύγισε. Κατέβασε το δεξί χέρι, έκρυψε το πρόσωπό του και άρχισε να κλαίει. Μία στιγμή γεμάτη συναίσθημα, μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του τουρνουά.
The viral AFCON fan was in tears after DR Congo were eliminated late on 🥺🇨🇩 📹 pic.twitter.com/8cDLsvEGtc
— Daily Mail Sport (@MailSport) January 7, 2026
Η συγνώμη της Αλγερίας
Σε αυτό το παιχνίδι όμως έγινε και κάτι άλλο. Ο Αλγερινός διεθνής επιθετικός της Βόλφσμπουργκ, Μοχάμεντ Αμούρα μιμήθηκε την χειρονομία του Κονγκολέζου οπαδού με τη μίμηση να ολοκληρώνεται με πτώση σαν να έριχνε ένα άγαλμα.
Αυτό έφερε έκρηξη αντίδρασης και σχολίων από παντού. Η κίνηση του Αμούρα θεωρήθηκε προσβλητική και η Αλγερία ζήτησε συγνώμη με μία κίνηση. Έδωσε τη φανέλα Ένα μέλος της αλγερινής αποστολής έδωσε στον Nkuka Mboladinga μια φανέλα της Αλγερίας με το όνομα “Λουμούμπα”, ως ένδειξη σεβασμού και αθλητικού πνεύματος.
🇩🇿🇨🇩 The Algerian FA invited Congolese superfan Michel Nkuka Mboladinga to the Algeria team hotel in Rabat after DR Congo’s elimination
— Algeria FC (@Algeria_FC) January 7, 2026
Nkuka Mboladinga met the Algeria players and the Algeria FA also gave him a personalized Algeria jersey with the name of Lumumba on the back https://t.co/1vuVWbUUWx pic.twitter.com/FMvTLcbpsG
Η συγνώμη του Αμούρα
Ο παίκτης από την πλευρά του δημοσίευσε στα social media μια δήλωση διευκρινίζοντας ότι δεν γνώριζε τη σημασία του συμβόλου και ότι η πρόθεσή του δεν ήταν ποτέ να προκαλέσει ή να χλευάσει κανέναν. Ανέφερε: “Ο αγώνας εναντίον της ΛΔ Κονγκό ήταν πολύ μεγάλος, έντονος και γεμάτος συναισθήματα στον αγωνιστικό χώρο. Θέλω να διευκρινίσω κάτι σημαντικό: εκείνη τη στιγμή, δεν είχα επίγνωση του τι αντιπροσώπευε ο χαρακτήρας ή το σύμβολο στις κερκίδες. Η πρόθεσή μου ήταν μόνο να αστειευτώ με αθλητικό πνεύμα και με καλές προθέσεις, χωρίς καμία επιθυμία να προκαλέσω ή να προσβάλω κανέναν. Σέβομαι τη Λ.Δ. Κονγκό και την εθνική της ομάδα και τους εύχομαι ειλικρινά επιτυχία και ελπίζω να προκριθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Εάν η ενέργειά μου παρερμηνεύτηκε, ζητώ ειλικρινά συγγνώμη, καθώς δεν ήταν ποτέ πρόθεσή μου. Παραμένω συγκεντρωμένος στο γήπεδο και στην εκπροσώπηση της χώρας μου με υπερηφάνεια. Ζήτω η Αλγερία”.
🇩🇿🇨🇩 Algeria forward Mohamed Amine Amoura has apologized for his gesture yesterday against DR Congo, saying he wasn’t aware of the meaning and history of the gesture of the DRC fan
— Algeria FC (@Algeria_FC) January 7, 2026
Amoura said he regrets his gesture was just and did not intend to provoke or disrespect DR Congo pic.twitter.com/OOY0RKNemb
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube