Κλοπ vs Γκουαρδιόλα: Πώς... εκτόξευσαν την Πρέμιερ Λιγκ

Δημήτρης Καλαϊτζής28 Μαΐου 2022

Η έλευση του Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ και του Πεπ Γκουαρδιόλα στην Μάντσεστερ Σίτι έχει δώσει άλλη αίγλη στην Πρέμιερ Λιγκ αυτά τα χρόνια. Οι δυο ομάδες έχοντας στις τάξεις τους αν όχι τους καλύτερους, από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου, προσφέρουν τρομερά παιχνίδια στο Νησί και πέφτουν στην κυριολεξία κορμιά μέχρι την τελευταία αγωνιστική για το ποιος θα στεφθεί πρωταθλητής. 



Χαρακτηριστικό παράδειγμα η φετινή σεζόν που ολοκληρώθηκε με τον πιο απίθανο και παραμυθένιο τρόπο. Τι κι αν οι πολίτες βρέθηκαν στο +14 από τους κόκκινους στα μέσα της περιόδου, είδαμε την Λίβερπουλ να μην καταθέτει και εγκαταλείπει τα όπλα και να φτάνει μια ανάσα από την κατάκτηση του πιο καρυδάτου τίτλου στην ιστορία της. Η Λίβερπουλ αν και βρέθηκε να χάνει με 0-1 από την αδιάφορη βαθμολογικά Γουλβς, κατάφερε να κάνει την ολική ανατροπή και να την κερδίσει με 3-1 στο «Άνφιλντ».

Την ίδια ώρα, η Σίτι έχανε με 0-2 (!), ναι καλά ακούσατε από την Άστον Βίλα του Στίβεν Τζέραρντ (ο εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ) μέχρι το 75ο λεπτό της αναμέτρησης κι όλοι πίστεψαν στο Νησί κι όχι μόνο ότι ο τίτλος πάει στα χέρια του Γιούργκεν Κλοπ και της Λίβερπουλ. Όμως συνέβη το ακατόρθωτο. Ο Γκουντογάν που είχε περάσει πριν από λίγο στο αγωνιστικό χώρο του «Έτιχαντ», «ντύθηκε» Αγουέρο (όλοι θυμόμαστε τι έκανε ο Αργεντίνος προ δεκαετίας στον αγώνα με την ΚΠΡ) και με δύο γκολ (76΄, 81΄) κι ένα ακόμα του Ροντρίγκο (78΄) η Σίτι έφερε τούμπα την αναμέτρηση και στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας για τέταρτη φορά με την έλευση του Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο της και όγδοη συνολικά στην ιστορία της, αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό όλη την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη.


Συγκλονιστική ήταν και η μονομαχία τους στην Premier League τη σεζόν 2018-19. Παρά το γεγονός πως η Λίβερπουλ μάζεψε 97 βαθμούς, δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, αφού η Μάντσεστερ Σίτι συγκέντρωσε 98.


Το καλοκαίρι του 2015, ο Κλοπ αποχώρησε από το τιμόνι της Ντόρτμουντ και λίγους μήνες αργότερα ήρθε η πρόταση από τη Λίβερπουλ. Ο Γερμανός έγινε κάτοικος Άνφιλντ και η αντάμωση με τον Γκουαρδιόλα δεν άργησε να έρθει. Το καλοκαίρι του 2016 μετακόμισε στην Αγγλία ο Ισπανός τεχνικός και εκτός της κόντρας του Μάντσεστερ με τον Ζοσέ Μουρίνιο (τότε προπονητής της Γιουνάιτεντ), αναβίωσε και η κόντρα του με τον Γιούργκεν Κλοπ. Η πρώτη τους μονομαχία στην Premier League ήταν «σημαδιακή», αφού έγινε παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 31/12/2016. Νικητής ο Κλοπ, αφού η Λίβερπουλ έκαμψε την αντίσταση της Σίτι με 1-0.


Μάλιστα, αυτός ήταν για τον Καταλανό τεχνικό της Σίτι ο 32ος τίτλος στα 12 χρόνια που βρίσκεται στους πάγκους, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο! Την ίδια ώρα, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έχει 49 τίτλους σε 39 χρόνια καριέρας, ο Μιρτσέα Λουτσέσκου 33 σε 40 χρόνια και ο Βαλερί Λομπανόφσκι 29 τρόπαια σε 42 χρόνια σε πάγκους. Οι αριθμοί και τα επιτεύγματα του Πεπ προκαλούν ζάλη και ίλιγγο.

Αναλυτικά τα τρόπαια που έχει κατακτήσει ο Πεπ:

Μπαρτσελόνα

La Liga: 2008–09, 2009–10, 2010–11

Copa del Rey: 2008–09, 2011–12

Supercopa de España: 2009, 2010, 2011

UEFA Champions League: 2008–09, 2010–11

UEFA Super Cup: 2009, 2011

FIFA Club World Cup: 2009, 2011

    Μπάγερν Μονάχου

    Bundesliga: 2013–14, 2014–15, 2015–16

    DFB-Pokal: 2013–14, 2015–16

    UEFA Super Cup: 2013

    FIFA Club World Cup: 2013

      Μάντσεστερ Σίτι

      Premier League: 2017–18, 2018–19, 2020–21, 2021-22

      FA Cup: 2018–19

      EFL Cup: 2017–18, 2018–19, 2019–20, 2020–21

      FA Community Shield: 2018, 2019


        Ο μόνος προπονητής που έχει βάλει δύσκολα στον ίδιο και έχει καταφέρει να τον κερδίσει τόσες φορές δεν είναι άλλος από τον Γιούργκεν Κλοπ. Άλλωστε οι δυο τους βρέθηκαν προ ετών και αντιμέτωποι στην Μπουντεσλίγκα και συγκεκριμένα όταν ο Καταλανός τεχνικός ήταν στον πάγκο της Μπάγερν Μονάχου και ο Γερμανός στην Μπορούσια Ντόρτμουντ.

        Μετά την τελευταία επικράτηση της Λίβερπουλ επί της Μάντσεστερ Σίτι, ο Γιούργκεν Κλοπ έφτασε τις 10 νίκες απέναντι στον Πεπ Γκουαρδιόλα κι έγραψε ιστορία. Έτσι με αυτόν τον τρόπο ο Γερμανός προπονητής ξεπέρασε τον τεχνικό των Πολιτών στις μεταξύ τους μάχες, μιας κι έχει μία νίκη παραπάνω.

        Οι προπονητές με τις περισσότερες νίκες επί του Πεπ Γκουαρδιόλα:

        Γιούργκεν Κλοπ: 10

        Ζοσέ Μουρίνιο: 7

        Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ: 4

        Αρσέν Βενγκέρ, Τόμας Τούχελ, Νούνο Εσπιρίτο, Αντόνιο Κόντε: 3

        Μάνουελ Πελεγκρίνι, Μπρένταν Ρότζερς, Ντιέτερ Χένγκινγκ, Μάρκους Βάιντσιρλ, Κάρλο Αντσελότι, Λουίς Ενρίκε: 2

        Αν λοιπόν ο Γκουαρδιόλα θεωρείται για πολλούς ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, ο Κλοπ ακολουθεί κατά πόδας. Ο Γερμανός πιστώνεται την επιστροφή της Λίβερπουλ στην κορυφή, έχοντας λιγότερα χρήματα στη διάθεσή του σε σχέση με τον Καταλανό που έχει στα πόδια του όσα λεφτά ζητήσει από τους Άραβες. Ενδεικτικό παράδειγμα η Σίτι επί ημερών Γκουαρδιόλα έχει ξοδέψει περισσότερα από 1 δις λίρες, ενώ την ίδια ώρα οι κόκκινοι 580 εκατομμύρια λίρες, καθώς οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ επί της ουσίας βαδίζουν με τη λογική του salary cap.

        Κλοπ για Γκουαρδιόλα: «Είναι ο καλύτερος προπονητής στον κόσμο»

        Με άκρως κολακευτικά λόγια μίλησε για τον Πεπ Γκουαρδιόλα ο Γιούργκεν Κλοπ τονίζοντας πως ο Καταλανός παραμένει ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο.

        «Δεν μπορώ να κάνω κάτι με την ταμπέλα του κορυφαίου προπονητή στον κόσμο. Ξέρω όμως ότι όλο το τεχνικό τιμ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Νομίζω πάντως ότι ο Πεπ Γκουαρδιόλα παραμένει ο κορυφαίος προπονητής παγκοσμίως».

        Γκουραδιόλα για Κλοπ: «Με κάνει καλύτερο προπονητή»

        Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προπονητή της Σίτι για τον Γιούργκεν Κλοπ.

        «Δεν ξέρω αν ο Γιούργκεν με σέβεται αλλά τον σέβομαι πολύ. Με κάνει καλύτερο προπονητή, οι ομάδες του έχουν θετική σκέψη, είναι δυναμικές και θέλουν να επιτεθούν. Προσπαθώ να τον αντιγράψω.

        Δεν είμαστε φίλοι, δεν παίρνουμε δείπνο μαζί, θα πάρουμε δείπνο κάποια στιγμή στο hall of fame. Έχω το τηλέφωνό του αλλά δεν τον έχω καλέσει. Έχω μεγάλο σεβασμό γι΄ αυτόν».


        Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

        Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

        Προτείνουμε
        This page might use cookies if your analytics vendor requires them.