Κρμέντσικ: Είναι ο αντι-Πρίγιοβιτς που έψαχνε ο ΠΑΟΚ;

Χάρης Δημαράς11 Φεβρουαρίου 2021

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο μπορεί να ισχύει εν πολλοίς το «ουδείς αναντικατάστατος», όμως ορισμένοι ποδοσφαιριστές ακόμη και μετά την αποχώρησή τους γίνονται άθελά τους μέγεθος σύγκρισης με τους επόμενους και είναι πιθανό, με αυτό τον τρόπο να μνημονεύονται από τους φιλάθλους του συλλόγου για αρκετό καιρό.

Στην περίπτωση του φορ περιοχής στον ΠΑΟΚ είναι δεδομένο ότι ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς είναι ένας από τους ικανότερους επιθετικούς που έχουν φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα και συνετέλεσε τα μέγιστα στο να πάρει τίτλους η ομάδα στη διάρκεια της παραμονής του. Το κενό της αποχώρησής του δε φάνηκε ιδιαίτερα στη σεζόν του νταμπλ με τους αυτοματισμούς που ήδη είχαν αναπτύξει οι ασπρόμαυροι και την εξαιρετική παρουσία του Ακπομ, όμως η αλήθεια είναι ότι αρκετές φορές μέσα στα τελευταία δύο χρόνια σχολιάστηκε ότι ο ΠΑΟΚ αναζητεί τον επόμενο «Πρίγιο». Τον παίκτη δηλαδή που θα φορτώνει την αντίπαλη εστία με γκολ, τον φορ περιοχής που θα «σκοτώνει» με πρώτη επαφή και που θα απασχολεί και τους δύο αντίπαλους κεντρικούς αμυντικούς.

Ο Σβιντέρσκι είναι ένας ικανότατος επιθετικός, αλλά δεν φαίνεται πως είναι σε αυτό το στυλ, παρ΄ότι μυρίζεται πολύ έντονα το γκολ, ενώ η επιλογή του Αντόνιο Τσόλακ για τη συγκεκριμένη θέση αποδείχθηκε μάλλον κατώτερη των περιστάσεων. Ο Μίχαελ Κρμέντσικ όμως με το «καλημέρα» της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ δείχνει διαφορετικά στοιχεία: Ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο απαιτητικό ρόλο του φορ περιοχής, του παίκτη δηλαδή που ψάχνει ο ΠΑΟΚ και μάλιστα δεν κρύβει ούτε η μία, ούτε η άλλη πλευρά ότι υπάρχει επιθυμία παραμονής του στην Τούμπα και μετά το καλοκαίρι!

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι ο Κρμέντσικ είναι δανεικός από την Κλαμπ Μπριζ μέχρι και τον ερχόμενο Ιούνιο, με τον ΠΑΟΚ να μη διατηρει οψιόν αγοράς, αλλά να έχει μπει σε φάση επαφών και διαπραγμάτευσης ώστε να τον κάνει δικό του. Μια υπόθεση που μόνο απλή δεν είναι αν αναλογιστεί κανείς πως οι Βέλγοι είχαν δαπανήσει 6 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν από την Βικτόρια Πλζεν, ανεξάρτητα αν όπως ομολόγησε ο προπονητής τους δεν ταίριαξε στην αγωνιστική τους φιλοσοφία, με αποτέλεσμα να τον παραχωρήσουν στον ΠΑΟΚ.

Ο Κρμέντσικ σε έναν μήνα γίνεται 28 ετών, το μισό του συμβόλαιο περίπου καλύπτεται από τον ΠΑΟΚ (300.000 ευρώ) μέχρι το τέλος της σεζόν, όμως η υπόθεση απόκτησής του δεν είναι εύκολη, διότι οι απαιτήσεις αναμένεται να είναι υψηλές. Σημειωτέον ότι η Μπριζ έχει βάλει στο μάτι τον Χρήστο Τζόλη, προσφέροντας και τον Τσέχο αλλά και ένα σημαντικό ποσό για την απόκτησή του, κάτι πάντως που δε δελέασε τον ΠΑΟΚ στην περασμένη μεταγραφική περίοδο, μιας που το Wonderkid τιμάται πολύ υψηλότερα.

Ποιος... Πρίγιοβιτς; 

Η παρουσία του πάντως κάνει πολλούς στην Τούμπα να θεωρούν ότι ο ΠΑΟΚ έχει βρει τον... επόμενο Πρίγιοβιτς και ισως και κάτι παραπάνω. Είναι οι κινήσεις του μέσα στο γήπεδο, η ευκολία του στο γκολ, αλλά και οι αριθμοί του μέχρι τώρα. Ηδη ο Κρμέντσικ έχει σε 9 παιχνίδια και δη σε 517 αγωνιστικά λεπτά 4 γκολ και 1 ασίστ, κάνοντας τον Πάμπλο Γκαρσία να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. 

Μάλιστα στο χθεσινό ματς με τη Λαμία έβαλε και ένα απίθανο γκολ με τακουνάκι, το οποίο όμως δε μέτρησε λόγω υπόδειξης για οφσάιντ. Δεν είναι μόνο το γκολ, όμως. Είναι οι κινήσεις του μέσα στο γήπεδο, το ότι ανοίγει διαδρόμους, οι φυσικές του δυνάμεις, το συμμετοχικό παιχνίδι και ότι δείχνει να «δένει» στα θέλω του Γκαρσία. Aντίστοιxα, το πρώτο εξάμηνο της παρουσίας του στον ΠΑΟΚ ο Πρίγιοβιτς ειχε 10 γκολ και 1 ασίστ σε 29 ματς συνολικά, δείχνοντας ότι ήθελε κι αυτός... την προσαρμογή του. O μάνατζερ Μιχάλης Ανθόπουλος, που είχε προτείνει τον Τσέχο στον ΠΑΟΚ όταν ήταν 17 ετών,  μιλώντας στο Metropolis έχει προβλέψει ότι ο Κρμέντσικ θα ξεπεράσει τον Πρίγιοβιτς.

Τα κοινά στοιχεία

Μίχαελ Κρμέντσικ και Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς πάντως μοιάζουν αρκετά στο στυλ. Είναι και οι δύο ψηλοί (1.91 ύψος), ο Τσέχος είναι πιο σωματώδης, ο Σέρβος λιγάκι πιο ελαφρύς και ευέλικτος. Ξεχωρίζουν για την ικανότητα στο σκοράρισμα, στο να πάρουν την κατάλληλη θέση μέσα στην περιοχή, να σηκωθούν γα άλμα στο σωστό χρόνο, για τον ποδοσφαιρικό τους εγωισμό. Είναι και οι δύο από ποδοσφαιρική σχολή χώρας του πρώην ανατολικού μπλοκ, είναι ποδοσφαιρικά σκληροτράχηλοι. Και οι δύο ήρθαν στον ΠΑΟΚ στην ίδια ηλικία: Στα 27 τους, πιο ώριμοι ποδοσφαιρικά, αναζητώντας μια «νέα αρχή», αφού δεν κατάφεραν να δικαιώσουν σε απόλυτο βαθμό τις υψηλές προσδοκίες για το «βήμα παραπάνω», παρά και τα αναμφισβήτητα προσόντα τους.

Θυμίζουμε τους αριθμούς του Πρίγιο στον ΠΑΟΚ: Σε 86 παιχνίδια πέτυχε 55 γκολ και έδωσε 11 ασίστ. Κατέκτησε δύο κύπελλα, όμως είχε σημαντικη συνδρομή στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2019, παρά την αποχώρησή του τον Ιανουάριο. Γι' αυτό άλλωστε και πανηγύρισε με τους υπόλοιπους στη φιέστα της Τούμπας, τη μέρα των γενεθλίων του. Εχει ανακηρυχθεί πρώτος σκόρερ το 2018, ενώ έχει τίτλους με την Λέγκια, αλλά και τη Σιόν. Γενικά στην καριέρα τους, ο Κρμέντσικ έχει 238 παιχνίδια, 87 γκολ και 22 ασίστ (γκολ ανα 171 λεπτα) και ο Πρίγιοβιτς 388 παιχνίδια, 147 γκολ και 41 ασίστ με γκολ ανά 160 λεπτά.

Τα γκολ του «Πρίγιο» με τον ΠΑΟΚ

 

 Ο Κρμέντσικ από την πλευρά του ανακηρύχθηκε τοπ σκόρερ στο τσέχικο πρωτάθλημα το 2018, έχει 4 πρωταθλήματα με την Πλζεν και ένα με την Μπριζ. Όσο για τις εθνικές; Ο Κρμέντσικ έχει 26 συμμετοχές και 9 γκολ με την Τσεχία και ο Πρίγιοβιτς 13 με 2 τέρματα. Στη χρηματιστηριακή αξία, ο Πρίγιοβιτς πουλήθηκε 10 εκατ. ευρώ στην Αλ Ιτιχάντ, ο δε Κρμέντσικ «έπιασε» 6 στην Μπριζ, τη δεδομένη όμως στιγμή ο Τσέχος βρίσκεται πιο ψηλά, κοντά στα 4 εκ., ενώ ο Σέρβος έχει πέσει αρκετά, προσπαθώντας να βρει και πάλι τον καλό του εαυτό στη Σαουδική Αραβία. 

Θυμηθείτε τις επιδόσεις του Κρμέντσικ την σεζόν που ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ στην Τσεχία


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.