Κρίστιαν Λόπεθ-Μπράουν Ιντέγε: Σαν δυο σταγόνες νερό

Γιώργος Στράντζαλης27 Οκτωβρίου 2020

Η απόκτηση βασικού επιθετικού ήταν από τις προτεραιότητες στον καλοκαιρινό σχεδιασμό του Άρη.

Το συμβόλαιο του Μπράουν Ιντέγε ολοκληρώθηκε τέλος Ιουνίου και οι χαμηλές πτήσεις που πραγματοποίησε στη διάρκεια της σεζόν, ταυτόχρονα με τις υψηλές οικονομικές του απολαβές, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για να μην τεθεί θέμα συζήτησης για ανανέωση. Οι Κιτρινόμαυροι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην απόκτηση άλλου φορ, με συγκεκριμένα αγωνιστικά χαρακτηριστικά και οικονομικά στάνταρ. Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις κι αφού δεν κατέστη δυνατό να ενεργοποιηθεί η μεταγραφική “βόμβα” με τον Αρμάντο Σαντίκου, κατέληξαν στην επιλογή του Κριστιάν Λόπεθ, ο οποίος ήταν στο μεταγραφικό ραντάρ του Αρη τα τελευταία χρόνια και οι ιθύνοντες της ομάδας έκριναν ότι έχει όλο το “πακέτο” για αυτό το οποίο έψαχναν. Αποκτήθηκε σχεδόν με τα μισά χρήματα από αυτά που αμείβονταν ο Ιντέγε και στο διάστημα των διαπραγματεύσεων με τον Ισπανό οι Κιτρινόμαυροι εξέφραζαν μία βεβαιότητα για την επιλογή του. Την ίδια ώρα, ο Ιντέγε κατέληξε στην Τουρκική Γκετζτέπε, η οποία του προσέφερε διετές συμβόλαιο με αποδοχές πάνω από 1 εκ. ευρώ.

Λίγους μήνες μετά, ο Νιγηριανός βιώνει μία κατάσταση αντίστοιχη με αυτή που βίωσε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Βασικό σημείο της κριτικής που δέχεται είναι η αναποτελεσματικότητά του στην τελική προσπάθεια. Μετράει 523 λεπτά συμμετοχής, αλλά έχει πετύχει μόλις ένα γκολ. Οι επιδόσεις του έχουν γίνει θέμα τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία. Στον Αρη από την άλλη, ναι μεν υπάρχει ικανοποίηση για το επίπεδο της προσπάθειας του Κριστιάν Λόπεθ και της διάθεσής του στο γήπεδο, αλλά η αναποτελεσματικότητα του, η συνεισφορά του στην επιθετική λειτουργία του Αρη και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι έχει καταγράψει μόλις μία τελική προσπάθεια και ένα γκολ σε πέντε αγώνες, αποτελεί μειονέκτημα και από τη στιγμή που του λείπει η πεμπτουσία του επιθετικού, δηλαδή το γκολ, είναι λογικό να καλλιεργείται κι ένας προβληματισμός. Οι αριθμοί του και το “πακέτο” των -έως τώρα – επιτευγμάτων του με την Κιτρινόμαυρη φανέλα έρχονται να αναδείξουν τις ομοιότητες με τα περσινά επίτευγμα του Ιντέγε στο ξεκίνημα του Πρωταθλήματος.

Εν αντιθέσει με τον Ιντέγε και τον… ισχυρό χαρακτήρα του, ο Λόπεθ έχει κάπως διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Είναι ο επιθετικός με το ομαδικό πνεύμα, που θα πιέσει, θα τρέξει, θα μαρκάρει, θ’ ανοίξει χώρους για τους συμπαίκτες του, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να απειλήσει. Είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι. Το μειονέκτημά του, το οποίο ο Άκης Μάντζιος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ζήτησε από τον Ισπανό να το διορθώσει, είναι ότι ανοίγει πολύ στα άκρα, με αποτέλεσμα να μην είναι πάντα στο πεδίο δράσης του.

Η σύγκριση των πεπραγμένων του Λόπεθ – σ’ όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες – με το αντίστοιχο δείγμα της περσινής σεζόν του Ιντέγε στον Αρη (5 αγωνιστικές), δείχνει ξεκάθαρα ότι ο “νέος” και ο “παλιός” μοιάζουν αρκετά. Δίχως να μπορεί κανείς βέβαια να προβλέψει την εξέλιξη που θα έχει ο Ισπανός φορ όταν προσαρμοστεί απόλυτα στο στυλ παιχνιδιού της ομάδας μετά και την ενσωμάτωση των τελευταίων αποκτημάτων στην επίθεση (Σίλβα, Ματέο). Αν και με 68 αγωνιστικά λεπτά λιγότερα, ο Λόπεθ έχει ένα γκολ (από τα 8 συνολικά) στη μία και μοναδική τελική του προσπάθεια, ενώ ο Ιντέγε στο ίδιο διάστημα πατούσε περισσότερο την αντίπαλη περιοχή, είχε κάνει 12 τελικές και είχε σκοράρει δύο φορές (από τα 9 συνολικά που είχε πετύχει ο Αρης σε 5 αγωνιστικές), ήτοι ένα γκολ ανά έξι τελικές. Ο Ισπανός όμως είναι περισσότερο συμμετοχικός στην κυκλοφορία (13 πάσες έναντι 8 του Νιγηριανού), κλέβει περισσότερες μπάλες και βοηθάει στην ανάπτυξη με λιγότερα – έως τώρα - λάθη.

Στην εξίσωση των πεπραγμένων τους βέβαια πρέπει να συμπεριληφθεί και το γεγονός ότι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Αυτό της έλλειψης “τροφοδοσίας” από τους μεσοεπιθετικούς του Αρη. Πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί από τον τρόπο παιχνιδιού και το σχέδιο ανάπτυξης που έχει ο προπονητής για την ομάδα του.

ΚΡΙΣΤΙΑN ΛΟΠΕΘ

ΓΚΟΛ 1

ΑΣΙΣΤ -

ΧΡΟΝΟΣ 390’

ΤΕΛΙΚΕΣ 1

ΠΑΣΕΣ 13

ΛΑΘΗ 13

ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ -

ΣΟΥΤ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ -

ΚΕΦΑΛΙΕΣ 1

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ 3

ΜΠΡΑΟΥΝ ΙΝΤΕΓΕ

ΓΚΟΛ 2

ΑΣΙΣΤ -

ΧΡΟΝΟΣ 458’

ΤΕΛΙΚΕΣ 12

ΠΑΣΕΣ 8

ΛΑΘΗ 16

ΣΟΥΤ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 8

ΣΟΥΤ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 2

ΚΕΦΑΛΙΕΣ 2

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ -

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.