Κρίμα που δεν υπάρχει το video!

Metrosport Team07 Απριλίου 2022

Το μεγάλο παράπονο των φίλων του ΠΑΟΚ είναι πως δεν υπάρχει διαθέσιμο το video όλης της αναμέτρησης που έδωσε η ομάδα στις 7 Νοεμβρίου 1973 στην Τούμπα. 

Ηταν το δεύτερο ματς απέναντι στην Λυών. Είχε προηγηθεί το παιχνίδι στη Γαλλία όπου ο Δικέφαλος είχε έρθει ισόπαλος με 3-3. Πριν από την αναχώρηση για το «Ζερλάν», ο Σάνον συγκέντρωσε τους παίκτες σε αίθουσα του ξενοδοχείου, προκειμένου να τους μιλήσει για τους ομολόγους τους της Λιόν και τον τρόπο που θα τους αντιμετωπίσουν. 

«Μην ξεχνάτε ότι πίσω από τις μαυρόλευκες φανέλες σας, υπάρχουν τα κυανόλευκα χρώματα», ήταν η ατάκα που ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Άγγλος τεχνικός. Σε εκείνο το παιχνίδι η Λυών είχε προηγηθεί με τον Lacombe στο 10’ αλλά με το τέλος του ημιχρόνου ο Ασλανίδης είχε ισοφαρίσει σε 1-1. 

Ο Χρήστος Τερζανίδης έδωσε στο 55΄ το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ που όμως το κράτησε για 1’ καθώ ήρθε άμεσα η ισοφάριση από τον Di Nallo. Η Λυών μάλιστα πήρε το προβάδισμα με 3-2 στο 67’ με τον Ravier αλλά ο Σταύρος Σαφάφης στο 81’ διαμόρφωσε το τελικό 3-3. Σε εκείνο το ματς ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον Γιώργο Κούδα λόγω τραυματισμού αλλά είχε ακολουθήσει την αποστολή στην Γαλλία. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Γαλλία, ο Παρίδης υπήρξε πρωταγωνιστής στα πειράγματα, ενώ ο αείμνηστος Αρίσταρχος Φουντουκίδης εμφανιζόταν στο πρωινό με ένα μικρό ραδιόφωνο, επειδή χωρίς μουσική δεν αισθάνομαι καλά, όπως χαρακτηριστικά έλεγε. 

Το μοναδικό μελανό σημείο ήταν η γρίπη του Μιχάλη Μπέλλη (συνεργάτης του Σάνον), ο οποίος την ημέρα του αγώνα ξύπνησε με πυρετό, αν και το ίδιο βράδυ ήταν εμφανώς καλύτερα. Το πρωί της Πέμπτης, μάλιστα, κατά την αναχώρηση από το ξενοδοχείο, η διεύθυνση προσέφερε από ένα σταχτοδοχείο στους παίκτες για αναμνηστικό και στη συνέχεια μετέβησαν στο αεροδρόμιο. 

Στις 16:30 περίπου 1.000 φίλαθλοι υποδέχθηκαν την αποστολή του ΠΑΟΚ στο παλιό αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης και αποθέωσαν τα ινδάλματά τους. Και περίμεναν να έρθει η μέρα του δεύτερου αγώνα. Στις 7 Νοεμβρίου 1973 στην Τούμπα δεν πέφτει καρφίτσα! 

Και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο ΠΑΟΚ όχι απλά θα έπαιρνε την πρόκριση αλλά θα έκανε μια από τις πιο μεγαλειώδεις εμφανίσεις στην ιστορία του. Με τον Γιώργο Κούδα αυτή τη φορά να αγωνίζεται! Ο ΠΑΟΚ σκορπούσε τους Γάλλους με 4-0 και έπαιρνε την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Παρίδης στο 25’ έκανε το 1-0 και στο 38’ ήταν η σειρά του Ασλανίδη να κάνει το 2-0! 

Το πάρτι συνεχίστηκε στο δεύτερο μέρος με τον Παρίδη στο 61’ να σημειώνει το δεύτερο προσωπικό του γκολ και στο 83’ ο Τερζανίδης να βάζει την υπογραφή του στον θρίαμβο κάνοντας το τελικό 4-0. Το συγκεκριμένο ματς δεν μεταδόθηκε ποτέ τηλεοπτικά εξαιτίας της κόντρας, που είχε τότε ο ΠΑΟΚ με την ΕΙΡΤ. Στην επόμενη φάση ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από τη Μίλαν. ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Φουντουκίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης, Ασλανίδης (70′ Κερμανίδης), Σαράφης (81′ Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Παρίδης.

ΠΑΟΚ VS Σοσό: Την «καθάρισε» ο Φονιάς

Με πρωταγωνιστή τον Χρήστο Δημόπουλο ο ΠΑΟΚ τη δεύτερη φορά που αντιμετώπισε στην ιστορία του ομάδα από τη Γαλλία πανηγύρισε ισάριθμη πρόκριση. Αυτή τη φορά με πολύ ιδρώτα και σασπένς.

 Ο Δικέφαλος κληρώνεται με την Σοσό για το Κύπελλο UEFA και στις 15 Σεπτεμβρίου 1982 τη φιλοξενεί στην Τούμπα. Παίζοντας υποδειγματική άμυνα κρατά το μηδέν στην άμυνα του και καταφέρνει να βρει γκολ από τον Χρήστο Δημόπουλο. Δέκα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης ο «φονιάς» σκοράρει κάνει το 1-0 και στέλνει με αρκετές ελπίδες για την πρόκριση την ομάδα του στην Γαλλία. 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Ψαράς, Γεωργόπουλος (67΄Βασιλάκος), Τρίμχολντ (75΄Γκουερίνο), Σκαρτάδος, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος. Στο δεύτερο παιχνίδι στις 29 Σεπτεμβρίου η Σοσό καταφέρνει στο τελευταίο λεπτό του αγώνα να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα του ΠΑΟΚ. 

Ο Anziani στο 90’ σκοράρει και ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα. Ομως τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη της παράτασης ο Δημόπουλος σκοράρει κάνει το 1-1. Εκεί όμως δεν είχε τελειώσει το ματς. Ο Anziani και πάλι βρίσκει δίχτυα κάνοντας το 2-1 και η Σοσό έψαχνε ένα ακόμη γκολ για να προκριθεί. Δεν το βρήκε και ο ΠΑΟΚ πήρε μια σπουδαία πρόκριση. 

H σύνθεση του ΠΑΟΚ: Φούρτουλα, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Ψαρράς, Δαμανάκης, (80΄Δημόπουλος), Τρίμχολντ, Σκαρτάδος, Γεωργόπουλος, Κούδας, Κωστίκος (113΄Θ. Αποστολίδης).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.