Κορωνοϊός: «Χτύπημα» Κούβελα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Metrosport Team10 Οκτωβρίου 2021

Την άποψή του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού διατύπωσε ο Δημήτρης Κούβελας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ παρέθεσε έναν πίνακα με τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων σε ορισμένες χώρες και τον αριθμό θανάτων ανα εκατομμύριο του πληθυσμού τους.

Στο σχόλιό του, έγραψε:

«Στην επιστήμη η αναζήτηση της αλήθειας σχετίζεται άμεσα με την ανακάλυψη της αιτιακής συσχέτισης.

Για να βρεθεί η αιτιακή συσχέτιση πρέπει να αποκλειστούν οι συγχυτικοί παράγοντες, ενώ τα υπεραπλουστευμένα γραμμικά μοντέλα σε χαοτικά φαινόμενα (πολλών παραγόντων) είναι από μόνα τους αποπροσανατολιστικά.

Το παρακάτω πινακάκι είναι εξαιρετικό δείγμα απλοϊκής προσέγγισης.

Χωρις φυσικά να είναι αναληθές, εύκολα βλέπουμε ότι, αν η στήλη εμβολιασμένων αντικαθίστατο από την πληροφορία: επίπεδο πρωτοβάθμιας ή αριθμός ειδικών εντατικολόγων/νοσηλευτών, ύπαρξη ΗΤΑ ή ακόμα και κατά κεφαλήν εισόδημα, ή νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα, η κατάταξη θα ήταν περίπου ανάλογη.

Προσοχή στις συσχετίσεις! Μπορεί να είναι τυχαίες ή ακόμη και η αποτελεσματικότητα της πρακτικής να διαφοροποιείται σημαντικά από το επίπεδο του συστήματος.

Θα βοηθούσε στη διερεύνηση της αλήθειας, να έμπαινε, για παράδειγμα, και μια στήλη με την θνησιμότητα από κάθε αιτία και φυσικά ο αριθμός των συνολικά αναφερόμενων ανεπιθύμητων δράσεων φαρμάκων (δείκτης ευαισθησίας του υγειονομικού προσωπικού)!»

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.