Κριστιάν Γκανέα: Το λιοντάρι της Τρανσυλβάνιας

Πέτρος Χαριζακλής17 Αυγούστου 2020

Ο Αρης μετά την άρση του ban από την FIFA έψαχνε να βρει λύσεις κυρίως στις θέσεις παικτών που αποχώρησαν. Μία εξ αυτών είναι η θέση του αριστερού μπακ, με τον Μιχάλι Κόρχουτ να αποχωρεί για την πατρίδα του μετά από ενάμιση χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Ο εκλεκτός των Ενινγκ-Χαριστέα είναι ένας ποδοσφαιριστής με μια ιδιαίτερη ιστορία. Ο διεθνής Ρουμάνος, Κριστιάν Γκανέα. Το Metrosport.gr επιχείρησε να σας παρουσιάσει λεπτομέρειες από την ζωή του Ρουμάνου αμυντικού, να αναλύσει τα χαρακτηριστικά του αλλά και να καταγράψει πράγματα άγνωστα στο ευρύ κοινό για το νέο μεταγραφικό απόκτημα των «κιτρίνων».

Ο Κριστιάν Γκανέα είναι 28 ετών, γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1992 στην πόλη Μπίστριτσα της Ρουμανίας, στην ευρύτερη περιοχή της Τρανσυλβανίας. Είναι γρήγορος, είναι καλός τακτικά, έχει δυνατό σουτ, έχει καλό κοντρόλ και είναι πολύ καλός στα στημένα. Επίσης μπορεί να παίξει ως φουλ-μπακ, είναι με λίγα λόγια επιθετικογενής αμυντικός καθώς ξεκίνησε να παίζει ως αριστερό εξτρέμ και στη συνέχεια καθιερώθηκε ως αριστερός μπακ.


Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε τοπικές ομάδες αλλά έπρεπε να κάνει καθημερινά 40 χλμ για να πάει στην προπόνηση. Τελευταία του ομάδα σε νεαρή ηλικία στη Ρουμανία ήταν η Ιντερ Βιισοάρα. Το 2005 μετακόμισε στην Ισπανία και συγκεκριμένα στην Χώρα των Βάσκων, στο Μπασάουρι, μια πόλη πέντε χιλιόμετρα μακριά από το Μπιλμπάο. Πάμε όμως να ξετυλίξουμε περισσότερο το κουβάρι της ζωής του.

Η μετακόμιση στη Χώρα των Βάσκων του άλλαξε τη ζωή

Η ζωή του Γκανέα άλλαξε την ημέρα που η μητέρα του πήρε την σοβαρή απόφαση να δοκιμάσει την τύχη της στην Ισπανία. Οκτώ μήνες αργότερα στην Χώρα των Βάσκων έφτασε και ο σύζυγός της και 14 μήνες μετά την πρώτη άφιξη της κυρίας Γκανέα, έφτασε ο μικρός Κριστιάν μαζί με την αδερφή του.

Η μητέρα του Κριστιάν, Αντίνα Γκανέα, είναι νοσοκόμα και το 2005 και αποφάσισε να πάει στην Ισπανία για μια καλύτερη ζωή. «Ηρθα μαζί με άλλα επτά άτομα και πληρώσαμε μια κυρία 500 ευρώ γιατί μας προσέφερε δουλειά, αλλά όταν φτάσαμε δεν υπήρχε δουλειά, ούτε σπίτι, δεν υπήρχε τίποτα. Μας εξαπάτησε» είπε η μαμά του Γκανέα σε μια συνέντευξή της. «Στη συνέχεια αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε για την διαμονή μας, στην αρχή για μια εβδομάδα. Οι άνθρωποι εδώ μας έδειξαν αγάπη και μας βοήθησαν να βρούμε μια δουλειά για να βγάζουμε τα προς το ζην. Πρόσεχα ηλικιωμένους ανθρώπους, καθάριζα σπίτια, δούλευα ως σερβιτόρα. Ο άντρας μου με ρώτησε αν θέλω χρήματα για να επιστρέψω σπίτι αλλά του είπα όχι, δεν θέλω να γυρίσω αν δεν έχω κερδίσει κάτι» τόνισε.


Η απόφαση αυτή της Αντίνα Γκανέα έδωσε τη δυνατότητα στον γιο της να παίξει ποδόσφαιρο στη Χώρα των Βάσκων, να καταλάβει την φιλοσοφία των ομάδων και έτσι να καταλήξει να φορέσει και τη φανέλα της Μπιλμπάο. «Κανείς δεν τον βοήθησε, δεν είχε ποτέ εκπρόσωπο, ο τραυματισμός του το 2012 του κόστισε ένα συμβόλαιο στη Μαγιόρκα και δεν τον ανανέωσαν γιατί θα ήταν εκτός για 5-6 μήνες. Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τον γιο σου να παλεύει να παίξει στην πρώτη ομάδα και ειδικά όταν αυτή είναι η Αθλέτικ, και ιδιαιτέρως με το πάθος που έχει αυτή η ομάδα. Στη συνέχεια είναι το γεγονός πως είσαι κοντά με την οικογένειά σου, γιατί συνεχώς έπρεπε να είναι μακριά» συνέχισε η μητέρα Γκανέα, η οποία μαζί με την αδερφή του Κριστιάν έχουν μια καφετέρια στο Μπασάουρι και δεν σκοπεύει να σταματήσει να δουλεύει επειδή ο γιος της είναι ποδοσφαιριστής.


Ο Γκανέα με την κοπέλα του και τη μητέρα του μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Βιτορούλ


Ο τραυματισμός του, η κλινική που χειρουργήθηκε ο Μέσι και η επιστροφή στη Ρουμανία

Ο Γκανέα σε μικρή ηλικία έπαιξε στην Μπασκόνια και στην Ιντάρτσου, πριν έρθει η πρόταση της Μαγιόρκα. Το 2010 τον είδε η Αθλέτικ Μπιλμπάο σε ένα τουρνουά στο Σανταντέρ και τον κάλεσαν την Πέμπτη, αλλά μία μέρα νωρίτερα είχε υπογράψει στη Μαγιόρκα. Το 2012 έπαθε κάταγμα μεταταρσίου και έμεινε εκτός ποδοσφαίρου για 5 μήνες. Η Μαγιόρκα πλήρωσε την κλινική και την αποθεραπεία του Γκανέα από τον τραυματισμό του, σε μια κλινική στην Βαρκελώνη, στην ίδια όπου έχει χειρουργηθεί ο Μέσι, όμως δεν του ανανέωσε το συμβόλαιο.

Τον Ιανουάριο του 2013 επέστρεψε στη Ρουμανία για να παίξει για λογαριασμό της Τάργκου Μούρες. Το εξάμηνο που έμεινε στην Τρανσυλβανία του έδωσε το εισιτήριο για να πάει στην Κραϊόβα, η οποία όμως έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία. Ο Γκανέα ήθελε ρυθμό και παιχνίδια αφού είχε ξεπεράσει τον τραυματισμό του στο μετατάρσιο και έκανε μια γεμάτη χρονιά, με 31 συμμετοχές και 5 γκολ, αγωνιζόμενος ως επί το πλείστον ως αριστερός χαφ. Τον επόμενο χρόνο παρέμεινε στην δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας για λογαριασμό της Ναβοντάρι, έγραψε 16 συμμετοχές και 3 γκολ και τον Ιανουάριο της ίδια σεζόν μετακόμισε στην Μπράσοφ που έπαιζε στην πρώτη κατηγορία. Σε 16 αγώνες πέτυχε δύο τέρματα και αυτό έκανε την Βιτορούλ να τον αποκτήσει με ελεύθερη μεταγραφή, το καλοκαίρι του 2015.

Βρήκε την Ιθάκη του, μέντοράς του ο Χάτζι

Στην ομάδα της Κωστάντσας έμεινε τρία χρόνια, τα περισσότερα που έχει μείνει σε επαγγελματική ομάδα. Πιο γεμάτες χρονιές ήταν η πρώτη και η τελευταία, συνολικά συμπλήρωσε 115 συμμετοχές με 11 γκολ και 13 ασίστ με την Βιτορούλ. 

Δείτε το εκπληκτικό γκολ του Γκανέα κόντρα στον ΑΠΟΕΛ για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ


Προπονητής και πρόεδρος της ρουμανικής ομάδας ήταν ο θρύλος , Γκεόργκι Χάτζι. Οταν η Βιτορούλ απέκτησε τον Γκανέα, ο Χάτζι τον έκανε από αριστερό εξτρέμ, αριστερό μπακ. Ο Χάτζι ήταν μέντοράς του Ρουμάνου αμυντικού και το 2017 ο Γκανέα έγινε πρωταθλητής Ρουμανίας με την Βιτορούλ.


Μετά το 2.07 του βίντεο μπορείτε να δείτε τα δύο γκολ του Γκανέα κόντρα στη Κραϊόβα

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, ο Γκανέα έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Ρουμανίας σε φιλικό κόντρα στη Χιλή. Ο Χάτζι έχει πει πως ο Γκανέα είναι καλός χαρακτήρας, πως ακούει πολύ και αυτό είναι σημαντικό στο ποδόσφαιρο. Με τον Χάτζι ο Γκανέα έχει παίξει σε 114 παιχνίδια, έχει πετύχει 11 γκολ και έχει δώσει 13 ασίστ. Με όλους τους υπόλοιπους προπονητές του δεν έχει ξεπεράσει τις 20 συμμετοχές.


Τα κριτήρια για να τον αποκτήσει η Μπιλμπάο

Η Μπιλμπάο τον απέκτησε τον Γενάρη του 2018 έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ αλλά έμεινε δανεικός μέχρι το καλοκαίρι στην Βιτορούλ. Εκανε ντεμπούτο με την Μπιλμπάο στις 28/11/2018 κόντρα στην Ουέσκα, σε ένα παιχνίδι Κυπέλλου όπου μπήκε για αλλαγή για 17 λεπτά, τρεις μήνες μετά την ενσωμάτωσή του στην ομάδα. Επαιξε βασικός σε παιχνίδι πρωταθλήματος λίγες μέρες μετά, κόντρα στη Λεβάντε, ως αριστερός χαφ, αλλά δεν κατάφερε να καθιερωθεί στους «ροχιμπλάνκος».


Οπως αρκετοί θα γνωρίζετε η Μπιλμπάο είναι μια από τις ιστορικότερες ομάδες στην Ισπανία και μία από τις λίγες που δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στην δεύτερη κατηγορία. Η βάσκικη ομάδα έχει μια ιδιαιτερότητα την οποία δεν έχει καμία άλλη ομάδα στον κόσμο. Δεν αποκτά παίκτες που δεν είναι Βάσκοι ή δεν έχουν προπονηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μερικές εξαιρέσεις, αποκτώντας παίκτες που μπορεί απλά να γεννήθηκαν ή να μεγάλωσαν ή να προπονήθηκαν σε κάποια από τις ομάδες της περιοχής, άρα έχουν και την βάσκικη νοοτροπία. Ο Κριστιάν Γκανέα είναι μία από αυτές τις εξαιρέσεις. Ρουμάνος στην καταγωγή, ωστόσο βρέθηκε σε μικρή ηλικία στην Χώρα των Βάσκων και έπαιξε στις ακαδημίες της Μπασκόνια και της Ιντάρτσου ενώ έπαιξε στην Εθνική ομάδα των Βάσκων σε μικρές ηλικιακές κατηγορίες. Ο Γκανέα έγινε ο πρώτος Ρουμάνος που φόρεσε τη φανέλα της Μπιλμπάο, και ήταν ο 6ος ξένος στην ιστορία της Μπιλμπάο. Οταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του γιατί θα πήγαινε στη Μπιλμπάο, απάντησε: «Για το ποδόσφαιρο, για τους γονείς μου, για το ισπανικό πρωτάθλημα, για όλα».


Τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε δανεικός στη Νουμάνθια για να πάρει παιχνίδια και έπαιξε στα 17 από τα 22 διαθέσιμα στη Σεγούντα. Επέστρεψε το καλοκαίρι στην Αθλέτικ αλλά δεν έπαιξε σε κανένα παιχνίδι και τον Ιανουάριο του 2020 δόθηκε ξανά δανεικός στην Βιτορούλ. Επαιξε 10 παιχνίδια, έβαλε ένα γκολ και αφού επέστρεψε στη Χώρα των Βάσκων, έλυσε το συμβόλαιό του με την Μπιλμπάο για να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη και τον Αρη.

Δείτε μερικά βίντεο με στιγμιότυπα από την καριέρα του Γκανέα

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.