Κριστιάνο Ρονάλντο: Από τα εφηβικά δάκρυα σε απόλυτο πρωταγωνιστή των Euro

Παναγιώτα Χαλκιά22 Ιουνίου 2021

Στο έκτο γκρουπ βρίσκεται η Πορτογαλία και μετρά ήδη μια νίκη και μια ήττα στο Euro 2020. Οι Πορτογάλοι πέρασαν το εμπόδιο των Ούγγρων (3-0) ενώ γνώρισαν βαριά ήττα με 4-2 από τη Γερμανία. Πλέον, ισοβαθμούν με την ομάδα του Γιόακιμ Λεβ και θα πάρουν (λογικά) την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Ο 36χρονος είναι πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (μαζί με Σικ) με τρία τέρματα ενώ έχει μοιράσει και μια ασίστ.

Έγραψε ιστορία στο παιχνίδι με τους Ούγγρους καθώς βρήκε δίχτυα δύο φορές και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία όλων των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, φτάνοντας τα 11 και ξεπερνώντας τον Μισέλ Πλατινί.

Στη δεύτερη αγωνιστική, έσπασε την κατάρα καθώς κατάφερε να σκοράρει κόντρα στη Γερμανία και μάλιστα, με ένα εκπληκτικό σπριντ. Σε μια άριστη αντεπίθεση, διέσχισε όλο το γήπεδο σε 14 δευτερόλεπτα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά από ασίστ του Ζότα.

Euro 2004

Το τουρνουά εκείνο ήταν ιδιαίτερο για τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος κατέγραφε τις πρώτες του συμμετοχές σε μεγάλη διοργάνωση με το εθνόσημο στο στήθος και ευελπιστούσε ότι θα σήκωνε και το πρώτο του τρόπαιο. Όμως, τα μάτια του γέμισαν δάκρυα και τότε έδωσε υπόσχεση στον εαυτό του ότι κάποια στιγμή θα φέρει την κούπα αυτή στην πατρίδα του.

O Κριστιάνο σημείωσε δύο τέρματα σε εκείνη τη διαδρομή. Το πρώτο ήταν στην πρεμιέρα όταν μείωσε στις καθυστερήσεις σε 2-1 στο παιχνίδι της Πορτογαλίας με την Ελλάδα και το δεύτερο ήταν στον ημιτελικό με την Ολλανδία. Σε εκείνο το ματς είχε βγάλει την ασίστ για το άλλο γκολ των γηπεδούχων. Άλλη μια έδωσε στο ματς με τη Ρωσία.

Euro 2008

Οι Πορτογάλοι ήταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε την πρόκριση της στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Κέρδισαν την Τουρκία στην πρεμιέρα (2-0), έπειτα την Τσεχία (1-3) και παρά την ήττα τους από την Ελβετία πέρασαν στην επόμενη φάση. Εκεί βρήκαν μπροστά τους τη Γερμανία, το εμπόδιο της οποίας δεν κατάφεραν να περάσουν καθώς ηττήθηκαν με 3-2.

Ο Ρονάλντο έπαιξε σε τρία από τα τέσσερα παιχνίδια καθώς είχε μείνει στον πάγκο στο ματς με την Ελβετία. Σημείωσε ένα γκολ κόντρα στην Τσεχία και μοίρασε τρεις ασίστ. Δύο στο ματς με τους Τσέχους και μια σε εκείνο με τη Γερμανία.

Euro 2012

Η πρόκριση στην επόμενη φάση ήρθε, όπως ακριβώς και στο προηγούμενο τουρνουά, με δύο νίκες και μια ήττα. Οι Πορτογάλοι ηττήθηκαν στην πρεμιέρα από τη Γερμανία αλλά με δύο τρίποντα κόντρα σε Δανία και Ολλανδία πήραν το εισιτήριο. Πέρασαν το εμπόδιο της Τσεχίας αλλά έπεσαν πάνω στην Ισπανία και αποχαιρέτησαν στα πέναλτι.

Ο Ρονάλντο αγωνίσθηκε σε όλα τα παιχνίδια και σκόραρε τρεις φορές. Σημείωσε δύο τέρματα κόντρα στους Ολλανδούς και ένα με την Τσεχία.

Euro 2016

Μετρώντας μια νίκη και έξι ισοπαλίες η Πορτογαλία κατάφερε να σηκώσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την κούπα. Στη φάση των ομίλων, προβλημάτισε τους πάντες καθώς προκρίθηκε ως τρίτη φέρνοντας ισάριθμες ισοπαλίες.

Στη φάση των «16» με ένα γκολ του Κουαρέσμα στην παράταση πέταξε έξω τους Κροάτες ενώ τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Πολωνία στα προημιτελικά, την οποία νίκησε στα πέναλτι. Πέρασε το εμπόδιο της Ουαλίας και βρέθηκε στο μεγάλο τελικό, τον οποίο και κέρδισε με τέρμα του Έντερ στο 109ο λεπτό.

Ο Ρονάλντο έκανε ένα γεμάτο τουρνουά. Έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια αλλά στάθηκε άτυχος στο τέλος καθώς αποχώρησε τραυματίας στο 25ο λεπτό του τελικού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όμως, είχε δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Σημείωσε τρία γκολ και μοίρασε ισάριθμες ασίστ.

Οι μεγάλες στιγμές του Κριστιάνο

Ημιτελικός, 2004: Πορτογαλία – Ολλανδία 2-1: Με μια ασίστ και ένα γκολ οδήγησε τους Πορτογάλους στο μεγάλο τελικό.


Προημιτελικός, 2012: Πορτογαλία – Τσεχία 1-0: Με μια κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Πετρ Τσεχ και την ομάδα του στον ημιτελικό.


Φάση ομίλων, 2016: Πορτογαλία – Ουγγαρία 3-3: Με δυο γκολ και μια ασίστ δεν επέτρεψε τον αποκλεισμό


Ημιτελικός, 2016: Πορτογαλία – Ουαλία 2-0: Με μια κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα και με μια ασίστ στο Νάνι σφράγισε τη νίκη.


Τελικός, 2016: Πορτογαλία – Γαλλία 1-0: Μπορεί να τραυματίστηκε αλλά έπαιξε καθοριστικό ρόλο από τον πάγκο. Φώναζε και έδινε συνεχώς οδηγίες στους συμπαίκτες του.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.