Κωνσταντίνος Λιβανός: «Στην Ελλάδα τα πράματα είναι πολύ δύσκολα»

Metrosport Team13 Δεκεμβρίου 2020

Tου Λάζαρου Αναστασιάδη 

Ο πρόσφατα χάλκινος ευρωπαϊκός πρωταθλητής με την εθνική ομάδα, Κωνσταντίνος Λιβανός, μιλάει στο metrosport.gr για το άθλημα της ποδηλασίας και για τις δικές του προσωπικές επιτυχίες.Έχοντας στο παλμαρέ του τα τελευταία δύο χρόνια, ούτε λίγο ούτε πολύ, 6 μετάλλια, εκ των οποίων δύο χάλκινα και τέσσερα χρυσά, σε παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο εφήβων και ανδρών, ο Κωνσταντίνος μιλάει για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε αθλητής ποδηλασίας, τόσο από την φύση του αθλήματος όσο κι από την μη υποστήριξη της ελληνικής ομοσπονδίας.

Τι ήταν αυτό που σου κέντρισε το ενδιαφέρον στην ποδηλασία και αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά μ’ αυτό;

-«Έβλεπα από μικρός τα μεγάλα ονόματα της ποδηλασίας στην τηλεόραση και ήθελα να αισθανθώ και εγώ την ίδια αδρεναλίνη του να συναγωνίζεσαι ξένους αθλητές , να τρέχεις με του πιο διάσημους αθλητές»

Είναι η ποδηλασία ένα άθλημα προσβάσιμο για όλους, όπως, για παράδειγμα, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϊ;

-«Η ερασιτεχνική, νομίζω, λίγο πολύ όλοι μπορούν να ασχοληθούν. Η επαγγελματική είναι πιο δύσκολη διότι και πρέπει να έχεις ταλέντο και πρέπει να το δουλέψεις για να φτάσεις να συναγωνίζεσαι μεγάλους αθλητές»

Τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε για να γίνει δημοφιλές το άθλημα στην Ελλάδα και τι γίνεται στο εξωτερικό που δεν συμβαίνει εδώ;

-«Πρέπει αρχικά το άθλημα να αρχίσει να προβάλλεται περισσότερο, ενώ παράλληλα οι δημοσιογράφοι πρέπει να αποκολληθούν από τα αθλήματα τα οποία έχουν περισσότερη δημοσιότητα. Στο εξωτερικό υπάρχει στήριξη από την πολιτεία και τα σωματεία, αλλά την μεγαλύτερη στήριξη στους αθλητές του εξωτερικού την παρέχει η ομοσπονδία τους. Στην Ελλάδα τα πράματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν έχουμε καλές εγκαταστάσεις για προπόνηση, με συνέπεια να προπονούμαστε κάτω από κακές συνθήκες. Επίσης, δεν έχουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό για να λάβουμε μέρος σε αγώνες»

Πότε ήταν η πρώτη σου συμμετοχή σε επίσημο αγώνα και μετά από πόσο καιρό ήρθε η πρώτη διάκριση;

-«Η πρώτη μου συμμετοχή ήταν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα του 2016. Το 2017 έφερα τις πρώτες διακρίσεις, αλλά από το 2018 και μετά φέρνω όσο μπορώ διακρίσεις. Σε επίπεδο παίδων το 2018, στην πρώτη μου χρονιά στην κατηγορία των εφήβων, και το 2019 επίσης εφήβων. Το 2020 είχα διακρίσεις και σε επίπεδο ανδρών και σε και νέων.

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι είσαι υπέρ της φράσης "τα αγαθά κόποις κτώνται". Πόσες ώρες προπονείσαι καθημερινά για να φτάσεις στο επίπεδο να έχεις πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες επιτυχίες;

-«Ανάλογα την περίοδο, αλλά ημερησίως κάνω περίπου 6 με 7 ώρες»

Η προπόνηση περιλαμβάνει εκγύμναση σε γυμναστήριο και πορεία με το ποδήλατο στον δρόμο;

-«Ακριβώς. Και λίγη ενδυνάμωση μετά την προπόνηση της πορείας»

Θεωρείς το 2019 ως την πιο πετυχημένη σου χρόνια, μετά την κατάκτηση 4 χρυσών μεταλλίων, σε τόσο υψηλό επίπεδο;

-«Το 2019 ήταν μια δύσκολη χρονιά στην κατηγορία των εφήβων, παρόλα αυτά ήταν γεμάτη επιτυχίες. Πιστεύω όμως πως και το 2020 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά», αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 τον Οκτώβρη, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, και στο επίσης ευρωπαϊκό ανδρών που έλαβε χώρα έναν μήνα μετά, ανεβαίνοντας στο τρίτο σκαλί του βάθρου με την εθνική ομάδα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα συμμετείχες για πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα αντρών, το οποίο διεξήχθη στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, κατακτώντας μάλιστα την τρίτη θέση με την εθνική ομάδα. Ποια ήταν η πρώτη σου εντύπωση από αυτήν την συμμετοχή σε κατηγορία αντρών;

-«Ήταν μια διαφορετική κατηγορία, διότι έτρεξα με έμπειρους αθλητές, αλλά παρόλο που δεν ήμουν το ίδιο έμπειρος μπόρεσα να ανταπεξέλθω»

Ποιοι είναι οι επόμενοι σου στόχοι και πως βλέπεις τον εαυτό σου σε μερικά χρόνια από τώρα;

-«Οι πιο κοντινοί μου στόχοι είναι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (αν διεξαχθεί) στην Λευκωσία και αν γίνουν κάποια ευρωπαϊκά κύπελλα. Σίγουρα απώτερος στόχος μου είναι να τα πάω καλά σ’ αυτά τα κύπελλα, έτσι ώστε να μαζέψω όσο περισσότερους βαθμούς μπορώ για να εξασφαλίσω την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024»

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα;

-«Το πιο βασικό είναι να υπάρχει αγάπη για αυτό το οποίο έχει σκοπό να ακολουθήσει κανείς και να μην τα βάζει ποτέ κάτω σε όποια δυσκολία κι αν συναντήσει. Δε μιλάω αποκλειστικά για την ποδηλασία, αλλά για όλα τα αθλήματα»

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.