Ο τρομερός Λιβάκοβιτς έστειλε την Κροατία στα ημιτελικά και τη Βραζιλία στο καναβάτσο

Κωστής Παναγιώτου09 Δεκεμβρίου 2022

Ο τρομερός Ντομινίκ Λιβάκοβιτς πραγματοποίησε μια σπουδαία εμφάνιση απέναντι στη Βραζιλία του Νεϊμάρ, όντας πάλι ο πρωταγωνιστής στη διαδικασία των πέναλτι (0-0 κ.α., 1-1 παρ., 4-2 πεν.), στέλνοντας την εφτάψυχη Κροατία στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, περιμένοντας τον νικητή του ζευγαριού Ολλανδία-Αργεντινή.

Οι Κροάτες κατάφεραν για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην ιστορία τους να προκριθούν στα ημιτελικά του Μουντιάλ, αποδεικνύοντας πως η παράταση και η διαδικασία των πέναλτι είναι φτιαγμένα για εκείνους, καθώς αυτή ήταν η όγδοη από τις τελευταίες εννέα αναμετρήσεις νοκ-άουτ της Κροατίας σε μεγάλη διοργάνωση (Euro, World Cup) που οδηγείται στην παράταση, ενώ το μοναδικό παιχνίδι που έληξε στα 90 λεπτά ήταν ο τελικός με τη Γαλλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Η εξέλιξη του αγώνα

Στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα η "σελεσάο" είχε τον έλεγχο της μπάλας αλλά δεν μπορούσε να βρει τα κενά στην καλά οργανωμένη άμυνας των Κροατών, οι οποίοι από το 15ο λεπτό και μετά ισορρόπησαν την αναμέτρηση και έγιναν εκείνοι απειλητικοί στην αντεπίθεση.

Η πρώτη καλή στιγμή του αγώνα ήρθε από τον ωραίο συνδυασμό του Ρισάρλισον με τον Βινίσιους, αλλά το σουτ του τελευταίου βρήκε στο σώμα του Γκβαρντιόλ. Στη συνέχεια της φάσης ο Νεϊμάρ πήρε τη μπάλα και προσπάθησε να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα αλλά το σουτ του κατέληξε στην αγκαλιά του Λιβάκοβιτς.

Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε χωρίς μεγάλη ευκαιρία μπροστά από τις δύο εστίες, με τη Βραζιλία να έχει την κατοχή της μπάλας αλλά να αδυνατεί να βρει το κενό ώστε να απειλήσει τους Κροάτες, οι οποίοι από την πλευρά τους πήγαν τον παιχνίδι στο ρυθμό τους και στην κόντρα γινόντουσαν απειλητικοί, ειδικά από τη δεξιά πλευρά με τον Γιουράνοβιτς.

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου οι Βραζιλιάνοι δημιούργησαν την πρώτη μεγάλη ευκαιρία τους, με τον Ρισάρλισον να βγάζει κάθετη πάσα στον Νεϊμάρ μέσα στη μεγάλη περιοχή, αλλά ο επιθετικός της "σελεσάο" νικήθηκε από τη γρήγορη αντίδραση του Λιβάκοβιτς, οποίος απέκρουσε με τα πόδια.

Στο 66ο λεπτό ο Πακετά επωφελήθηκε από τις κόντρες μέσα στην περιοχή των Κροατών, βρέθηκε απέναντι από τον Λιβάκοβιτς, αλλά και πάλι ο τερματοφύλακας της Κροατίας αντέδρασε σωστά, στέλνοντας τη μπάλα σε κόρνερ.

Δέκα λεπτά αργότερα (76') ο Νεϊμάρ έγινε αποδέκτης της κάθετης πάσας του Ρισάρλισον μέσα στην αντίπαλη περιοχή αλλά ξανά ο Λιβάκοβιτς είχε σωστή θέση, αποσοβώντας τον κίνδυνο για την ομάδα του.

Στο δεύτερο μέρος οι Βραζιλιάνοι ήταν φανερά βελτιωμένοι σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο, δημιουργώντας καλές ευκαιρίες μπροστά από την εστία της Κροατίας, αλλά οι τελικές τους έπεφταν πάνω στον "τοίχο" που είχε υψώσει το Λιβάκοβιτς, οποίος κράτησε όρθια την ομάδα του, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Χρειάστηκαν 105 λεπτά για να μπορέσει ο Νεϊμάρ και η Βραζιλία να νικήσουν τον Λιβάκοβιτς, με τον επιθετικό της Παρί να συνδυάζεται υπέροχα με τους συμπαίκτες του, να βρίσκεται απέναντι από τον Κροάτη τερματοφύλακα, τον οποίο απέφυγε και με πλασέ έκανε το 1-0 για την ομάδα του.

Η Βραζιλία μετά το γκολ του Νεϊμάρ προτίμησε να μείνει πίσω από τη μπάλα, προσπαθώντας να διαφύλαξε το υπέρ της 1-0, με τους Κροάτες να πιέζουν και με μια αντεπίθεση από τα αριστερά, ο Όρσιτς πάσαρε στην περιοχή, ο Πέτκοβιτς υποδέχτηκε τη μπάλα και με σουτ στη δεξιά γωνία του Άλισον ισοφάρισε σε 1-1, στέλνοντας το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι.

Η Κροατία επικράτησε στα πέναλτι της "σελεσάο" με 4-2, με τον Λιβάκοβιτς να πιάνει την εκτέλεση του Ροντρίγκο και τον Μαρκίνιος να στέλνει τη μπάλα στο δεξί δοκάρι του Κροάτη τερματοφύλακα, με αποτέλεσμα η Κροατία να παίρνει μια επική πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Κροατία (Προπονητής: Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110' Μπούντιμιρ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114' Όρσιτς), Κόβατσιτς (106' Μάγερ), Πάσαλιτς (72' Βλάσιτς), Κράμαριτς (72' Πέτκοβιτς), Πέρισιτς

Βραζιλία (Προπονητής: Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106' Σάντρο), Μαρκίνιος, Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106' Φρεντ), Καζεμίρο, Ραφίνια (56' Άντονι), Νεϊμάρ, Βινίσιους (64' Ροντρίγκο), Ρισάρλιζον (84' Πέντρο)

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.