Κορυφώνεται η κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα στην Βουλή για την ακρίβεια

Metrosport Team14 Οκτωβρίου 2022

Στη Βουλή και στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» μεταφέρεται σήμερα η πολιτική αντιπαράθεση για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σε λίγη ώρα και συγκεκριμένα στις 11 το πρωί στη Βουλή και στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», σε επίκαιρη ερώτηση που έχει καταθέσει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι η επίκαιρη ερώτηση στο πρωθυπουργό υπεβλήθη με αφορμή την ακρίβεια στην αγορά.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Η κυβέρνηση τροφοδοτεί την αισχροκέρδεια αντί να προστατεύσει τους πολίτες», στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως:

«Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα και σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες σε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ναρκοθετούν τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, καθώς και αν προτίθεται να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά της ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο για τον Σεπτέμβριο 2022, τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, για τους οικιακούς και εμπορικούς πελάτες, ανέρχονται σε 485 εκατ. ευρώ.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί η κυβέρνηση δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας καθώς και αν προτίθεται να μειώσει έμμεσους φόρους σε τρόφιμα και καύσιμα ώστε να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση της κοινωνίας.

Τι αναμένεται να απαντήσει ο Πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τις κυβερνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του κύματος ανατιμήσεων, ενώ αναμένεται να αναφερθεί στο πακέτο μέτρων στήριξης που δρομολογούνται για την ενίσχυση των ευάλωτων πολιτών, που πλήττονται από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής θα ξεδιπλώσει όλες τις δράσεις της κυβέρνησης για την πάταξη της αισχροκέρδειας – η οποία αναμφίβολα αποτελεί… λερναία ύδρα – σε όλο τα φάσμα της λιανικής και χονδρικής αγοράς καθώς και στην αγορά στερεών και υγρών καυσίμων, με έμφαση στην επιβολή πλαφόν σε μία σειρά προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και στη διενέργεια ελέγχων από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς.

Ο Πρωθυπουργός για άλλη μία φορά αναμένεται να απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, κι άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, με το επιχείρημα είναι ο βασικός τροφοδότης του κρατικού προϋπολογισμού και τυχόν μείωση θα στερούσε από τα δημόσια ταμεία έσοδα τα οποία διοχετεύει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πιο αδύναμων πολιτών.

Τι θα πει για την ενέργεια

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξηγήσει αρχικά τη δύσκολη κατάσταση που προκαλεί η ενεργειακή κρίση ενόψει του χειμώνα, μια εξωγενή κρίση για την οποία από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την ανάγκη επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι η χώρα μας από το Σεπτέμβριο είχε τη δεύτερη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές από τις 15 χώρες της Ε.Ε ενώ, θα τονίσει επίσης την επιβολή έκτακτης εισφοράς 90% στα υπερέσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022.

Παραθέτοντας όλες αυτές τις παρεμβάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να θέσει τον Αλέξη Τσίπρα προ των ευθυνών του, καλώντας τον να εισφέρει στο δημόσιο διάλογο με προτάσεις ρεαλιστικές και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού και υποσχέσεις που δεν έχουν αντίκρισμα απλά – όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- αποσκοπούν σε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά την επάρκεια αγαθών και τις τιμές εάν η κυβερνητική πολιτική δεν απέδιδε, αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας έμφαση στην επάρκεια αγαθών και ενέργειας, στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί τις πολιτικές που εφαρμόζει πρώτη η Ελλάδα, όπως αναμένεται να τονίσει.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.