Κονσεϊσάο: Ο «δράκος» επέστρεψε στο θρόνο του

Κωστής Παναγιώτου16 Μαΐου 2022

«Δουλεύουμε για να επανακτήσουμε αυτό που είναι δικό μας», είχε δηλώσει στην αρχή της σεζόν ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο και τήρησε την υπόσχεση που είχε δώσει εντός και εκτός ομάδας. Μάλιστα, η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήρθε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς η Πόρτο επικράτησε με 1-0 στην έδρας της Μπενφίκα, ανεβαίνοντας ξανά στο θρόνο της.

Αυτό ήταν το 30ο πρωτάθλημα στην ιστορία των «δράκων» και το τρίτο με τον 47χρονο τεχνικό στην άκρη του πάγκου. Ο πρώην άσος του ΠΑΟΚ είναι εκ φύσεως ένας παθιασμένος και ανταγωνιστικός άνθρωπος, μαθημένος να ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί, καταφέρνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα να κερδίσει έξι τρόπαια με την αγαπημένη του ομάδα.

Ο μέντορας και φίλος του

Η πρώτη του εμπειρία με το κοστούμι του προπονητή ήρθε δίπλα σε ένα φίλο και σε έναν άνθρωπο που θαύμαζε, ο λόγος για τον Ντομινίκ Ντ’Ονόφριο. Η σχέση των δύο ανδρών ξεκίνησε όταν ο Κονσεϊσάο ήταν ακόμη ποδοσφαιριστής και αγωνιζόταν στη Σταντάρ Λιέγης, υπό τις οδηγίες του Ιταλού τεχνικού. Μπορεί να μην κατάφεραν να κατακτήσουν μαζί κάποιο τρόπαιο αλλά από τότε δημιουργήθηκε μια σχέση σεβασμού.

Μερικά χρόνια μετά και όταν ο Σέρτζιο είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση ήρθε η πρόταση από τον Ντ’Ονόφριο ώστε να συνεργαστούν στο πάγκο της βελγικής ομάδας, με τον Πορτογάλο να αναλαμβάνει καθήκοντα βοηθού.

Ο Ιταλός τεχνικός δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, ο φίλος και συνεργάτης του δεν το ξέχασε ποτέ, μιλώντας πάντα με λόγια θαυμασμού για εκείνον.

«Έμαθα πολλά από αυτόν, από αυτή τη διαχείριση των αποδυτηρίων και λίγα χρόνια αργότερα, όταν έγινα βοηθός του στη Σταντάρ , έκανα πράξη όλα όσα μου έμαθε», δήλωσε αρχικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ηγετικές του ικανότητες.

«Ειλικρινά, αυτά τα αποδυτήρια ήταν περίπλοκα γιατί ήταν γεμάτα μεγάλα ονόματα και όμως, ο Ντομινίκ ήξερε πώς να τ διαχειριστεί όσο χρειαζόταν. Εκτός από τα καλά αποτελέσματα που είχαμε μαζί του και για τα οποία δεν έχει αναγνωριστεί για την πραγματική του αξία, το μεγαλύτερο επίτευγμά του ήταν αναμφίβολα ότι μπόρεσε να ηγηθεί αυτού του συνόλου».

Την ημέρα του θανάτου του, ο Κονσεϊσάο ήταν στο πάγκο της Γκιμαράες και στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα με τη Σετούμπαλ θέλησε να τιμήσει για τελευταία φορά τον άνθρωπο που τον ενέπνευσε να ακολουθήσει το δρόμο της προπονητικής.

«Ο Ντομινίκ ήταν το πιο σημαντικό άτομο στην αρχή της καριέρας μου. Αν είμαι εδώ σήμερα, είναι χάρη σε αυτόν. Όλοι, πρώτα απ' όλα οι συγγενείς του, πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ήθελα να του αποτίσω δημόσια φόρο τιμής».

Έδωσε γρήγορα τα διαπιστευτήριά του

Στην πρώτη του δουλειά ως πρώτος προπονητής κατάφερε να πετύχει. Τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε την Ολιανένσε και στο τέλος της πρώτης σεζόν η ομάδα τερμάτισε στην 8η θέση, αυτή ήταν και η καλύτερη θέση που καταλάμβανε η ομάδα από το 1964.

Παραμένει και την επόμενη σεζόν, αλλά το ξεκίνημα δεν είναι ιδανικό και μετά από ένα χρόνο αποχωρεί, αναλαμβάνοντας την Ακαντέμικα, με την οποία τερματίζει πάλι στην 8η θέση και οκτώ βαθμούς διαφορά από τις προνομιούχες θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη.

Η διοίκηση της Μπράγκα εντυπωσιασμένη από τα επιτεύγματά του αποφασίζει να του δώσει τα ηνία της ομάδας, ελπίζοντας να φτάσει ξανά την ομάδα στο επίπεδο που ανήκει, στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος. Ο Κονσεϊσάο το επιτυγχάνει, καθώς τερματίζει στην 4η θέση, ενώ φτάνει και μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, στον οποίο χάνει στη διαδικασία των πέναλτι από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ακολούθησε ένα πέρασμα από τη Γκιμαράες χωρίς να καταφέρει κάτι ξεχωριστό. Μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παραμένει μακριά από τους πάγκους, ψάχνοντας την ομάδα που θα τον εμπνεύσει ξανά.

Τελικά τον Δεκέμβριο του 2016 εξαργυρώνει τις επιδόσεις που είχε καταφέρει με τις προηγούμενες ομάδες του, παίρνοντας το εισιτήριο για το γαλλικό πρωτάθλημα και συγκεκριμένα για μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της χώρας, τη Ναντ.

Το έργο του ήταν δύσκολο, καθώς η ομάδα βρισκόταν στην 19η θέση του βαθμολογικού πίνακα με μόλις 3 νίκες, 4 ισοπαλίες και 9 ήττες. Ο Πορτογάλος φέρνει αέρα αισιοδοξίας στο σύλλογο της δυτικής Γαλλίας και μετατρέπει μια σεζόν κόλαση σε μια από τις καλύτερες των τελευταίων ετών.

Η Ναντ στο τέλος της σεζόν φιγουράρει στην 7η θέση του πρωταθλήματος, με τα ΜΜΕ της χώρας να μιλάνε για ένα μικρό θαύμα. Οι διοικούντες του γαλλικού συλλόγου στο τέλος της σεζόν προτείνουν στον Κονσεϊσάο ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το 2020, αλλά ο Πορτογάλος είχε ήδη αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του και στην ομάδα που αγάπησε από μικρό παιδί.

Το καλοκαίρι του 2017 η Πόρτο έψαχνε τον άνθρωπο που θα επιστρέψει την ομάδα ξανά στην κορυφή, μετά τη σεζόν 2012/13 που ο σύλλογος είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο Σέρτζιο ίσως έπαιρνε τότε τη δυσκολότερη απόφαση της ζωής του, καθώς η πίεση στο σύλλογο ήταν μεγάλη και οι πιθανότητες αποτυχίας θα τον έστελναν στην πόρτα της εξόδου.

Ο 47χρονος τεχνικός επιβεβαιώνει όσους θεωρούσαν πως ήταν ο κατάλληλος για αυτή τη θέση, κατακτώντας το πρωτάθλημα, ενώ φτάνει μέχρι τους 16 του Champions League και έρχεται αντιμέτωπος με την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Λίβερπουλ.

Η επόμενη χρονιά ξεκινάει με την κατάκτηση του Σούπερ Καπ, αλλά η συνέχεια δεν είναι ανάλογη, καθώς μένει στη 2η θέση του πρωταθλήματος πίσω από τη Μπενφίκα, ενώ γνώρισε ισάριθμες ήττες από τη Σπόρτινγκ στους δύο εγχώριους τελικούς Κυπέλλου. Παρόλα αυτά η σεζόν είχε θετικό αντίκρισμα, με την Πόρτο να φτάνει στα προημιτελικά του CHL, χάνοντας πάλι από τη Λίβερπουλ, η οποία ήταν και η πρωταθλήτρια εκείνη τη σεζόν.

Ένα χρόνο μετά οι "δράκοι" επιστρέφουν στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, κάνοντας παράλληλα το νταμπλ, κερδίζοντας στον τελικό Κυπέλλου τη Μπενφίκα. Ο Κονσεϊσάο βλέποντας την ομάδα του να προοδεύει χρόνο με το χρόνο θέτει υψηλότερους στόχους, ψάχνοντας την ευρωπαϊκή διάκριση, αλλά για ακόμα μια φορά στέκεται άτυχος, καθώς πετυχαίνει στους 8 την Τσέλσι, δηλαδή την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης (2020/21). Ο απολογισμός των εγχώριων τίτλων προσθέτει πίεση στον Πορτογάλο, αφού μένει πίσω από τη Σπόρτινγκ στο πρωτάθλημα, προσθέτοντας μόνο τον τίτλο του Σούπερ Καπ στην τροπαιοθήκη του.

Φέτος οι "δράκοι" επέστρεψαν στο θρόνο τους, έχοντας την ευκαιρία στις 22 Μαΐου να κάνουν το νταμπλ στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στην Τοντέλα. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο έχει μάθει να ζει με το μαχαίρι στα δόντια και θα συνεχίσει μέχρι τέλους...

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.