Κόπα Άφρικα: Παίκτες που μας εξέπληξαν από το πουθενά

Παναγιώτα Χαλκιά23 Ιανουαρίου 2022

Το Κόπα Άφρικα είναι πάντα μια καλή ευκαιρία για να παρακολουθήσουμε τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο αλλά και να ανακαλύψουμε άλλους από πρωταθλήματα που ήταν στην άκρη του μυαλού μας.

Με τους περισσότερους παίκτες να αγωνίζονται σε τοπικά ή μικρά πρωταθλήματα, το τουρνουά είναι η ευκαιρία τους για να συγκριθούν με κορυφαίους παίκτες, να δείξουν τις ικανότητες τους και να αποδείξουν αν μπορούν ή όχι να σταθούν σε κορυφαίο επίπεδο.

Οι σύλλογοι παρακολουθούν στενά τους αγώνες γιατί συχνά ανακαλύπτουν διαμαντάκια πολύ καλά κρυμμένα που μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες μπαίνοντας στην ενδεκάδα.

Μο Σαλάχ, Σάντιο Μανέ, Έντμοντ Ταμπσόμπα, Ασράφ Χακίμι, Μούσα Ντεμπελέ, Σεμπαστιάν Αλέ και τα άλλα ηχηρά ονόματα σίγουρα θα βάλουν το χεράκι τους για να έχει το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα όσο πιο εύκολο δρόμο γίνεται.

Για αυτό επιλέξαμε να μην ασχοληθούμε με εκείνους αλλά με παίκτες που παίζουν σε μικρά πρωταθλήματα και έχουν δείξει καλά δείγματα και, ίσως, να μπορούσαν να σταθούν σε ανώτερο επίπεδο.

Μοχάμεντ Καμαρά

Ο τερματοφύλακας της Σιέρα Λεόνε είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους παίκτες μέχρι στιγμής. Οι επεμβάσεις του είναι καθοριστικές και ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην αναμέτρηση της εθνικής του ομάδας με αντίπαλο την Αλγερία στην πρεμιέρα του 5ου ομίλου. Μάλιστα, όταν παρέλαβε το βραβείο του δεν έκρυψε τη συγκίνηση του και ξέσπασε σε κλάματα.

Είναι γεννημένος το 1999 και δεν έχει βγει εκτός συνόρων για να δοκιμάσει τις δυνατότητες του. Αρχικά, έπαιξε με τη φανέλα της Γιόχανσεν και έπειτα, πήγε στην Ιστ Εντ Λάιονς. Είναι η πρώτη του μεγάλη διοργάνωση αλλά μετρά ήδη 10 συμμετοχές και έχει φορέσει και το περιβραχιόνιο στην ιστορική ισοπαλία της χώρας του (0-0) με τη Νιγηρία το 2020.

Είναι ένας σύγχρονος τερματοφύλακας με επιθετικό στήσιμο. Κόβει πάσες έξω από την περιοχή, διεκδικεί μπαλιές και κόβει σέντρες. Είναι πρόθυμος να αφήσει την εστία του και να σταματήσει μια επικίνδυνη φάση στη μεγάλη περιοχή. Με 1,87μ. ύψος είναι καλός στις εναέριες μονομαχίες ενώ δε διστάζει να ρισκάρει. 


Ασκάλεου Ταμένε

Μπορεί η Αιθιοπία να βρίσκεται στην τελευταία θέση του ομίλου και η εστία της να έχει παραβιαστεί σε κάθε παιχνίδι αλλά ο 31χρονος αμυντικός ήταν ένας από τους λόγους που το σκορ δεν ξέφυγε. Ακόμη, και στην ήττα από το Καμερούν με 4-1 είχε καίριες επεμβάσεις και απέτρεψε επικίνδυνες φάσεις.

Είναι ένα στόπερ που του αρέσει να ασκεί ασφυκτική πίεση στους αντίπαλους επιθετικούς και δε διστάζει να αφήσει τη θέση του για να ακολουθήσει τον παίκτη. Είναι δυνατός στις μονομαχίες, ευκίνητος και βγαίνει σχεδόν πάντα νικητής στο ένας εναντίον ενός. Έχει καλές τοποθετήσεις, είναι συγκεντρωμένος και δεν επιτρέπει στους αντιπάλους του να σκεφτούν καθώς ενεργεί άμεσα.


Αμπουμπεκέρ Νασίρ Αχμέντ

Θεωρείται το νέο αστέρι της Αιθιοπίας και ένας από τους πολλά υποσχόμενους παίκτες στην Ανατολική Αφρική. Είναι γεννημένος το 2000 και την προηγούμενη σεζόν σημείωσε 29 τέρματα όντας μέλος στην ακαδημία του Ethiopia Coffee. Έχει φορέσει ήδη 16 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο και μετρά τέσσερα γκολ.

Δημιουργεί αμφιβολίες στην αμυντική γραμμή. Προσελκύει τον αντίπαλο και έχει την ικανότητα να τον τραβήξει μακριά από το πεδίο δράσης του ώστε να ανοίξει χώρο σε κάποιο συμπαίκτη του για να βγει μπροστά από την εστία. Κινείται διαρκώς στο χώρο, δημιουργεί, απειλεί και δοκιμάζει το πόδι του από κάθε γωνία της μεγάλης περιοχής.


Πίτερ Μπάντα

Εντυπωσίασε παίζοντας ως επιθετικός μέσος στο 4-2-3-1 του Μαλάουι εναντίον της Γουινέας. Ένας δυναμικός μέσος που προσπαθεί να παίρνει την μπάλα όσο πιο συχνά γίνεται και να την προωθεί. Έχει την ποιότητα να μπει στην αντίπαλη περιοχή και να απειλήσει, να δημιουργήσει φάσεις και κενούς διαδρόμους για τους συμπαίκτες του.

Είναι γρήγορος και ικανός να τρέχει με την μπάλα στα πόδια, να προχωρά και να δίνει ώθηση στην επίθεση. Είναι ευκίνητος και ξέρει τον τρόπο να ξεφεύγει από την πίεση. Υστερεί λίγο στο αμυντικό κομμάτι αλλά δείχνει ότι έχει τη θέληση να βελτιωθεί και εκεί.


Αμανουέλ Γιοχάνες Γάμο

Ο Αιθίοπας κεντρικός χαφ είναι γεννημένος το 1999 και μέχρι στιγμής μετρά 16 συμμετοχές με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Είναι μόλις 1,72μ. αλλά είναι δυνατός και κερδίζει εύκολα τις μονομαχίες, καλύπτει χώρους και οι συμπατριώτες του λένε ότι θυμίζει τον Καντέ της Τσέλσι.

Λειτουργεί ορθά υπό πίεση και έχει την ικανότητα να ξεφύγει και να δώσει τη σωστή πάσα ώστε να προωθήσει το παιχνίδι. Δεν είναι από τους παίκτες που θα φτάσουν μέχρι την αντίπαλη περιοχή καθώς προτιμά να φυλάει τα μετόπισθεν. Όταν επιτίθεται η ομάδα του, μένει πίσω ώστε να ανακόψει κάποια αντεπίθεση ή να είναι μια διαθέσιμη λύση εάν η μπάλα εγκλωβιστεί.

Ντάουα Χοτέσα

Ένα από τα εξτρέμ της Αιθιοπίας. Το καλό του πόδι είναι το δεξί. Προτιμά τις σύντομες και απλές πάσες. Αρέσκεται να κινείται πάνω στη γραμμή ή να τρέχει στο κενό. Τελειώνει τις φάσεις όταν βρίσκεται σε καλή θέση ή δίνει πάσα βγάζοντας κάποιο συμπαίκτη του μπροστά στην αντίπαλη εστία. Έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση, είναι δυνατός και έχει το ένστικτο του σκόρερ, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Τζέραλντ Τακβάρα

Το σέντερ μπακ της Ζιμπάμπουε είναι γεννημένος το 1994 και το όνομα του άρχισε να ακούγεται το τελευταίο διάστημα. Ήταν εξαιρετικός απέναντι στον Σάντιο Μανέ. Εάν και φαίνεται λίγο βαρύς, είναι γρήγορος στην κάλυψη χώρων, έχει εξαιρετικές τοποθετήσεις και δεν τρομάζει ακόμη και αν ο αντίπαλος του είναι ο πιο γρήγορος άνθρωπος στον κόσμο. Είναι προνοητικός και «καθαρίζει» τις σέντρες με ευκολία ενώ είναι καλός και στον αέρα.


Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.