Κιουμουρτζόγλου: «Χρειαζόμαστε τον Παπαγιάννη μετά τα προημιτελικά, η Εθνική είναι φαβορί για το χρυσό»

Πέτρος Χαριζακλής02 Σεπτεμβρίου 2022

Συνέντευξη στον Πέτρο Χαριζακλή

Ο Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου είναι μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής για μια εξαετία (1988-1994), μίλησε στο Metrosport.gr για το επερχόμενο Eurobasket, τη συμμετοχή της Εθνικής μας, αναφέρθηκε στους τομείς που χρειάζεται βελτίωση η ομάδα, τόνισε πως θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε και χωρίς τον Παπαγιάννη μέχρι τους «8», χαρακτήρισε καλό χαρτί τον Ντόρσεϊ ενώ εξέφρασε την άποψη πως η Εθνική Ελλάδας είναι φαβορί για το χρυσό μετάλλιο.



-Πως βλέπετε μέχρι στιγμής την Εθνική ομάδα;

«Θεωρητικά η προετοιμασία είναι καλή, οι δυσκολίες που υπήρχαν ήταν σωστές γιατί στα εύκολα και στα δύσκολα παιχνίδια, η ομάδα και οι προπονητές βλέπουν πράγματα. Η αδυναμία είναι που δεν είχαμε την τύχη να έχουμε όλους τους παίκτες να παίξουν στα φιλικά».

-Η νίκη με το Βέλγιο θα μας δώσει την κατάλληλη ψυχολογία ενόψει του Eurobasket;

«Είναι απολύτως αδιάφορα τέτοια παιχνίδια για να μας δώσουν ψυχολογία. Οι Βέλγοι δεν είχαν κάτι για να μας δημιουργήσουν πρόβλημα».

-Η ήττα από τη Σερβία είναι ένα καλό μάθημα για τη συνέχεια; Ηταν εχθρική η διαιτησία;

«Κακώς εκτιμήσαμε πως η διαιτησία ήταν εχθρική, η ομάδα έπαιξε πολύ καλά κόντρα στη Σερβία σε γεμάτο γήπεδο και κόντρα σε μια τέτοια αντίπαλο περίμενε στη γωνία γιατί ήθελε το αποτέλεσμα. Μπορούσαμε να κερδίσουμε, η τύχη θα μας βοηθούσε σε ένα ουδέτερο».

-Ποιοι τομείς χρειάζονται βελτίωση;

«Ο καλύτερος να απαντήσει σε αυτό είναι ο Ιτούδης. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία με τον σούπερ σταρ της ομάδας, ο οποίος έκανε την καλύτερη δήλωση που μπορούσε να κάνει, πως ο ένας προσαρμόζεται στους 11 και όχι οι 11 στον έναν. Κόντρα στη Σερβία όταν έπαιρνε την μπάλα ο Γιάννης, ήταν τρεις Σέρβοι γύρω του και δεν κυκλοφορούσε σωστά η μπάλα. Επίσης, πρέπει να βελτιώσουμε τα ελεύθερα σουτ».

-Χρειαζόμαστε κάποιο τρικ όπως το χαμηλό σχήμα κόντρα στην Τουρκία για να αντιμετωπίσουμε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες στο Ευρωμπάσκετ;

«Αν το χρειαστεί θα το κάνει, οτιδήποτε σκεφτεί πως θα του φέρει καλύτερη λύση θα το κάνει. Εχουμε περιφερειακούς που παίζουν Ευρωλίγκα και θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχου επιπέδου αντιπάλους. Υπάρχουν δυνατότητες για την Εθνική μας ομάδα».

-Τι γνώμη έχετε για τον Ιτούδη;

«Αρχικά να πω πως ξεκίνησε την καριέρα του ως βοηθός μου, έχω πολύ καλή άποψη για τον Δημήτρη. Ηθελε από την αρχή να γίνει επαγγελματίας προπονητής, είναι εργασιομανής, ξέρει το μπάσκετ, δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο και η πορεία του έχει αποδείξει τι μπορεί να καταφέρει. Εχει γνώση το ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, δεν είναι άπειρος, έχει πάρει τίτλους, μπορώ να πω πως έχει όλο το πακέτο».

«Εχουμε την καλύτερη ομάδα που είχαμε ποτέ»



-Θα είναι πρόβλημα για την ομάδα αν δεν τα καταφέρει ο Παπαγιάννης; Και πως μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς εκείνον;

«Πιστεύω πως θα παίξει, είναι θέμα χρόνου το πότε θα παίξει. Εγώ πιστεύω πως χρειαζόμαστε τον Παπαγιάννη για τους 8 και έπειτα, μέχρι τότε τα καταφέρνουμε και χωρίς εκείνον. Στον όμιλο δεν μπορούμε να βγούμε 4οι με αυτές τις ομάδες, αν δεν είμαστε 4οι αποφεύγουμε και τη Σερβία, οι άλλοι είναι υποδεέστεροι. Επιστρέφοντας και ο Κώστας που είναι δυνατό χαρτί θα έχουμε καλή φροντ λάιν, αν και του λείπει η εμπειρία και να μην κάνει επιπόλαια λάθη και να είναι συγκεντρωμένος».


-Ο Γιάννης σε κάποια ματς προστατεύτηκε. Αυτό πιστεύετε ότι θα του κάνει καλό;

«Δεν μπορώ να το εκτιμήσω, μόνο οι των αποδυτηρίων της Εθνικής το ξέρουν αυτό. Δεν ξέρουμε ποια είναι η λογική που δεν έπαιξε, αν έχει κάτι για να προστατευτεί ή για να μην τον μάθουν οι αντίπαλοι. Θα το μάθουμε εκ του αποτελέσματος».

-Στο Ευρωμπάσκετ όλοι θα προσπαθήσουν να τον σταματήσουν. Θα είναι καλό για άλλους παίκτες να βγουν μπροστά και να βοηθήσουν την Εθνική επιθετικά;

«Αυτό είναι αυτονόητο, όσοι περισσότεροι σκοράρουν σε μια ομάδα και υπάρχει πλουραλισμός τόσο καλύτερα. Εγώ προτιμώ να έχουμε τους 30 πόντους από τον Γιάννη και να βάζουν οι υπόλοιποι».

-Ο Ντόρσεϊ μπορεί να είναι καθοριστικός για την Εθνική μας;

«Είναι θετικός και συμβάλλει πολύ, αλλά έχει και μερικά σημεία που παρασύρεται όπως και κόντρα στο Βέλγιο. Κάνει ένα άστοχο σουτ, θα επιχειρήσει το δεύτερο και το τρίτο, αυτό θέλει έλεγχο από τον προπονητή. Γενικότερα ο Ντόρσεϊ είναι καλό χαρτί για την Εθνική μας».


-Τι θα κάνει την διαφορά για να κάνουμε μια καλή πορεία;

«Εχουμε την καλύτερη ομάδα που είχαμε ποτέ σε στελεχιακό δυναμικό, θα πρέπει να μην έχουμε ατυχίες και να έχουμε μια ανεκτή απόδοση. Νομίζω πως είμαστε σίγουρα στα μετάλλια, μετά χρειαζόμαστε και μια καλή εμφάνιση από τους 4 και μετά».

-Είναι φαβορί η Εθνική ομάδα για ένα μετάλλιο;

«Όχι για ένα από τα μετάλλια, είμαστε φαβορί για το χρυσό. Οι εν δυνάμει ανταγωνιστές μας δεν βλέπω να είναι τόσο σούπερ όπως ήταν στο παρελθόν. Τους βλέπω λίγο πιο κάτω από εμάς».

-Σας αρέσει κάποια άλλη ομάδα;

«Δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο. Την Σερβία την παίξαμε στα ίσια και είχε και τα ζόρια της, στη συνέχεια παρακολούθησα και το Σερβία-Τουρκία. Επαιζαν καταπληκτικά οι Σέρβοι αλλά οι Τούρκοι κακώς δεν πήραν το παιχνίδι. Ακόμη και σήμερα η Σερβία έδειξε πως δεν έχει διάρκεια. Εμείς και μέσα στην Ισπανία χωρίς τον Γιάννη είχαμε ένα κλειστό παιχνίδι, αλλά και αυτοί δεν έδειξαν πως είναι καμία σούπερ ομάδα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.