Κούβελας: Τα self tests πρέπει να γίνονται από ανθρώπους που γνωρίζουν

Metrosport Team18 Απριλίου 2021

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο» φιλοξενήθηκε ο Δημήτρης Κούβελας.

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ μίλησε για τις επιτροπές αντιμετώπισης της παδημίας στην Ελλάδα και το μέτρο των self test.

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κούβελας είπε:

Για το αν θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλες ειδικότητες στις επιτροπές πλην λοιμωξιολόγων: «Στην Ελλάδα δεν είναι μόνο αυτή η επιτροπή έτσι. Γενικά υπήρχε πάντα η παρεΐστικη καφενειακή αντίληψη της κυβέρνησης. Αν η παρέα είναι καλή γράφει καλή ιστορία, αν όχι η ιστορία θα είναι αναλόγων λοιπών προσόντων. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε και να προσέχουμε είναι ότι αυτό που μας διαφυλάττει είναι οι θεσμοί. Και τους θεσμούς πρέπει να τους υπακούμε και να τους σεβόμαστε. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε θεσμούς. Στις ΗΠΑ όταν βγήκε ο Ομπάμα έκανε θεσμικές αλλαγές. Στην Ελλάδα κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, θα χτίσουμε πράγματα. 

Αυτή είναι η διαφορά της αντίληψης. Εμείς ως κοινωνία δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε τους θεσμούς γιατί δε χτίζουμε θεσμούς. Έμαθε κανείς πώς έγινε αυτή η επιτροπή; Με το κριτήριο της παρέας. Ήταν άνθρωποι που μπορούμε να συνεννοηθούμε. Από τις λίγες φορές που έγινε επιτροπή με κριτήρια ήταν όταν κάτω από την πίεση της τρόικας, αποφασίστηκε να γίνει επιτροπή αξιολόγησης φαρμάκων ανθρώπινης κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έβγαλε ούτε δελτίο Τύπου, εγώ αν ήμουν κυβέρνηση θα το είχα κάνει σημαία. Αυτή η επιτροπή προκηρύχθηκε με θέσεις, με ιδιότητες και έλεγε θέλουμε τα μέλη να είναι φαρμακολόγοι, πυρηνικοί φαρμακολόγοι, φαρμακοεπιδημιολόγοι, φαρμακοοικονομολόγοι. Όχι ένας οικονομολόγος ό,τι να ‘ναι. Με ειδικότητα, πρέπει να μπορεί να αξιολογήσει φαρμακευτικά προϊόντα. Όταν έγινε αυτή η επιτροπή, έγινε βάσει προσόντων. Και τότε καταφέραμε να αξιολογήσουμε 151 προϊόντα σε ένα χρόνο. Να σκεφτείτε ότι η αντίστοιχη βρετανική επιτροπή στον πρώτο της χρόνο κατάφερε να αξιολογήσει ένα. Για την Ελλάδα αυτό είναι εάν πολύ μεγάλο κατόρθωμα. 

Εμάς μας άλλαξαν τον Γενάρη του 2021, όλη την επιτροπή γιατί αυτή ήταν η αλλαγή πολιτικής πλεύσης. Σ’ αυτήν την επιτροπή που είχε νομοθεσία που προέβλεπε συγκεκριμένα προσόντα για τις θέσεις, που προβλεπόταν επιτροπή αξιολόγησης βιογραφικών ανεξάρτητη από το υπουργείο, ήταν μια τριμελής επιτροπή με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ και τον κοσμήτορα της σχολής ΕΕΔΥ για να αξιολογήσουν τα βιογραφικά. Η επιτροπή έγινε όπως κάναν πάντα στο δημόσιο. Ο υπουργός έβαλε 11 άτομα που ήθελε. Εμείς δεν ήμασταν παιδιά αντίθετα, κάναμε μια δουλειά όπως την ξέραμε, ήταν τεχνική η επιτροπή. Εγώ δεν μπήκα πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑ, ήμουν και πριν στο Υπουργείο».

Για το αν πρέπει να υπάρξει επιτροπή ειδικών από τη Θεσσαλονίκη και να είναι σε συνεννόηση με αυτή της Αθήνας: «Δεν είμαστε τόσο μεγάλη χώρα για να χρειαζόμαστε 500 υποεπιτροπές. Αυτό που χρειαζόμαστε σίγουρα είναι μία αντικειμενική εκτίμηση των προσόντων των ανθρώπων που πρέπει να υπάρχουν σε αυτές τις επιτροπές. Από τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχει στην επιτροπή συμμετέχει η καθηγήτρια μικροβιολογίας η κ. Παππά, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Θανάσης Εξαδάκτυλος. Ο κ. Εξαδάκτυλος είναι πλαστικός χειρουργός και προφανώς έχει θεσμικό ρόλο σε αυτήν την επιτροπή. Από την άλλη μεριά, αν μου έλεγαν εμένα να πάω σε μία τέτοια επιτροπή λοιμώξεων, δε θα πήγαινα ο ίδιος. Θα έστελνα έναν άλλο που θα ήταν πιο σχετικός με την παθολογία. Δεν υπάρχει λόγος να είναι ο ίδιος ο πρόεδρος εκεί».

Για το ότι δεν υπάρχει καθηγητής φαρμακολογίας στην επιτροπή: «Γι αυτό έχω εξήγηση. Δεν έχω εξήγηση για συγκοινωνιολόγο, που θα έπρεπε να υπάρχει. Είναι το χειρότερο πρόβλημα στην Ελλάδα οι συγκοινωνίες. Θα έπρεπε σίγουρα να υπάρχει οικονομολόγος, κοινωνιολόγος, ψυχίατρος ή ψυχολόγος γιατί έχουμε τεράστιες επιπτώσεις και στην κοινωνία και στην ψυχολογία μας. Για τον φαρμακολόγο, άποψή μου είναι ότι δε θέλουν να υπάρχει ειδικός στα φάρμακα. Γιατί ο ειδικός στα φάρμακα είναι ταξικός εχθρός για τους υπόλοιπους γιατρούς. Κάνει κουμάντο στη συνταγογράφηση. Θεωρητικά αυτό φοβούνται και δεν μας πολυαγαπάνε οι συνάδελφοι. Θεωρούν ότι τους καπελώνουμε. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, και το πιστεύω πλέον, είναι ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δε γίνεται για συντεχνιακούς λόγους. Πραγματικά με ανησυχεί αυτό και έχει να κάνει με το ότι ουσιαστικά κάνει τους ειδικούς γιατρούς να εξαρτώνται από την παραπομπή του πρωτοβάθμιου. Επειδή όμως θέλουμε άμεση πρόσβαση, αυτομάτως χάνουν τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν μπορούν να «μαρκετάρουν» το ίδιο καλά τη δουλειά τους. Πρέπει να είναι εξαρτώμενοι και αυτό δεν πολυαρέσει».

Για τα self test και αν βοηθάνε στην αντιμετώπιση της διασποράς: «Όχι, είμαι κάθετα αντίθετος με τα self test. Χωρίς πρωτοβάθμια, όλο το σύστημα είναι στον αέρα. Παλιά στο σχολείο είχαμε σχολίατρο. Αν είχαμε ένα τέτοιο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με σχολιάτρους, όπως έχουμε γιατρό στα ΚΑΠΗ, με νοσοκόμες, με υποδομές, με επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς τότε θα κάναμε κανονικότατα rapid test, κυκλικά, με πολύ μεγάλη πιθανότητα να πιάσουμε τα κρούσματα. Πρώτα απ’ όλα, το self test έχει τεράστια ποσοστά ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Δηλαδή κάποιος μπορεί να είναι θετικός και αυτό να τον βγάλει αρνητικό. Αυτό χειροτερεύει τη μετάδοση. Έχουν, δε, βρει ότι κάποιοι από εμάς είναι υπερμεταδότες. Δεν ξέρουμε ακριβώς τους λόγους αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν και μερικές ανθρώπινες εστίες υπερμετάδοσης. Αν λοιπόν ένας υπερμεταδότης βγει ψευδώς αρνητικός, θα κολλήσει όλο το σχολείο. Δεν έχει νόημα το self test. Κατά τη γνώμη μου, είναι μία επίσης δικαιολογία ανεπάρκειας των μέτρων. Δηλαδή δεν θέλω να πάρω μέτρα, και γιατί πρέπει να φαίνεται ότι κάτι κάνω, κάνω lockdown. Το lockdown όμως είναι παγκοσμίως γνωστό ότι δεν είναι το μέτρο για να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία. 

Το δεύτερο πράγμα είναι ότι πέρσι τέτοια εποχή, όλη η επίσημη γραμμή ήταν αντίθετη με τα τεστ. Όπως ήταν και με τις μάσκες. Ξαφνικά παίρναμε όχι μόνο τα τεστ τα κανονικά και τα rapid, που επίσης είναι πολύ αξιόλογα. Αυτά εγώ τα εμπιστεύομαι απόλυτα, μέσα σε 5 λεπτά θα είχα τα αποτελέσματά μου. Εμείς μεταξύ μας κάναμε τακτικότατα rapid test και τεστ αντισωμάτων. Μετά τον εμβολιασμό είδαμε μόνοι μας αν έχουμε ή δεν έχουμε αντισώματα. Αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται είναι αυτά να γίνουν πιο μεθοδικά και πιο γενικευμένα. Θα χρειαζόταν πρωτοβάθμια για να γίνουν καλά. Επειδή δεν έχουμε πρωτοβάθμια και δεν έχουμε χέρια και ειδικούς να τα κάνουν, αποφασίσαμε να τα κάνουμε μόνοι μας. Αυτό δεν είναι το ίδιο πράγμα. Αύριο μεθαύριο θα ζητήσουμε να κάνουμε διαγνώσεις μόνοι μας βλέποντας τις αμυγδαλές μας στον καθρέφτη ή να κάνουμε κολονοσκόπηση συνδέοντας ένα κολονοσκόπιο στην τηλεόραση. Δε γίνονται έτσι τα πράγματα. Αυτά είναι υγειονομικές πράξεις, εγώ δεν είμαι αντίθετος στα τεστ, αρκεί να γίνονται μεθοδευμένα και από ανθρώπους που ξέρουν. Γιατί αν γίνει λάθος η δειγματοληψία, βγαίνει λάθος αποτέλεσμα. Χρειάζεται ένας άνθρωπος που θα το κάνει σταθερά το ίδιο. Αυτό μπορεί να το κάνει είτε γιατρός της γειτονιάς είτε ένα άτομο που θα έχει εκπαιδευτεί θα είναι αυτή η δουλειά του. Θα το κάνει υπεύθυνα, να το δηλώσει, να το καταγράψει και όλα. Τώρα περιμένουμε από τον καθένα να το δηλώσει. Είμαστε τσαπατσούληδες, δεν είναι σοβαρές αυτές οι πρακτικές».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.