Κολός Κοβαλίβκα: Η οικονομική άνεση, το νέο γήπεδο και οι σχέσεις με τον Πούτιν

Πέτρος Χαριζακλής31 Αυγούστου 2020

Τυχερός μπορεί να χαρακτηριστεί ο Αρης που ήθελε να αποφύγει την Τότεναμ στον 2ο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ και το πέτυχε. Αντίπαλος της ομάδας του Ενινγκ θα είναι η άγνωστη Κόλος Κοβαλίνκα από την Ουκρανία και το Metrosport.gr θα σκιαγραφήσει την αντίπαλο των «κιτρίνων».

Η άγνωστη Κολός Κοβαλίνκα, ιδρύθηκε μόλις το 2012. Εδρεύει στο Κοβαλίνκα, ένα χωριό (1646 κατοίκων) στην περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου, το οποίο απέχει 80 χλμ. από την ουκρανική πρωτεύουσα και είναι στις όχθες του ποταμού Καμγιάνκα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ανέβηκε στην τρίτη κατηγορία, το 2019 βγήκε δεύτερη στην δεύτερη κατηγορία και ανέβηκε για πρώτη φορά στην κορυφαία κατηγορία, ούσα η ομάδα από την μικρότερη πόλη που παίζει ποτέ στην πρώτη κατηγορία της Ουκρανίας. Στην πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία τερμάτισε στην 6η θέση και έτσι εξασφάλισε μια θέση στον 2ο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Το γήπεδό της είναι το Κολός Στάντιον (5.000 θέσεων), το οποίο ολοκαίνουριο και στις 2 Σεπτεμβρίου θα γίνει Opening με παράλληλη παρουσίαση των μεταγραφικών της αποκτημάτων. Την περσινή χρονιά αγωνιζόταν στο «Ολιμπίνσκι».


Προπονητής της είναι ο 43χρονος Ουκρανός, Ρουσλάβ Κοστίσιν που βρίσκεται στην ουκρανική ομάδα από τον Φεβρουάριο του 2014. Το ρόστερ της Κολός απαρτίζεται από Ουκρανούς κυρίως ενώ στην ομάδα υπάρχουν και ένας Ισλανδός, ένας Καμερουνέζος και ένας Σενεγαλέζος. Στις μεταγραφές φαίνεται να ενισχύθηκε αριθμητικά. Απέκτησε τους Ν΄Γκάμπα (αμ.χαφ) από τη βελγική Λα Λουβιέρ, Νόβακ (στόπερ) από την Βαρντάρ Σκοπίων και τους Κραβτσένκο (δ.μπακ), Ισαένκο (φορ), δανεικούς από τη Ντιναμό Κιέβου (δανεικό). Αποχώρησε ο χρήσιμος Παραμόνοφ (στόπερ). Αρχηγός της είναι ο 34χρονος Βιτάλι Γκάβρις (στόπερ), ενώ την περσινή χρονιά πρώτος της σκόρερ με 6 τέρματα ήταν ο Ουκρανός Λισένκο (φορ).


Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Εβγέν Εβσέεφ και τεχνικός διευθυντής ο Βιτάλι Λισίτσκι. Πρόεδρος είναι ο 33χρονος Αντρέι Ζασούσκα, επιχειρηματίας, ο οποίος έγινε γνωστός για την επιστολή του στον Πούτιν το 2004 για λανθασμένες πληροφορίες που είχαν διαδοθεί από τον Ρώσο δημοσιογράφο, Σεργκέι Ντορένκο, για τους γονείς του. Οι λόγοι, σύμφωνα με τον Ζασούσκα, που έγραψε ο δημοσιογράφος fake news, ήταν γιατί ψήφισε τον Βίκτορ Γιανούκοβιτς ως πρόεδρος της Ουκρανίας. Εκτοτε φημολογείται πως ο πρόεδρος της Κόλος έχει καλές σχέσεις με τον Πούτιν. Ο Αντρέι σπούδασε στη Μόσχα διεθνείς σχέσεις.

Ο πατέρας Ανατόλι Ζασούσκα ήταν κυβερνήτης του Κιέβου για εννέα χρόνια. Το 2002 πήρε μια βράβευση φιλίας από τον Πούτιν γιατί δούλεψε ως αναπληρωτής κυβερνήτης της Μόσχας, αφού είχε κρυφτεί νωρίτερα στη Ρωσία μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση όταν και διώχθηκε από τη νέα κυβέρνηση και τον έψαχνε η Ιντερπόλ, αφού κατηγορήθηκε για κατάχρηση εξουσίας. Το 2006 γύρισε στην Ουκρανία όταν η υπόθεσή του έκλεισε.

Η μητέρα Τατιάνα Ζασούσκα κατέχει την γεωργική εταιρεία «Σβιτάνοκ» από την οποία ζει η οικογένεια και είναι χορηγός στη φανέλα της ομάδας. Συμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία κατέχει 25.000 εκτάρια γης. Καλλιεργούνται σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι. Η Τατιάνα ήταν Λαϊκή Αντιπρόεδρος της Ουκρανίας για 14 χρόνια (1998-2012). Μάλιστα της απονεμήθηκε μετάλλιο ως ηρωίδα της Ουκρανίας.

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.