Κλιματική αλλαγή: Νέα πραγματικότητα μεγάλοι καύσωνες και πυρκαγιές

Metrosport Team09 Αυγούστου 2021

Νέα πραγματικότητα αναμένεται να γίνουν οι μεγάλοι καύσωνες και οι πυρκαγιές στην Ελλάδα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες θα γίνουν συχνό φαινόμενο.

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, μίλησε για τα νέα δεδομένα, τονίζοντας πως η θερμοκρασία στη χώρα θα αυξηθεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες:

«Οι καύσωνες στη χώρα μας χαρακτηριστικά έγιναν πολύ γνωστοί μετά το επεισόδιο που είχαμε το 1987 και όταν επανήλθε μετά από 10 χρόνια ο επόμενος καύσωνας. Όταν μπήκαμε στο νέο αιώνα είχαμε απανωτούς τέσσερις καύσωνες, από τους οποίους ο πιο ενδιαφέρον ήταν εκείνος του 2007 και τώρα αυτός που διανύουμε».

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε αντιπυρικές περιόδους, απάντησε:

«Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καθαρίζουν τις κατοικίες τους από πευκοβελόνες ή άλλες εύφλεκτες ύλες, να έχουν σχέδιο διαφυγής ανάλογα με το πού φυσάει ο άνεμος αλλά και να ασφαλίσουν τα σπίτια τους».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι αυξανόμενες θερμές ημέρες, οι συχνοί καύσωνες και οι περίοδοι ξηρασίας, μειώνουν την υγρασία στη βλάστηση και στο έδαφος, αυξάνοντας τις μέρες με υψηλό κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς.

Η κλιματική αλλαγή καθιστά την ατμόσφαιρα θερμότερη και ξηρότερη, με αποτέλεσμα να ευνοούνται η ξηρασία και η έναρξη δασικών πυρκαγιών, οι οποίες στη συνέχεια απογυμνώνουν το έδαφος από τη φυτοκάλυψη και το εκθέτουν στις βροχές, που με τις σειρά τους προκαλούν διάβρωση και απώλεια των εδαφών με πλημμυρικά φαινόμενα.

Η αντιμετώπιση με αναδασώσεις και ο νέος κλιματικός νόμος

Η κυβέρνηση βάζει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης: «Το φθινόπωρο αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση ο κλιματικός νόμος, που μεταξύ άλλων θα επικεντρώνεται στο ζήτημα των πυρκαγιών και της πρόληψής τους».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, έκανε γνωστό ότι 30 εκατομμύρια δέντρα θα φυτευτούν στη χώρα με χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αναδάσωσης.

Πηγή: In.gr / Ελεύθερος Τύπος

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.