Κορωνοϊός: Η Κίνα που «έμεινε σπίτι», η Ιταλία και η περίπτωση της Ελλάδας

Παναγιώτα Χαλκιά19 Μαρτίου 2020

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλο τον πλανήτη. Ο ιός άρχισε από την Κίνα και πλέον πλήττει και την Ευρώπη. Η Ιταλία δίνει καθημερινή μάχη για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού ενώ και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας, μετρούν τις δυνάμεις τους απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό.

Τα κρούσματα έχουν αγγίξει τις 218.823, εκ των οποίων οι 8810 έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή. Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα είναι η Κίνα με 81.138 ενώ ακολουθεί η Ιταλία 35.713 και στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Ιράν με 17361. Η Ελλάδα αριθμεί 418 κρούσματα.  (Μπορείτε να δείτε την εξάπλωση του ιού/χώρα εδώ)

Η Κίνα και το «μένω σπίτι»

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό στην Κίνα. Ο ιός έπληξε την χώρα της Ανατολικής Ασίας που αναγκάστηκε να χτίσει νέα νοσοκομεία για να μπορέσουν να νοσηλευτούν τα κρούσματα. Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει ακόμη αλλά τα δείγματα είναι θετικά. Ήδη έκλεισε και το τελευταίο «έκτακτο» νοσοκομείο και οι πολίτες επιστρέφουν σιγά σιγά στις παλιές τους συνήθειες.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Κίνα χρειάστηκε χρόνος, υπομονή και αυστηρά μέτρα προστασίας. Η Κυβέρνηση επέβαλε πρωτοφανή μέτρα καραντίνας σε ολόκληρη την χώρα σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Μάλιστα, η κεντρική επαρχία του Hubei και η πρωτεύουσα του Wuhan, από τις οποίες άρχισε ο ιός, σφραγίστηκαν. Οι πολίτες έμειναν στα σπίτια τους για ένα διάστημα σχεδόν δύο μηνών (από τις 25/1) αλλά βγήκαν νικητές. Πλέον τα δρακόντεια μέτρα χαλαρώνουν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι διψήφιος.

Παράδειγμα προς αποφυγή η Ιταλία

Ο ιός φυσικά εμφανίστηκε και στην Ευρώπη. Πάνω από 130.000 άνθρωποι έχουν διαγνωσθεί με κορωνοϊό, εκ των οποίων οι 35.000 βρίσκονται στην Ιταλία. Η γειτονική χώρα προχώρησε κάπως αργά στη λήψη αυστηρών μέτρων για να περιορίσει την εξάπλωση του. Έχει απαγορεύσει τις μετακινήσεις, τα καταστήματα έχουν κλείσει και ανοιχτά παραμένουν μόνο φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

Καθημερινά ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, όπως και οι θάνατοι. Οι Ιταλοί υποφέρουν και υπάρχει λόγος για αυτό. Σχεδόν το ¼ του πληθυσμού τους είναι άνω των 65 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες τα άτομα κινδυνεύουν περισσότερο από οξεία συμπτώματα του ιού και κατά συνέπεια το θάνατο. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Εθνικός Οργανισμός της χώρας τονίζοντας ότι η μέση ηλικία των θανόντων ανέρχεται στα 81 έτη.

Η περίπτωση της Ελλάδας

Τα 418 έχουν φτάσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα έξι έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή. Συνολικά 79 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 20 διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, 14 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ έχουν γίνει 6000 έλεγχοι.

H εξάπλωση του ιού γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι περισσότερες πόλεις της χώρας έχουν καταγράψει κρούσματα και μόνο ελάχιστες παραμένουν «καθαρές».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις πόλεις της Ελλάδος που έχουν δηλώσει κρούσματα:

Η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και επέβαλε μέτρα νωρίτερα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία όπου πλήττεται από τον ιό τα σχολεία έκλεισαν όταν τα κρούσματα είχαν αγγίξει τα 3089 και η απαγόρευση εξόδου από το σπίτι όταν ξεπέρασαν τις εννέα χιλιάδες. Στην Ισπανία αντίστοιχα τα σχολεία έκλεισαν στα τέσσερις χιλιάδες κρούσματα και οι άνθρωποι έμειναν σπίτι στις επτά χιλιάδες.

Παρόμοια λειτουργεί και η Αγγλία, η οποία μπορεί αρχικά να σκεφτόταν μια διαφορετική αντιμετώπιση για το θέμα αλλά εν τέλει αποφάσισε να ακολουθήσει το μονοπάτι των υπολοίπων. Tα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 2,626 και οι θάνατοι αγγίζουν τους 104. Αριθμοί που ανάγκασαν τους Βρετανούς να βάλουν λουκέτο στα σχολεία. Η Ελλάδα κινήθηκε πιο γρήγορα και φρόντισε να κλείσουν τα σχολεία πριν τα κρούσματα φτάσουν τα 100 ενώ από την πρώτη εβδομάδα οι αρμόδιοι προέτρεπαν τον κόσμο να παραμείνει σπίτι του.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το χρονικό διάστημα που αποφάσισαν οι χώρες που έχουν τα περισσότερα κρούσματα το κλείσιμο των σχολείων και την απαγόρευση εξόδου από το σπίτι:

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.