Κρίστενσεν: «Της αρέσει το πρέσινγκ, ο Σβιατσένκο είναι ο ηγέτης της Μίντιλαντ»

Πέτρος Χαριζακλής15 Φεβρουαρίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται το βράδυ της Πέμπτης στο Χέρνινγκ κόντρα στη Μίντιλαντ για τον πρώτο αγώνα των πλέι οφ του Κόνφερενς Λιγκ. Ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας μιλήσει για την αντίπαλο του Δικεφάλου, είναι ο συντάκτης της τοπικής εφημερίδας Herning Folkeblad, Γιόρν Κρίστενσεν.

Μας μίλησε για την ιστορία της δανέζικης ομάδας, τα δεδομένα που χρησιμοποιεί, τη συνεργασία με μια ομάδα από τη Νιγηρία, την ατμόσφαιρα από το γήπεδο, εξήγησε γιατί οι άλλες ομάδες «μισούν» τη Μίντιλαντ ενώ σχολίασε και το πόσο εξαρτάται από τη Μπρέντφορντ.

-Η Μίντιλαντ είναι μια ομάδα που παίζει στην πρώτη κατηγορία της Δανίας τα τελευταία 15 χρόνια. Γιατί δεν ήταν καλύτερη στο παρελθόν;

«Η Μίντιλαντ είναι μια συγχώνευση δύο συλλόγων σε γειτονικές πόλεις, του Χέρνινγκ και του Ικαστ. Το 1999 ο σύλλογος από το Ικαστ και η Χέρνινγκ Φρέμαντ ίδρυσαν την Μίντιλαντ ως μια ελίτ ομάδα πάνω από τους δύο συλλόγους. Οι δύο αυτοί σύλλογοι υπάρχουν ακόμα, αλλά με τον καιρό η Μίντιλαντ έγινε πολύ πιο ανεξάρτητη.

Την πρώτη σεζόν, το 1999-2000, η ​​Μίντιλαντ κέρδισε το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία της Δανίας με ένα ρεκόρ πόντων και ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία. Την επόμενη σεζόν τερμάτισε στην 6η θέση και έκτοτε δεν έχει τερματίσει κάτω από την 7η θέση.

Το 2004 μπήκαν στο νέο γήπεδο, όπως τους υποσχέθηκαν οι αρχές του τόπου, όταν συγχωνεύτηκαν. Αυτό έδωσε στον σύλλογο μια μεγάλη ώθηση. Το νέο γήπεδο στο Χέρνινγκ σήμαινε ότι αυξήθηκε η χωρητικότητα των κερκίδων και τα έσοδα των χορηγών αυξήθηκαν, επειδή όλοι ήθελαν να έρθουν στο νέο γήπεδο».

-Ο Μπο Χένρικσεν είναι ο νέος προπονητής της Μίντιλαντ από το καλοκαίρι. Τι άλλαξε στην ομάδα; Τι στυλ παιχνιδιού έχει;

«Στον Μπο αρέσει το επιθετικό πρέσινγκ. Επιλέγει περιόδους του παιχνιδιού, όπου η ομάδα του πιέζει εξαιρετικά, και μετά για 20 λεπτά δεν πιέζει. Η ομάδα είναι ψυχικά δυνατή, με καλή νοοτροπία και καλή στις στατικές φάσεις».

-Η Μίντιλαντ βασίζεται περισσότερο στα δεδομένα και στο σκάουτινγκ παρά στους ανθρώπους που παρακολουθούν έναν αγώνα. Τι σημαίνει αυτό για την ομάδα;

«Πολλά στην πραγματικότητα. Το 2014 ο σύλλογος απέκτησε έναν νέο πλειοψηφικό μέτοχο, τον Μάθιου Μπένχαμ. Δούλευε στον τραπεζικό κλάδο, αλλά ασχολήθηκε με τον τζόγο. Τώρα έχει τη δική του εταιρεία στοιχημάτων και πιστεύει πολύ στα στατιστικά. Στη Μίντιλαντ έχει δοκιμάσει αρκετές από τις θεωρίες του. Για παράδειγμα οι στατικές φάσεις».

- Η Μίντιλαντ είναι μια ανερχόμενη δύναμη στη Δανία. Τι πρέπει να προσέξει ο ΠΑΟΚ;

«Λοιπόν πρέπει να ξέρουν, ότι ενώ το Χέρνινγκ είναι μια μικρή πόλη με 50.000 κατοίκους, η ομάδα είναι εξίσου καλή με την Κοπεγχάγη. Και είναι δύσκολο να παίξεις εναντίον της, όταν δεν έχεις ξαναπαίξει. Αυτό συμβαίνει λόγω του ιδιαίτερου στυλ τους με φυσική κατάσταση, καλή άμυνα, δύναμη, μεταβάσεις, στατικές φάσεις - και μερικές φορές θα κάνουν επίθεση, όπου κάθε θέση φαίνεται ανακατεμένη, αλλά είναι πολύ καλά δοκιμασμένο σενάριο».


-Ποιοι είναι οι παίκτες-κλειδιά;

«O αρχηγός Σβιατσένκο είναι ο ηγέτης της ομάδας. Δεν είναι τόσο ψηλός, οπότε μπορεί να τον υποτιμήσουν, αλλά είναι ένα εξαιρετικός παίκτης. Ο Ισακσεν είναι ένας γρήγορος και επικίνδυνος εξτρέμ. Ο Εβάντερ είναι ένας πλέι μέικερ στη μεσαία γραμμή, πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια».

-Όταν έγινε η κλήρωση και η Μίντιλαντ βγήκε κόντρα στον ΠΑΟΚ, τι είπαν οι Δανοί;

«Το είδαν σε μια ουδέτερη κλήρωση καθώς θα μπορούσε να είναι χειρότερη ή ακόμη και καλύτερη. Περιμένουν ένα παιχνίδι με 50-50 πιθανότητες. Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα συνηθισμένη να παίζει στην Ευρώπη και όταν θα γίνουν τα δύο παιχνίδια θα έχει ρυθμό».

-Θα την επηρεάσει το γεγονός ότι βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας και δεν θα έχει επίσημους αγώνες στα πόδια της;

«Ναι, αυτός είναι ένας παράγοντας που θα παίξει ρόλο. Η Μίντιλαντ βρίσκεται στο τελευταίο κομμάτι της προετοιμασίας της. Περιμένω να παίξουν με την καλύτερη ενδεκάδα».

-Γιατί οι άλλες ομάδες στη Δανία μισούν τη Μίντιλαντ;

«Για δύο λόγους. Λόγω της γρήγορης επιτυχίας και της σύντομης ιστορίας τους ως σύλλογος. Είναι όπως η Λειψία στη Γερμανία. Θεωρούνται ως ομάδα της μόδας από τους οπαδούς των Ααρχους, Ααλμποργκ, Εσμπιεργκ και Βίμποργκ. Αλλά δείτε την βαθμολογία. Νομίζω πως την μισούν γιατί εκείνες δεν είναι επιτυχημένες».

-Πώς πήραν την απόφαση να κάνουν συνεργασία με ομάδα στη Νιγηρία και να βασιστούν στα δεδομένα;

«Η συνεργασία με την FC Ebedei υπάρχει από το 2005. Η Μίντιλαντ καταβάλλει στον σύλλογο μια καθορισμένη αμοιβή για να παίρνει παίκτες κάθε χρόνο. Παλιότερα έπαιρνε 4 παίκτες 15 ετών κάθε χρόνο. Μετά απαγορεύτηκε από νόμο της ΕΕ, οπότε παίρνει κάθε χρόνο δύο παίκτες μόλις κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

Τα δεδομένα προέρχονται από τον Μάθιου Μπένχαμ, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας στατιστικών που ονομάζεται SmartOdds, η οποία ελέγχει λίγο πολύ τα πάντα στο ποδόσφαιρο. Ψάχνουν για στατιστικά εμφανή σημεία».

-Πώς είναι η ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Μίντιλαντ;

«Είναι καλή για μια πόλη 50.000 κατοίκων, αλλά καμία σχέση με την Ελλάδα, ούτε με τις έδρες της Κοπεγχάγης και της Μπρόντμπι. Μπορείτε να περιμένετε περίπου 8000 θεατές, με την χωρητικότητα να είναι 11.000».


-Τι πιστεύεις για τα παιχνίδια;

«Οι πιθανότητες είναι ή 48-52 υπέρ του ΠΑΟΚ, γιατί η Μίντιλαντ έρχεται απευθείας από την προετοιμασία».

-Είναι το πρωτάθλημα ή το Conference League το πιο σημαντικό για τη Μίντιλαντ;

«Το πρωτάθλημα. Αλλά αξιολογούν επίσης την ευρωπαϊκή επιτυχία πολύ υψηλά, και αυτοί οι αγώνες έρχονται νωρίς, οπότε σίγουρα θα έχουν την καλύτερη 11άδα τους».


-Ποιο είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί ο Δικέφαλος για να πάρει την πρόκριση;

«Θα δούμε».

-Πόσο επηρεασμένη και εξαρτημένη είναι από τη Μπρέντφορντ;

«Η Μπρέντφορντ ανήκει στον Μάθιου Μπένχαμ. Είναι η μεγάλη αδερφή της Μίντιλαντ. Οι προπονητές των δύο ομάδων μιλούν επίσης μαζί για στατιστικά και μεθόδους εργασίας στην κάθε ομάδα. Το καλοκαίρι, ο αμυντικός μέσος Ονιέκα πουλήθηκε στη Μπρέντφορντ, πράγμα που σημαίνει ότι οι παίκτες μπορούν να δουν τη Μίντιλαντ ως μια πόρτα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Νωρίτερα, η Μίντιλαντ πήρε τον Μαρκόντες ως δανεικό από την Μπρέντφορντ, όταν χρειαζόταν έναν επιθετικό χαφ και ο Μαρκόνες δεν είχε χρόνο συμμετοχής στη Μπρέντφορντ».

-Ποια είναι η πιθανή ενδεκάδα της Μίντιλαντ;

«Θα αγωνιστούν με ένα σύστημα 3-4-3. O Ολαφσον θα είναι κάτω από τα δοκάρια. Στην άμυνα θα παίξουν οι Χου, Σβιατσένκο και Ζουνίνιο. Ακραία μπακ θα είναι οι Αντερσον (δεξιά) και Παουλίνιο (αριστερά), με τους Ονιεντίκα και Εβάντερ στη μεσαία γραμμή. Στην κορυφή της επίθεσης θα αγωνιστεί ο Μπρουμάδο, με τους Ισακσεν (δεξιά) και Σίστο (αριστερά) στα φτερά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.