Κορωνοϊός: Ρεκόρ θανάτων σε Δράμα, Σέρρες, Πέλλα, Πιερία

Metrosport Team04 Δεκεμβρίου 2020

Ρεκόρ θανάτων από Covid, σε αριθμούς που σε αναλογία πληθυσμού φτάνουν μέχρι και στο τριπλάσιο του μέσου όρου της χώρας, καταγράφεται σε Δράμα, Σέρρες, Πέλλα, Πιερία και άλλους «κόκκινους» νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Παρόλο που ο ΕΟΔΥ δεν ανακοινώνει επίσημα την κατανομή του αριθμού των θανάτων ανά περιοχή, τα στοιχεία που συνέλεξε η έρευνα του iatronet.gr από τους κατά τόπους φορείς και δομές υγείας είναι αποκαλυπτικά της δραματικής εικόνας που επικρατεί σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες που δοκιμάζονται από την επέλαση της πανδημίας.

Οι αριθμοί αποκαλύπτουν το μέγεθος της διασποράς στην κοινότητα, αλλά και την πίεση που δέχονται οι τοπικές δομές υγείας, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι υποστελεχωμένες, χωρίς εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και έχουν πεπερασμένες δυνατότητες να ανταποκριθούν σε συνθήκες μεγάλης υγειονομικής κρίσης.

Στη Δράμα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νοσοκομείου της πόλης Παρθένα Κιόρτεβε, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή από επιπλοκές κορωνοϊού προσεγγίζει τους 75, μεταξύ των οποίων και δύο νοσηλεύτριες. Από την αναγωγή στον συνολικό πληθυσμό του νομού, που δεν ξεπερνά τις 96.000, προκύπτει μια αναλογία 78 θανάτων ανά 100.000 ανθρώπους, ποσοστό τριπλάσιο από τον μέσο όρο της χώρας, που είναι 25 θάνατοι ανά 100.000 (2.517 θάνατοι σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ).

Η Δράμα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της πανδημίας, με τα ποσοστά θετικότητας των τεστ να δείχνουν μια διασπορά μέχρι και στο ¼ του πληθυσμού. Τις τελευταίες μέρες, το νοσοκομείο της πόλης ενισχύθηκε με γιατρούς από τους γειτονικούς νομούς Σερρών και Καβάλας, καθώς και από τη Θεσσαλονίκη, ενώ χρειάστηκε να γίνει η πρώτη διακομιδή τριών ασθενών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την κα Κιόρτεβε, υπάρχουν σήμερα κάποια σημάδια αποκλιμάκωσης, ωστόσο η πίεση στη ΜΕΘ εξακολουθεί να είναι ασφυκτική. «Τις τελευταίες δύο μέρες είχαμε 7 με 8 νέες εισαγωγές Covid, ενώ είχαμε φτάσει και τις 30 σε μια μέρα. Είχαμε δυστυχώς δύο ακόμη θανάτους νοσηλευόμενων στη ΜΕΘ. Τα κρεβάτια καλύφθηκαν από δύο ασθενείς που μας ήρθαν από το Κιλκίς. Κάναμε 5 διακομιδές στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και 3 στην Αλεξανδρούπολη», είπε στο iatronet.gr.

Οι Σέρρες μετρούν σήμερα περισσότερους από 100 θανάτους από κορωνοϊό από την έναρξη της πανδημίας, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τον αριθμό στους 105. Στο σύνολο του πληθυσμού του νομού, που μετρά 176.000 ανθρώπους, η αναλογία ξεπερνά τους 60 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως είπε στο iatronet.gr o δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, μόνο στον δήμο Σερρών -έναν από τους 7 δήμους του νομού- γίνονται 4 ως 5 ταφές Covid την ημέρα, στον ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο Β' κοιμητήριο της πόλης. «Οι 35 τάφοι έχουν καλυφθεί και χρειάζεται να ανοίξουμε κι άλλους», είπε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών Άγγελο Βάκαλο, σήμερα στο νοσοκομείο της πόλης νοσηλεύονται 120 περιστατικά Covid, ενώ είναι καλυμμένες στο σύνολό τους οι κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες πριν την πανδημία ήταν 6 και σήμερα έχουν φτάσει τις 17. 

«Ένας παθολόγος και ένας ειδικευόμενος μετακινήθηκαν στη Δράμα για να βοηθήσουν εκεί. Αντί να ενισχύσουν το νοσοκομείο το αποδυναμώνουν περαιτέρω», είπε στο iatronet ο κ. Βάκαλος. 

Ο ίδιος παρατηρεί μια μικρή μείωση της πίεσης τις τελευταίες μέρες, που δεν αρκεί προς το παρόν για να δώσει «ανάσα».

Στην Πέλλα, οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τους 60, αριθμός που αντιστοιχεί σε 45 θανάτους ανά 100.000, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού του νομού.

Τα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο». Στα Γιαννιτσά, που διέθεταν πριν από την κρίση 6 κλίνες ΜΕΘ, νοσηλεύονται σήμερα 14 διασωληνωμένοι ασθενείς. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας Χαράλαμπο Αποστολίδη, οι 8 βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ και οι 6 σε ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Άλλες 3 κλίνες ΜΕΘ είναι καλυμμένες στο νοσοκομείο Έδεσσας. 

«Όλες οι κλίνες είναι γεμάτες εδώ και καιρό. Επιπλέον, κάθε μέρα υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για διακομιδή στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε στο iatronet.gr ο κ. Αποστολίδης. 

Μεγάλη εξακολουθεί να είναι η πίεση και σε ό,τι αφορά τις κλινικές Covid, οι οποίες αριθμούν συνολικά 196 κλίνες (103 στα Γιαννιτσά και 93 στην Πέλλα). Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια μείωση της τάξης του 18%-20% στην προσέλευση ασθενών και μικρότερη στις εισαγωγές.

«Η πίεση παραμένει υψηλή. Εκτός από το άψυχο υλικό, χρειάζεται ενίσχυση σε γιατρούς. Πολλοί συνάδελφοι είναι ασθενείς ή βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ χθες είχαμε και την πρώτη απώλεια συναδέλφου», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας Στέλιος Καλούδης.

Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πιερία, η οποία μετρά περισσότερους από 60 θανάτους (45 ανά 100.000 σε αναλογία πληθυσμού). Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και διευθυντής της Κλινικής Covid του νοσοκομείου Κατερίνης Ηρακλής Τσανικίδης, «η κατάσταση στο νοσοκομείο δεν είναι οριακή, έχει ξεφύγει από το όριο», προσθέτοντας πως σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, η πίεση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης ή κάποια σταθεροποίηση. 

Οι 10 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου είναι πλήρεις και άλλοι τέσσερις ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στα χειρουργεία, ενώ περισσότεροι από 100 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική Covid.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.