Κορωνοϊός: Τρόμος για τις μεταλλάξεις, το τρίτο κύμα και «ολικό lockdown»

Metrosport Team01 Φεβρουαρίου 2021

Σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές της σχεδόν ετήσιας πλέον εθνικής μάχης με την πανδημία βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς κοινωνική κόπωση, οικονομική καθίζηση ολόκληρων κλάδων, αλλά και διαρκής πίεση προς το ΕΣΥ συναντώνται με τις νέες μεταλλάξεις του ιού και το πιθανό ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος της πανδημίας, μειώνοντας τις αντοχές της κοινωνίας, αλλά και τις επιλογές των ειδικών και του κυβερνητικού επιτελείου.

«Η Ελλάδα δεν έχει βρεθεί στο τρίτο κύμα και στόχος μας είναι να μη βρεθεί» ξεκαθάρισε χθες στον Θέμα 104,6 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε πως «επειδή βλέπουμε πρόδρομους δείκτες που είναι ανησυχητικοί, πρέπει να μειώσουμε τη μεταδοτικότητα του ιού αυτήν τη στιγμή στην Αττική. Αν είχαμε μία διασπορά που είναι ανεξέλεγκτη, θα είχαμε σοβαρά προβλήματα και στα νοσοκομεία και στην οικονομία».
Την ίδια ώρα, η πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου να λειτουργήσει προλαμβάνοντας τις όποιες, δυσάρεστες καταστάσεις προσκρούει στην πραγματικότητα της διάδοσης του κορωνοϊού και όχι στην αρχετυπική μορφή του, αλλά μεταλλαγμένος και εξαιρετικά μεταδοτικός.

«Τρίτο κύμα τον Απρίλη στην Αττική»

Ακόμη πιο απαισιόδοξος εμφανίστηκε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ,Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαρηγιάννης, παρότι σημείωσε πως έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα.

«Όλα είναι στο τραπέζι»

Την ετοιμότητα για όλα τα σενάρια, δηλαδή από ολικό lockdown όπως του περυσινού Μαρτίου μέχρι και διαρκή μέτρα -ακορντεόν, περιέγραψε ως το ζητούμενο της επόμενης περιόδου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως «όλα είναι στο τραπέζι, ακόμη και το ολικό lockdown».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τις «κίτρινες» περιοχές να προσέχουν, γιατί αν υπάρχει συνωστισμός σε αυτές σε 15 μέρες θα είναι «κόκκινες» και περιέγραψε πως «οι αποφάσεις μας αντιδρούν στην κίνηση του ιού. Όσο ανεβαίνει ο ιός, τα μέτρα θα είναι πιο αυστηρά, και το αντίθετο». Για το λόγο αυτό, «τα μέτρα που λαμβάνονται θα είναι τύπου ακορντεόν, δηλαδή αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας πακέτο στήριξης της εστίασης, η επανεκκίνηση της οποίας καθυστερεί ακόμη.
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.