Kώτσιρας: «Κανείς δεν μου έκανε κρούση από τον ΠΑΟΚ, πετυχημένη η χρονιά με τον Αστέρα»

Πέτρος Χαριζακλής26 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΧΑΡΙΖΑΚΛΗ

Ακούγοντας το ονοματεπώνυμό του νομίζεις πως έχεις κάνει κάποιος λάθος. Όταν το βλέπεις γραμμένο τότε καταλαβαίνεις ότι μιλάμε για διαφορετικά πρόσωπα. Ο λόγος για τον Γιάννη Κώτσιρα, τον ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης. Οσοι δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο νομίζουν πως μιλάμε για τον Γιάννη Κότσιρα, τον Ελληνα τραγουδιστή.

Στο Metrosport.gr ασχολούμαστε όμως κυρίως με την αθλητική επικαιρότητα και ο Γιάννης είναι ένα από τα καλύτερα δεξιά μπακ του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο 28χρονος Ελληνας διεθνής μας μίλησε για το επερχόμενο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ το Σάββατο (27/2), σχολίασε τους παίκτες που ξεχωρίζει από τον αντίπαλό της ομάδας του, σχολίασε τη μάχη του πρωταθλήματος αλλά και την ευκαιρία του Αστέρα να μπει σφήνα για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Ο Κώτσιρας χαρακτήρισε την χρονιά επιτυχημένη με τους Αρκάδες εφόσον καταφέρουν να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στα πλέι οφ ενώ παραδέχθηκε πως για να κληθεί ξανά στην Εθνική χρειάζεται να γίνει εκείνος καλύτερος. Τέλος, δήλωσε έτοιμος για το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

- Ο Αστέρας είναι σε εξαιρετική κατάσταση και σχεδόν έχει εξασφαλίσει την θέση του στα πλέι οφ. Πως περιμένεις το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ το Σάββατο;

«Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα, διαθέτει πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, έχει βάθος στο ρόστερ του. Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι, τέτοια ματς σου δίνουν κίνητρο για να παρουσιαστείς καλύτερος και ατομικά και ως ομάδα. Θα γίνει ένα ωραίο παιχνίδι γιατί και ο ΠΑΟΚ θα έρθει για τη νίκη και τώρα βρίσκεται σε μια θέση που χρειάζεται βαθμούς, και εμείς είμαστε σε καλή κατάσταση. Αν βρούμε χώρους μπορούμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ».

-Σκέφτεστε πως θέλετε να πάρετε ρεβάνς για την ήττα του πρώτου αγώνα στην Τούμπα;

«Δεν το βλέπουμε σαν ρεβάνς, κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, θέλουμε να συνεχίσουμε το καλό σερί που έχουμε χτίσει, σε κάθε παιχνίδι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι και θέλουμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

-Η προϊστορία είναι υπέρ σας την τελευταία δεκαετία (9 νίκες, 1 ισοπαλία, 3 ήττες) στην Τρίπολη και φαίνεται πως ο ΠΑΟΚ περνάει δύσκολα όταν σας επισκέπτεται. Ποιος είναι ο στόχος σας; Παίζει ρόλο η παράδοση;

«Δεν ασχολούμαστε με τις παραδόσεις, μένουν κάποια στατιστικά στην πορεία των χρόνων, αν ίσχυαν οι παραδόσεις δεν θα χρειαζόταν να έρθει ο ΠΑΟΚ να παίξει εδώ. Προφανώς είναι σημαντικά τα αποτελέσματα που έχει πάρει η ομάδα μου κόντρα στον ΠΑΟΚ, και ο αντίπαλός μας θα πρέπει να πιάσει υψηλή απόδοση για να πάρει αποτέλεσμα το Σάββατο. Θα είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί. Κόντρα στις μεγάλες ομάδες είναι δύσκολο να έχεις την κατοχή της μπάλας, θα προσπαθήσουμε να τους χτυπήσουμε στις αντεπιθέσεις, όταν κουραστεί ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την μπάλα, να δημιουργήσουμε κι άλλες φάσεις για γκολ».


-Λογικά θα είστε στα πλέι οφ και θα αντιμετωπίσετε άλλες δύο φορές τον ΠΑΟΚ εκεί. Θεωρείς πως θα αλλάξει κάτι μέχρι τότε;

«Δεν θα αλλάξουν πολλά μέχρι τότε μεταξύ των δύο ομάδων, το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως έχει βάθος και παραπάνω επιλογές, στο δύσκολο πρόγραμμα θα είναι πιο φρέσκος, θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τα παιχνίδια από εμάς».

«Μου έκανε εντύπωση ο Τζόλης, ευχάριστη έκπληξη φέτος ο Αρης»


-Ξεχωρίζεις κάποιον ποδοσφαιριστή του;

«Οι μεσοεπιθετικοί του έχουν πολύ ποιότητα, μου έκανε εντύπωση ο Τζόλης, επίσης ο Ουάρντα είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής, έχει βοηθήσει πολύ τον ΠΑΟΚ από τότε που επέστρεψε. Αλλά και οι επιθετικοί του κάνουν καλή δουλειά, ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που έχει πολυφωνία στο σκοράρισμα. Ο κάθε ποδοσφαιριστής διαθέτει τα δικά του καλά χαρακτηριστικά, εμείς θα τους αντιμετωπίσουμε σαν ομάδα. Σίγουρα θα παίξει ρόλο η συνολική αμυντική λειτουργία μας».


-Σιγά σιγά οι ομάδες εμπιστεύονται παίκτες από τις ακαδημίες τους ή Ελληνες παίκτες που ξέρουν το dna των ομάδων, όπως εσύ. Τελευταία το κάνει και ο ΠΑΟΚ, με Μιχαηλίδη, Τζόλη και Τσιγγάρα. Πως το βλέπεις και πιστεύεις ότι πρέπει να γίνεται πιο συχνά στο ελληνικό πρωτάθλημα;

«Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για τους νέους και τους Ελληνες παίκτες, οι ξένοι θα πρέπει να είναι καλύτεροι από τους Ελληνες, αν δεν κάνουν την διαφορά δεν θα πρέπει να έρχονται ξένοι στις ομάδες. Οι ομάδες πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη στους παίκτες, όπως έγινε με τον Τζόλη στον ΠΑΟΚ. Σίγουρα θα βοηθηθεί και η Εθνική ομάδα γιατί σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ποσότητα παικτών για να κληθούν. Θα πρέπει να εμπιστευτούν τους Ελληνες παίκτες οι ομάδες, για μένα δεν θα πρέπει να παίρνουν ξένους μόνο και μόνο για να κάνουν κάποια μεταγραφή».

-Πως βλέπεις τη φετινή μάχη του πρωταθλήματος;

«Ο Ολυμπιακός έχει πάρει την διαφορά και αυτό οφείλεται στην σταθερότητά του σε αποτέλεσμα και απόδοση. Οι υπόλοιποι έχουν σκαμπανεβάσματα, ευχάριστη έκπληξη είναι ο Αρης και θα δούμε μια σειρά ωραίων παιχνιδιών στα πλέι οφ, θα υπάρξει ανταγωνισμός. Ολοι θα κοιτάξουν για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, οι 4 θέσεις στην Ευρώπη είναι λίγες και θα βοηθήσουν να υπάρξει ανταγωνισμός».


-Είναι ο Αστέρας έτοιμος να επιστρέψει στην Ευρώπη μετά από διάλειμμα δύο ετών; Φέτος είναι πιο δύσκολα τα πράγματα αφού υπάρχουν μόνο 4 θέσεις.
«Σίγουρα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα και το ξέραμε. Εχουμε φτάσει μέχρι εδώ και θα συνεχίσουμε μέχρι να κλειδώσουμε τα πλέι οφ, στη συνέχεια θα απολαύσουμε τα παιχνίδια. Εχουμε να παίξουμε κόντρα στις μεγάλες ομάδες και να τερματίσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, ο στόχος μας στην αρχή της χρονιάς ήταν η είσοδος στα πλέι οφ, οπότε η ομάδα θα είναι ήρεμη και θα μπει χωρίς άγχος και κίνητρο για να πάρει μια θέση στην Ευρώπη. Οι παίκτες μπορεί να θελήσουν να κάνουν καλύτερη εμφάνιση για μια πιθανή μεταγραφή και μπορείς να έχεις έξτρα κίνητρο. Μόνο και μόνο η είσοδος στα πλέι οφ καθιστά την χρονιά επιτυχημένη, έχει ανέβει το επίπεδο, είναι δύσκολο να βρεθείς στην τετράδα, εμείς θα το διεκδικήσουμε όσο μπορούμε».

-Είσαι στον Αστέρα μια 5ετία. Με τον Ράσταβατς όμως έχεις τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα. Νιώθεις καλύτερα με τον Σέρβο τεχνικό ή είναι τυχαίο γεγονός;

«Εχει μείνει περισσότερο καιρό στην ομάδα ο κ.Ράσταβατς, έχω βελτιωθεί πολύ μαζί του, παίζει ρόλο και η πορεία της ομάδας. Μου έχει εμπιστοσύνη και χαίρομαι γι΄αυτό».

«Από μένα εξαρτάται η κλήση μου στην Εθνική»




-Το 2019 συμμετείχες σε δύο αγώνες της Εθνικής Ελλάδας με τον κ.Αναστασιάδη στον πάγκο. Πιστεύεις πως ο Φαν Σχιπ δεν βλέπει την αγωνιστική σου πρόοδο αν και είσαι από τα καλύτερα δεξιά μπακ στην Ελλάδα;


«Ηταν η καλύτερη στιγμή της μέχρι τώρα πορείας μου στο ποδόσφαιρο η κλήση στην Εθνική Ελλάδας, μόνο τιμή και υπερηφάνεια νιώθει ένας ποδοσφαιριστής όταν φοράει το εθνόσημο. Προσπαθώ να βελτιώνομαι, με την απόδοση μου να κεντρίσω το ενδιαφέρον του προπονητή, από μένα εξαρτάται να ξαναβρεθώ στην Εθνική».

-Πιστεύεις πως παίζει ρόλο ότι αγωνίζεσαι στον Αστέρα και δεν καλείσαι στην Εθνική; Αν ήσουν σε μια παραδοσιακά μεγάλη ομάδα θα είχες άλλη ευκαιρία;

«Ισως να υπήρχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να μπορούσα να κληθώ πιο εύκολα στην Εθνική αν έπαιζα σε άλλη ομάδα. Από τη στιγμή που ο Αστέρας είναι στην εξάδα δείχνει πόσο καλή ομάδα είναι, ο εκάστοτε ομοσπονδιακός τεχνικός θα μπορεί να παρακολουθήσει παίκτες από τον Αστέρα, εξαρτάται από τον παίκτη και την απόδοσή του για να τον πείσει να τον καλέσει».


-Λίγο πριν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου υπήρχαν δημοσιεύματα πως σε θέλει ΠΑΟΚ λόγω του τραυματισμού του Ουαγκέ, καθώς έψαχνε δεξί μπακ. Υπήρξε όντως κάποια πρόταση από τον Δικέφαλο;

«Δεν είχα κάποια κρούση από τον ΠΑΟΚ και από ό,τι έμαθα δεν είχε και ο Αστέρας κάτι επίσημο».

-Παίζεις όλη σου τη ζωή σε ομάδες της Αρκαδίας. Νιώθεις πως θέλεις να κλείσεις την καριέρα σου στον Αστέρα ή νιώθεις πως θέλεις να κάνεις το επόμενο βήμα σε μεγαλύτερη ομάδα ή ακόμη και στο εξωτερικό;

«Αν μου δινόταν η ευκαιρία θα ήθελα να κάνω το βήμα παραπάνω, κυρίως στο εξωτερικό, αλλιώς δεν νομίζω πως θα άφηνα τον Αστέρα για κάποια άλλη ομάδα με τους ίδιους στόχους. Εδώ μου έχουν φερθεί άψογα, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και από τους ιδιοκτήτες της ομάδας. Εχω δώσει τα πάντα γι΄αυτή την ομάδα, είμαι τυχερός και ευγνώμων που είμαι στον Αστέρα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.