Κραυγή αγωνίας από χιλιάδες παλιννοστούντες: 35.000 οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο

Metrosport Team21 Νοεμβρίου 2022

Κραυγή αγωνίας χιλιάδων οικογενειών παλιννοστούντων, τόσο επειδή απειλούνται καθημερινά από εισπρακτικές εταιρείες ότι θα μείνουν στο δρόμο, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που πήραν με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο, όσο και διότι υπερήλικες δε δικαιούνται ούτε καν την εθνική σύνταξη, παρά τα πολλά χρόνια εργασίας τους, αποτέλεσε το έκτακτο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων (ΠΟΣΕΠ).

Στην κατάμεστη με περισσότερα από χίλια άτομα αίθουσα του «Καραπάντσειου» Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης παλιννοστούντες κάθε ηλικίας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους και τόνισαν ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία. Υπογράμμισαν ακόμα ότι με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υιοθέτησε το ελληνικό Δημόσιο, ουσιαστικά τους οδηγεί σε μία δεύτερη Γενοκτονία...

Ομιλητές και σύνεδροι ζήτησαν μία βιώσιμη λύση για τα δύο φλέγοντα θέματα, αυτό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων και εκείνο των συντάξεων υπερηλίκων και υποστήριξαν σε όλους τους τόνους ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί, με το επόμενο βήμα να είναι αυτό των κινητοποιήσεων.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 35.000 οικογένειες, σημείωσαν ότι δεν αρνούνται την οφειλή τους, αλλά ζήτησαν μία ρύθμιση, που να περιλαμβάνει «κούρεμα» τόκων και πολλές δόσεις, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν.

Σε ο,τι αφορά την εθνική σύνταξη των υπερηλίκων παλιννοστούντων και κυρίως το νόμο που ορίζει ότι για να τη δικαιούται κάποιος, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τριάντα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα με αφετηρία από το 1992, ζήτησαν να καταργηθεί αυτό το χρονικό όριο, ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Συνεχείς καθημερινές ενοχλήσεις

Για συνεχείς ενοχλήσεις και απειλές από funds και εισπρακτικές εταιρείες προς τοις οφειλέτες παλιννοστούντες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, σε κάποιους τηλεφωνούν και τους απειλούν ότι θα μείνουν στο δρόμο ακόμα και 6-7 φορές την ημέρα.

«Το έκτακτο συνέδριό μας αποτελεί μια κραυγή αγωνίας χιλιάδων παλιννοστούντων. Μας απειλούν ότι θα μας κατάσχουν το σπίτια. Μήπως έχουμε χρήματα και αρνούμαστε να αποπληρώσουμε τα δάνεια; Ζητάμε μια βιώσιμη λύση τόσο για το πρόβλημα των δανείων όσο και για το πενιχρό μηνιαίο επίδομα των 160 ευρώ που παίρνουν οι υπερήλικες παλιννοστούντες», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΠ, κηρρύτοντας, παράλληλα, την έναρξη του συνεδρίου.

Από την πλευρά της η Έλενα Τατεβοσιάν, πρόεδρος του Αναπτυξιακού και Μορφωτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης «Αργώ», εξέφρασε την αγανάκτησή όλων των παλιννοστούντων για το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται πλέον ο νόμος στεγαστικής αποκατάστασης των Ελληνοποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σημείωσε, παράλληλα, ότι εδώ και 35 χρόνια στη Θράκη οικογένειες παλιννοστούντων διαμένουν ακόμα σε λυόμενα, ενώ δεν υπάρχουν παραχωρητήρια για έτοιμα σπίτια. «Δε θα αφήσουμε τα σπίτια μας και δε θα επιτρέψουμε ξανά να χωρίσουν οι οικογένειες μας. Έκοψαν τις συντάξεις από τους υπερήλικες και τους άφησαν χωρίς φάρμακα. Ζητάμε επιτάχυνση για την επίλυση των προβλημάτων μας με νομοθετικές πρωτοβουλίες», σημείωσε η κ. Τατεβοσιάν.

Πηγή: ethnos.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.