Κωδικός… Γεωργία με φόντο το Euro

Γιώργος Μάντζιος23 Μαρτίου 2024

Μια… πτήση πρόκρισης επιθυμεί να είναι η αυριανή με προορισμό την Τιφλίδα η Εθνική μας ομάδα, ενόψει του «τελικού» της Τρίτης απέναντι στην Γεωργία και με φόντο το Euro του καλοκαιριού. Η Γεωργία δεν έχει προκριθεί ποτέ σε μεγάλη διοργάνωση. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά προκριματικών τους για το Euro, έχουν τερματίσει μόνο στην τελευταία ή τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους.

Και όμως, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, η Γεωργία έχει θα τεθεί αντιμέτωπη με την Ελλάδα, για ένα εισιτήριο στα γήπεδα της Γερμανίας. Αν η πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Euro μέσω της συνήθους μεθόδου μπορεί να είναι για πάντα πέρα από αυτά, το Nations League και το μονοπάτι των playoffs της προσφέρουν οξυγόνο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είναι εκεί όπου η Γεωργία έλαμψε. Το 2019, οι παίκτες του Γουιλί Σανιόλ, τερμάτισαν στην κορυφή του ομίλου της League D, κατακτώντας 16 βαθμούς από πιθανούς 18 εναντίον Καζακστάν, Λετονίας και Ανδόρας. Μετά από μια ικανοποιητική πορεία στη League C, η Γεωργία κέρδισε και πάλι πέντε από τους έξι αγώνες των ομίλων της το 2022, αυτή τη φορά εναντίον της Βουλγαρίας, των Σκοπίων και του Γιβραλτάρ.

Το… απόρθητο κάστρο

Η Γεωργία έχει χτίσει «κάστρο» στην έδρα της, καθώς μετράει μόλις μία ήττα σε οκτώ παιχνίδια που έχει δώσει τα τελευταία δύο χρόνια στο εθνικό στάδιο της χώρας, «Μπόρις Παϊχάτζε», μετά τη συντριβή από την Ισπανία με 1-7, σε ένα από τα χειρότερα βράδια της σύγχρονης ιστορίας της. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα που έχουν πάρει είναι τέσσερις νίκες και τρεις ισοπαλίες, με απολογισμό 16 γκολ υπέρ και 10 κατά, με τα επτά, ωστόσο, να προέρχονται από τη «φούρια ρόχα». Το «Μπόρις Παϊχάτζε» με έδρα την πρωτεύουσα Τιφλίδα είναι το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα γήπεδο της χώρας με 54.202 θέσεις, χτίστηκε το 1976 και ανακαινίστηκε για τελευταία φορά το 2006.

Η Ελλάδα το πάνω χέρι

Τελευταία φορά που Ελλάδα και Γεωργία τέθηκαν αντιμέτωπες ήταν για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Το πρώτο ματς διεξήχθη στην Τούμπα εν μέσω κορωνοϊού και έληξε ισόπαλο 1-1, με τον Χβίτσα Κβαρατσχέλια να συστήνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Στη ρεβάνς στη Γεωργία, η Ελλάδα είχε επικρατήσει με 2-0 στις καθυστερήσεις με σκόρερ τους Τάσο Μπακασέτα και Δημήτρη Πέλκα. Η ιστορία των αναμετρήσεων είναι υπέρ της «γαλανόλευκης», καθώς μετράει επτά νίκες και δυο ισοπαλίες, με 17 γκολ υπέρ και μόλις έξι κατά.

Η «πορωτική» ομιλία του Σανιόλ

Την ίδια ώρα, μετά την πρόκριση επί του Λουξεμβούργου ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Γεωργίας, Βίλι Σανιόλ, έβγαλε ομιλία στους ποδοσφαιριστές του στα αποδυτήρια και τόνισε πως τους θέλει προσγειωμένους και συγκεντρωμένους για τον τελικό με την Ελλάδα: «Απομένει ένα ημίχρονο πριν το Euro. Σήμερα είχαμε ένα καλό πρώτο ημίχρονο. Σε πέντε ημέρες έχουμε το δεύτερο ημίχρονο. Ό,τι κάνετε από τώρα έως την Τρίτη θα έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Εάν δεν κοιμάστε καλά, αν δεν τρώτε σωστά, αν δεν γυμνάζεστε, θα επηρεάσει το παιχνίδι της Τρίτης. Περιμένω να κάνετε ακριβώς το ίδιο όπως κάνετε από τη Δευτέρα. Μείνετε συγκεντρωμένοι στη δουλειά σας. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνα για να προστατευτείτε από το περιβάλλον. Όλοι είναι χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι, είναι φυσικό, η χώρα πρέπει να το νιώσει. Αλλά εσείς, οι παίκτες, έχετε μια δουλειά να κάνετε την Τρίτη . Σήμερα, οι οπαδοί μπορεί να πιστεύουν ότι μπορούμε να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά αυτό δεν θα μας βοηθήσει. Το μόνο πράγμα που θα μας βοηθήσει είναι η προσέγγιση, η δουλειά και η συγκέντρωσή σας την Τρίτη», ανέφερε ο Σανιόλ.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.