Κοντράστ, άνευ προηγουμένου

Μάνος Χατζάκης18 Οκτωβρίου 2020

Πρωτόγνωρα είναι τα συναισθήματα, που χαρίζει ο Αρης στον κόσμο του, όσο και στη φίλαθλη Ελλάδα. Από εκεί, που το περασμένο καλοκαίρι συμπλήρωνε με το ζόρι 13άδα, για να “κατεβεί” στα play off, έφτασε μετά λίγους μήνες να είναι μόνος πρώτος στη βαθμολογία.

Γεγονός που, από μόνο του, χρειάζεται ισχυρές δόσεις ψυχραιμίας, προκειμένου να εξηγηθεί σωστά, γιατί πρόκειται περί... φαινόμενου, τουλάχιστον στην “κιτρινόμαυρη” πραγματικότητα. Αγωνιστικά, ο Αρης απέχει ακόμη από το να θεωρηθεί έτοιμος, καθώς στην εξίσωση των 90λεπτων μπαίνουν και νέα πρόσωπα. Αρα, χρειάζεται χρόνος, όπως επαναλαμβάνει και ο Ακης Μάντζιος, προκειμένου να παρουσιάσει το σύνολο που θέλει ο ίδιος και να κριθεί αναλόγως.

Εκτός των τεσσάρων γραμμών, όμως, τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα. Γιατί, σε ανάλογες περιπτώσεις, που μία ομάδα διατηρείται στην κορυφή για -τουλάχιστον- πέντε αγωνιστικές είναι πολύ εύκολο να χαθεί η... μπάλα ως προς τη διαχείριση των συναισθημάτων. Οι “απ' έξω” μπορούν να λένε και να ονειρεύονται χωρίς φραγμό, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι συνετό να συμβαίνει. Και στο ερώτημα “γιατί;” η απάντηση είναι η εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου. Οι ποδοσφαιριστές έμοιαζαν να καταβάλλονται από το άγχος, το οποίο επεσήμανε και ο προπονητής τους μετά το παιχνίδι, και έδωσαν τόσο χώρο στον Απόλλωνα, που οι παίκτες του δεν ήξεραν πώς να τον αξιοποιήσουν.

Τα υπέρμετρα συναισθήματα χαράς, λοιπόν, πρέπει να μετριαστούν, διότι το μυαλό δεν θέλει πολύ, για να ξεφύγει. Και ο οργανισμός του Αρη δεν έχει συνηθίσει σε παρόμοιες καταστάσεις, γιατί απλούστατα μιλάμε για το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία του, εδώ και δεκαετίες. Οπως επίσης, δεν είναι ανάγκη, από Οκτώβρη μήνα, να δοκιμάζονται οι ψυχικές αντοχές των παικτών, όσον αφορά το θέμα της πίεσης, λόγω της πρώτης θέσης.

Τα δείγματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά και δεν χρειάζεται να το πούμε, γιατί είναι οφθαλμοφανές. Οι προϋποθέσεις για πορεία πρωταθλητισμού είναι δεδομένες, αλλά η διαχείριση των συναισθημάτων και ειδικά της υπέρμετρης -και χωρίς λόγο- πίεσης, θα αποτελέσουν το κλειδί για την πορεία προς τις κορυφαίες θέσεις του Πρωταθλήματος.

Ο Αρης είναι υπό δημιουργία και σε κάθε αγωνιστική ανακαλύπτει καινούριες πτυχές των δυνατοτήτων του και το άγχος δεν πρέπει να αδικήσει την προσπάθεια, που γίνεται καθημερινά.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.