Κλοπ: Γεννημένος ηγέτης και προπονητής

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος16 Ιουνίου 2020

Κλείνει τα 53 του. Τρελά παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Από παιδί. Το καταλαβαίνεις από τον τρόπο που πανηγυρίζει, που κοουτσάρει την ομάδα του και που τοποθετείται στις συνεντεύξεις του. Ο Γιούργκεν (ελληνιστί, γιατί πιο σωστά προφέρεται Γίργκεν) Κλόπ έφτασε από το μηδέν στην κορυφή... 

Προπονητής ετών… 11

Αν το έχεις στο αίμα σου… Κάποιοι άνθρωποι είναι προορισμένοι για κάποια πράγματα. Γεννήθηκαν γι’ αυτό. Ο Γιούργκεν Κλοπ μπορεί να μην ήταν ποδοσφαιριστής παγκόσμιας κλάσης. Ήταν όμως «προπονητής» από νεαρή ηλικία. Κι ας μην το ήξερε απόλυτα από τότε. Η αντίληψη του παιχνιδιού στο μυαλό του, η τακτική, η διαχείριση ενός αγώνα ήταν κάτι που «το είχε» όπως λέμε. Και φυσικά αυτό δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει κανείς άλλος, παρά μόνο όσοι τον έζησαν τότε. Όπως ένας τότε συμπαίκτης του στις ακαδημίες της Γκλάτεν (στα 11 τους τότε αμφότεροι) που έχει δηλώσει σε ειδικό αφιέρωμα του BBC για τον Κλόπ: «Ήταν έκπληκτος με τις γνώσεις και την αντίληψη του για το παιχνίδι. Μερικές φορές, πιστεύω πως ήταν προπονητής από τότε». Ακούγοντας ακόμη και ραδιοφωνικά τα παιχνίδια της Στουτγάρδης, δίχως να έχει εικόνα, «σχεδίαζε» στο νου του τακτικές και αλλαγές. Και έπεφτε πολλές φορές μέσα. Ποδοσφαιρικά μπορεί να μην ήταν κάτι το ιδιαίτερο όπως λέγεται, ωστόσο είχε από τότε ηγετικά χαρακτηριστικά. Απαραίτητα για έναν προπονητή.

Από φορ, έγινε στόπερ

Πώς τα φέρνει η μοίρα… Κάποιες φορές είναι να σε θέλει και η τύχη. Σίγουρα ο Κλόπ θα γινόταν προπονητής, βάσει όσων έχουν πει κατά καιρούς άνθρωποι που τον γνωρίζουν από μικρό. Ήταν όμως και η συγκυρία τέτοια που το έκανε με ιδανικό τρόπο. Δεν ξεκίνησε από το μηδέν. Σε ένα βράδυ από ποδοσφαιριστής της Μάιντζ, έγινε προπονητής της. Και όχι απλά… κάθισε στον πάγκο της, αλλά την οδήγησε στην άνοδο στη Bundesliga. Στη Μάιντζ εντάχθηκε το 1990, όντας 23 ετών, αγωνίστηκε ως επιθετικός αλλά δίχως να θέλγει ιδιαίτερα, με κύριο χαρακτηριστικό του την ταχύτητα και δεν ικανοποιούσε με το παιχνίδι του το κοινό. Ο προπονητής του, Βόλφγκανγκ Φρανκ τον μονιμοποίησε κεντρικό αμυντικό, ο Κλοπ βρήκε ποδοσφαιρική ταυτότητα παίζοντας σε 325 ματς για 10 χρόνια στη Μάιντζ ως στόπερ.

Προπονητής εν μια νυκτί

Η Μάιντζ παρέπαιε τη σεζόν 2000-01 και είχε αλλάξει ήδη δύο προπονητές ως τον Φεβρουάριο (2001). Ο πρόεδρός της, Χάραλντ Στρούτζ, είχε τη φαεινή ιδέα να δώσει τα προπονητικά ηνία της ομάδας σ’ έναν ποδοσφαιριστή της! Ο ίδιος είχε εξηγήσει την τότε απόφασή του: «Είχαμε ήδη αλλάξει τρεις προπονητές εκείνη τη χρονιά. Ο Γιούργκεν ήταν γεμάτος πάθος, ένας απλός άνθρωπος με ειδικές ικανότητες. Έβλεπες στα παιχνίδια μας ότι ήταν ηγέτης και οι οπαδοί είχαν εντυπωσιαστεί με την προσωπικότητα του. Οπότε αποφασίσαμε να τον χρίσουμε προπονητή και επειδή ξεχείλιζε από συναίσθημα, έκανε όλη την πόλη να ζει για την ομάδα. Κάπως έτσι άρχισε η σπουδαιότερη περίοδο της ιστορίας της ομάδας». Ο Κλόπ όχι απλά έσωσε τη Μάιντζ, αλλά την οδήγησε και στην άνοδο. Η συνέχεια είναι γνωστή. 

Με τη Ντόρτμουντ κατόρθωσε να εκτοπίσει την κραταιά Μπάγερν Μονάχου, κερδίζοντας την εκτίμηση του γερμανικού ποδοσφαιρικού κοινού, αλλά και του ευρωπαϊκού με το ελκυστικό ποδόσφαιρο και την αποτελεσματικότητα της στο Champions League. Συγκεκριμένα η Ντόρτμουντ του Κλοπ κατέκτησε δύο πρωταθλήματα (2011, 2012), ένα κύπελλο (2012), 2 Super Cup Γερμανίας (2013, 2014), πήρε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της (2012) και ήταν φιναλίστ του τελικού του Champions League το 2013.

Η επόμενη πρόκληση στην καριέρα του ήταν η Λίβερπουλ στην οποία θα συμπληρώσει 5 χρόνια τον Οκτώβριο. Ήδη έχει πετύχει πάρα πολλά. Αρχικά βρίσκοντας την ταυτότητά της και οδηγώντας την στον 6ο τίτλο Πρωταθλήτριας Ευρώπης και διαφαινόμενα στο 19ο Πρωτάθλημα Αγγλίας.

Τζέραρντ: «Φτιάξτε του άγαλμα»!

Σε σημερινή συνέντευξή του ο νυν προπονητής της Ρέιντζερς και εμβληματικός αρχηγός της Λίβερπουλ, Στίβεν Τζέραρντ, είπε για τον Κλοπ: «Νομίζω πως είναι ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο. Γνωρίζω πως υπάρχουν πολλοί επιτυχημένοι προπονητές. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα είναι εξαιρετικός, ο Κάρλο Αντσελότι επίσης και θεωρώ πως η Έβερτον είναι τυχερή που τον έχει, ειδικά με αυτό το βιογραφικό. Μπορώ να ονοματίσω κι άλλους.

Έχοντας την εμπειρία της προπονητικής τα τελευταία δύο χρόνια, συνειδητοποιώ πόσο δύσκολη και γεμάτη πρόκληση είναι η συγκεκριμένη δουλειά. Δεν έχω τίποτα λιγότερα από σεβασμό για τον Γιούργκεν. Ο τρόπος που διαχειρίζεται τον εαυτό του, που διαχειρίστηκε εμένα, αλλά και γενικότερα ο τρόπος που λειτουργεί είναι αξιοσημείωτος. Νομίζω πως έχει και καρδιά και μυαλό. Απλά δουλεύει για τη Λίβερπουλ Ήρθε και πήγε τον σύλλογο στο επόμενο επίπεδο.

Πήγε την ομάδα σε τόσους τελικούς, έφερε το έκτο Champions League και τώρα την οδηγεί στο πρώτο πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια. Για εμένα, κάποιος σαν τον Γιούργκεν πρέπει να επιβραβευθεί. Φαίνεται πως στο ποδόσφαιρο συνήθως περιμένουμε μέχρι οι άνθρωποι να γεράσουν προκειμένου να αναγνωριστούν πλήρως οι επιτυχίες τους. Αλλά γνωρίζω πως οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ δεν θα το αφήσουν να συμβεί. Όταν ο Γιούργκεν φέρει τον τίτλο, πρέπει να αρχίσει η δημιουργία ενός αγάλματός του».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.