Κρίσιμες ώρες για τους 120.000 Έλληνες της Ουκρανίας!

Metrosport Team24 Φεβρουαρίου 2022

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς τα ξημερώματα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να ξεκινήσει μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα, ενώ την ίδια ώρα η αγωνία για τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν στη χώρα κορυφώνεται.

Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι γενικευμένη και δεν αφορά μόνο στο Ντόνετσκ και στο Λουγκάνσκ, καθώς ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, τη Μαριούπολη, στην Οδησσό και αλλού.

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη ανησυχία για τους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία. Στη Μαριούπολη η ελληνική κοινότητα είναι εκτεταμένη, καθώς εκτιμάται ότι ζουν 120.000 κάτοικοι ελληνικής καταγωγής.

Η Αθηνά Χατζηνόβα, κάτοικος της Μαριούπολης, μίλησε στην τηλεόραση του Alpha και περιέγραψε με μελανά χρώματα όσα εκτυλίσσονται στη χώρα.

Η ίδια είπε πως έφυγε για τη δουλειά παίρνοντας μαζί τη βαλίτσα της: «Πριν πέντε λεπτά που έφευγα από το σπίτι, έκλαιγα γιατί άφηνα τη μαμά μου στο άγνωστο για να πάω στη δουλειά. Πήρα τη βαλίτσα μου κι αν χρειαστεί να φύγω, θα φύγω».

Συνέχισε λέγοντας πως στους δρόμους επικρατεί ένα χάος: «Βλέπω ουρές από αυτοκίνητα στο δρόμο. Τα βενζινάδικα είναι γεμάτα. Άκουσα 1-2 εκρήξεις».Για τους Έλληνες της Μαριούπολης η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί μία ακόμα είδηση. Πρόκειται για απειλή στο κατώφλι του σπιτιού τους. Οι εν λόγω περιοχές που κατέχουν οι αποσχιστές στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ βρίσκονται σε «απόσταση αναπνοής» - μόλις 12 χιλιόμετρα - από τη Μαριούπολη, στην οποία είναι συγκεντρωμένη η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινότητας.

Η Μαριούπολη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της περιφέρειας του Ντονέτσκ, δεν είναι μέρος της περιοχής που έχουν καταλάβει από το 2014 οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Είναι, όμως, πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης. Οι αυτονομιστές, άλλωστε, έχουν τον έλεγχο περίπου του μισού εδάφους , τόσο της διοικητικής περιφέρειας του Λουγκάνσκ , όσο και της διοικητικής περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Η Μαριούπολη με το λιμάνι της μπορεί να "κοσμεί" τους χάρτες των αυτονομιστών, αλλά δεν ανήκει στις περιοχές, τις οποίες ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη. Όπως είναι φυσικό, ο κίνδυνος ελλοχεύει, καθώς εάν κλιμακωθούν οι συγκρούσεις, έστω και στη γραμμή αντιπαράθεσης, η Μαριούπολη μπορεί να αποτελέσει στόχο, αφού βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το μέτωπο.

Η αναγνωρισθείσα από τη Μόσχα "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ" ανακοίνωσε ότι θα καλέσει την Ουκρανία να αποσύρει οικειοθελώς τα στρατεύματά της από ολόκληρη την περιφέρεια του Λουχάνσκ, εννοώντας και από τις περιοχές της περιφέρειας που ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου. Αυτό δήλωσε ο Ντμίτρι Χοροσίλοφ, αντιπρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου των αυτονομιστών. Διαφορετικά, απείλησε με επέμβαση.

*Πηγή φωτογραφίας

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.