Κοττάκης: «Ας κόψει το λαιμό του ο Ερντογάν, δε με νοιάζει αν θα αντέξει περισσότερο»

Metrosport Team22 Ιουλίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» φιλοξενήθηκε ο Μανώλης Κοττάκης.

Ο έμπειρος δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας « Εστία» μίλησε για τη νέα κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας με την παράνομη Navtex της δεύτερης για σεισμικές έρευνες του πλοίου «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. 

Τόνισε ότι με την κίνηση αυτή η Τουρκία θέλει να τεκμηριώσει αίτημα για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και πως με την τακτική της θέλει να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο εφ' όλης της ύλης.

Υποστήριξε επίσης ότι εφόσον το «Ορούτς Ρέις» βγει για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, η Ελλάδα θα πρέπει να κυρήξει παντού τα 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων. 

Μεταξύ άλλων ο Μανώλης Κοττάκης δήλωσε:

Για το αν υπάρχει ανησυχία για τις κινήσεις των Τούρκων: «Ανησυχούμε μεν, δε φοβόμαστε δε. Ανησυχούμε αλλά όχι με τον τρόπο του τι θα μας ξημερώσει. Αυτό που έχω αντιληφθεί είναι ότι έχουμε συμφωνήσει για διάλογο με τους Τούρκους εφ όλης της ύλης. Αυτό έχει δείξει η ιστορία. Ότι οι Τούρκοι πριν αρχίσει οποιοσδήποτε διάλογος, προβαίνουν σε μία ισχυρή επιθετική ενέργεια. Να δείξουν ποιος ο πιο ισχυρός και τι θέλουν να επιβάλλουν στον διάλογο. Αν αύριο δούμε το «Ορούτς Ρέις» να κάνει βόλτα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα θέλει να τεκμηριώσει το αίτημα για συνεκμετάλλευση. Δεν έχει αλλάξει η κατάσταση με τα πλοία της Τουρκίας. Κάποια πολεμικά των Τούρκων έχουν υποχωρήσει αλλά θα είμαστε alert μέχρι τις 2 Αυγούστου. Θα βγάλει το καραβάκι για να μας προκαλέσει να το χτυπήσουμε. Βάσει ενημέρωσης που είχα είναι ότι θέλει να μας σύρει σε διάλογο εφ όλης της ύλης».

Για τον ρόλο των ΗΠΑ: «Οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ζητάνε από εμάς, την Τουρκία και την Κύπρο να είναι στο ίδιο μπλοκ. Να μην πολεμήσουν μεταξύ τους ώστε αυτοί να πολεμήσουν τη Ρωσία. Λένε καθήστε βρείτε τα με τους Τούρκους και μη προκαλείτε προβλήματα. Βρείτε τα Τούρκοι και Κύπριοι για το πού θα περάσει ο αγωγός. Εσείς Έλληνες φυλάξτε τα σύνορα του Βερολίνου να μην έρχονται μετανάστες, εσείς Τούρκοι φυλάξτε τα καράβια των Ρώσων. Η Ελλάδα έχει τεράστια δύναμη στο Αιγαίο, ένα τεράστιο προγεφύρωμα που όπως το κατέχει είναι ισχυρός. Δε γίνεται στα μάτια τους η Ελλάδα να έχει τον έλεγχο αυτής της θάλασσας. Γι' αυτό αφήνουν ανενόχλητους τους Τούρκους για να τα μοιράσουμε».

Για τις επιλογές που έχει η Ελλάδα: «Έχουμε ακόμα επιλογές αλλά χρειάζεται τόλμη. Αυτή τη στιγμή και μετά το 1974, οι Τούρκοι νιώθουν ασφαλείς να κάνουν οτιδήποτε θέλουν χωρίς κυρώσεις. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε τις επιλογές μας. Θα βγάλουν το καραβάκι για να τους χτυπήσουμε και να βγουν και θύμα από πάνω. Αν βγάλουν το καραβάκι πρέπει να κηρύξουμε παντού τα 12 μίλια και αν οι Τούρκοι το θεωρούν casus belli ας πάρουν οι ίδιοι μέσα στο ΝΑΤΟ την ευθύνη για τη σύρραξη. Γιατί να έχουμε εμείς την ευθύνη μιας σύρραξης;».

Για τη στάση της Γαλλίας: «Το ναυτικό είναι καλά στα υποβρύχια και γενικά αλλά πρέπει να αλλάξει τις φρεγάτες. Είναι 45 ετών είναι στο όριο της απόσυρσης. Δίνουν μάχη ΗΠΑ-Γαλλία για φρεγάτες. Οι Αμερικανοί θέλουν τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά ώστε να κατασκευαστούν εκεί οι φρεγάτες. Οι Γάλλοι έχουν φρεγάτες που αν τις βάλεις απέναντι από τα τουρκικά παράλια, σημαδεύουν την Άγκυρα. Οι Αμερικανοί βάζουν προσκόμματα για τη συμφωνία με τους Γάλλους».

Από ποτέ άρχισαν τα λάθη στα ελληνοτουρκικά: «Μετά από Ίμια. Με ευθύνη και των συμμάχων επιχείρησαν να γκριζάρουν ελληνικό έδαφος. Εκείνη την βραδιά, Τούρκοι πάτησαν ελληνικό έδαφος. Ακολούθησε η Μαδρίτη και η συμφωνία Σημίτη-Ντεμιρέλ που γράφτηκε από την Μαντλίν Ολμπράιτ. Ακολούθησε το Ελσίνκι για να λύσουμε τις συνοριακές διάφορες και τα συναφή θέματα. Ποια είναι αυτά; Οι γκρίζες ζώνες. Αυτά ανεμίζουν σήμερα οι Τούρκοι, αυτά τα έκανε η κυβέρνηση Σημίτη. Περάσαμε και στιγμές ανόδου, Η Ελλάδα αγόρασε τουρκική τράπεζα, η Εθνική την Finansbak. Η συμφωνία για τομ αγωγό Southstream υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν κάτι που πείραξε πολύ τον Ερντογάν. Τον καιρό εκείνο τσακωθήκαμε με τους Ρώσους, πήραν τη θέση μας οι Τούρκοι. Ήμασταν μια δύναμη με απήχηση και την πουλήσαμε με τα μνημόνια. Πετάξαμε την άνοδό μας στα σκουπίδια».

Για το αν ο Ερντογάν κάνει αυτές τις κινήσεις για αποπροσανατολισμό στο εσωτερικό της χώρας του: «Είναι ακριβές ότι υπάρχει φόβος για κραχ στην τουρκική οικονομία τον Σεπτέμβριο. Εμάς δεν μας απασχολεί αυτό αλλά το πως θα υπερασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό που γίνεται τώρα είναι εθνική πολιτική της Τουρκίας, συμφωνούν και αντίπαλοι του Ερντογάν. Έχει πρόβλημα αλλά δε με νοιάζει αν αντέξει περισσότερο ο Ερντογάν, με ενδιαφέρει το Καστελόριζο η Θράκη, η Μακεδονία, η Κρήτη. Αν είναι καλά αυτά, ας κόψει τον λαιμό του».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.