Παπαευαγγέλου: «Είναι πόλεμος χωρίς πραγματικά πυρά - Όλα έγιναν βάσει σχεδίου»

Metrosport Team20 Νοεμβρίου 2020

Για τα επόμενα βήματα στην διαχείριση του κορωνοϊου στην  Ελλάδα, ενημέρωσε και σήμερα, (Παρασκευή 20.11.2020), ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη κρατάει σταθερά την... αρνητική πρωτιά στη χώρα, η κυρία Παπαευαγγέλου, ανέφερε χαρακηριστικά:

«Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές», είπε και υπενθύμισε διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ πως εάν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown», είπε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μία με δύο εβδομάδες, καθώς οι διασωληνωμένοι πως θα αρχίσουν να αυξάνονται.

«Η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, διαπιστώνοντας χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε εάν κάποιος στο περιβάλλον μας υπήρξε ασυμπτωματικός ή νόσησε ελαφρά», τόνισε και συνέχισε: «Κανείς δεν είναι άτρωτος, έχουμε πραγματικά πόλεμο. Και εάν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

Μαγιορκίνης: «Εξαιρετικά βαρύ το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα»

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος επεσήμανε πως για ακόμη μια φορά, παρατηρείται η μεγαλύτερη διασπορά εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διαπίστωσε σε αυτό το πλαίσιο, πως το «ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ». Εκτίμησε ωστόσο πώς υπάρχει σαφής έξοδος από την εκθετική διασπορά.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική βελτιώνεται, ενώ η Θεσσαλονίκη, διατηρεί πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρωτεύουσα.

Στην συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποκάλυψε το… παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη για τη νοσηλεία 200 περαστικών κορωνοϊού.

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες COVID. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ να πούμε πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη COVID περιστατικά», σημείωσε, για να συμπληρώσει:

«Η συνεργασία συνεχίζεται. Αλλά επειδή χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες για να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μην ξεχνάμε πως τις τελευταίες ημέρες πως η ανάπτυξη απλών κλινών COVID και ΜΕΘ ήταν πετυχημένες. (…) Αλλά χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες COVID. Υπήρχε διάσταση απόψεων με τις ιδιωτικές κλινικές και έτσι προσφύγαμε σε αυτό το μέτρο. Υπάρχουν συζητήσεις και για κέντρα αποκατάστασης. Επιλέγαμε όμως να μην χρησιμοποιήσουμε κέντρα αποκατάστασης γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε ήπια περιστατικά. Και τα κέντρα αυτά δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό των ιδιωτικών κλίνικών. Όλα έγιναν με σχέδιο, αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.