Κιουμής: «Το πρόβλημα δεν είναι οι κλίνες αλλά το εξειδικευμένο προσωπικό, εκεί πονάμε πλέον»

Metrosport Team12 Νοεμβρίου 2020

Για την ιδιαίτερη κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στην Θεσσαλονίκη με τον κορωνοϊό, μίλησε ο λοιμωξιολόγος Ιωάννης Κιουμής στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα». Μεταξύ άλλων ανέφερε πως στην πόλη υπήρχε εφησυχασμός τόσο στην επιτήρηση όσο και στην επιτήρηση των μέτρων για αυτό και έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο. Παράλληλα έδωσε και την εικόνα από τα νοσοκομεία και πόσο αντέχουν πλέον. 

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για τα μέτρα στην Θεσσαλονίκη: «Όπως έχουμε πει, το λοκνταουντ είναι το τελευταίο μέτρο. Το λοκντάουν λειτουργεί όταν το εφαρμόζει κανείς στην ώρα του. Ευελπιστώ να μην έχει περάσει ακόμη στα σπίτια μας ο ιός. Καθυστερήσαμε, αλλά το πιο σημαντικό είναι η υστέρηση στην επιτήρηση. Αυτό έχει να κάνει με την Πολιτεία. Υπάρχει όμως και η τήρηση, η ατομική ευθύνη. Στην Θεσσαλονίκη υπήρχε χαλαρότητα στην επιτήρηση, και από την άλλη υπήρχε μια χαλαρότητα και στην τήρηση από τους πολίτες».

Για το χειρότερο σενάριο που σκέφτονται οι γιατροί: «Εκεί οι καταστάσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες που δεν θέλει να σκέφτεται κανείς γιατρός. Υπάρχουν τρόποι, αλλά υπάρχει φυσικά και κόστος. Οι λύσεις που δοκιμάζουμε είναι υποδεέστερες γιατί είναι λύσεις ανάγκης. Θωρακίζεις όπως μπορείς το σύστημα υγείας. Όταν παίρνεις μια μονάδα όμως, και την μετατρέπεις για κάτι άλλο υπάρχουν και μειονεκτήματα στο κομμάτι της υγείας».

Για το καλό σενάριο: «Θέλω να ελπίζω στο καλό σενάριο. Αν από την άλλη εβδομάδα, υπάρχει εκτόνωση της κατάστασης, θα υπάρχει μια χαλάρωση στα νοσοκομεία. Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Μετά όλο αυτό θα αντανακλάται και στην κοινωνία ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ξανά μια πιο φυσιολογική ζωή».

Για την εικόνα που υπάρχει στα νοσοκομεία: «Ο αριθμός των κλίνων για κορωνοϊό έχει αυξηθεί όσο μπορούσε. Το ερώτημα δεν είναι να αυξήσουμε τις κλίνες. Το θέμα είναι να έχουμε το εξειδικευμένο προσωπικό. Εκεί πονάμε πλέον. Δεν μπορούμε να βάζουμε τον οποιοδήποτε να είναι νοσοκόμος ή γιατρός. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω ως προς αυτό; Ίσως ναι αλλά δεν θέλω να επεκταθώ ως προς αυτό...»

Για τα συμπτώματα που έχει ένας που είναι θετικός στον ιό: «Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων από το τίποτα, έως τα πολύ σοβαρά. Πρώτα είναι οι ασυμπτωματικοί αυτοί που μπορεί να μην έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Μετά υπάρχουν οι μερικώς συμπτωματικοί που το περνάνε σαν ένα απλό κρύωμα και μετά οι άνθρωποι που θα εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης όπως πυρετός κτλ. Και φυσικά στην πιο βαριά περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με πνευμονία, με δύσπνοια εξάντληση κατά την οποία χρειάζεται νοσηλεία και νοσοκομειακή περίθαλψη».

Για τους πολλούς ασυμπτωματικούς που έχει ο κορωνοϊός: «Οι ασυμπτωματικοί είναι το μεγάλο πρόβλημα αυτού του ιού. Είχαμε και παλαιότερα ιούς οι οποίοι όμως είχαν βαριά συμπτωματολογία, άρα μπορούσαμε να τους απομονώσουμε γρήγορα και να εξαλειφθεί ο ιός. Απλά τώρα έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς και... ημισυμπτωματικούς οι οποίοι συντηρούν τον ιό και τον διασπείρουν χωρίς να το συνειδητοποιούν».

Τέλος συμπλήρωσε: «Προσπαθώ να συμβάλω αλλά θέλω να κρατήσει ο κόσμος και να κάνει υπομονή. Το προσωπικό κάνει υπέρβαση ώστε να επανέλθει η κοινωνία σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Ωστόσο έχει έρθει και η κόπωση και φέρνει αρνητικά αποτελέσματα. Ένα από αυτό είναι η μείωση της αποδοτικότητας».


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.