Κιουμής: «Πιθανή κάμψη του ιού μετά το δεύτερο 15ημερο Απριλίου»

Metrosport Team07 Απριλίου 2020

Ο κορωνοϊός πλήττει και την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση έχει επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και οι πολίτες αναρωτιούνται πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό. Σύμφωνα με όσα είπε ο πνευμονολόγος, Ιωάννης Κιουμής, στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Στη Σέντρα» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου με αρχές Μαϊου αναμένεται να υπάρξει μια κάμψη στον ιό.

Ο έμπειρος γιατρός υποστήριξε ότι η δραστηριότητα του ιού θα κρίνει το χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ακόμη, αναφέρθηκε στις έρευνες για το εμβόλιο κατά του ιού τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει εφαρμογή του σε μαζική κλίμακα εντός του έτους.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την περίοδο εξασθένισης του ιού: «Πιστεύω ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου με αρχές Μαϊου θα φανεί μια κάμψη του ιού. Αυτό είναι το αναμενόμενο εκτός και εάν συμβεί κάτι απρόβλεπτο. Εάν υπάρξει μια νέα παράμετρος μπορεί να ανατραπεί αυτό».

Για το τι σημαίνει μια επιστροφή στην κανονικότητα: «Θα υπάρξει σταδιακή άρση των μέτρων. Θα αφορά κάποιες περιοχές περισσότερο και άλλες λιγότερες. Κάποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν και κάποιες άλλες όχι. Δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα μας πουν τα καταστήματα ανοίγουν και όλα θα κυλούν κανονικά.

Εξαρτάται και από την δραστηριότητα του ιού. Εάν δηλαδή πέσουμε στα 20 κρούσματα θα μιλάμε για υποχώρηση αλλά δεν μας λέει αυτό ότι ο ιός σταμάτησε να υπάρχει. Τα μέτρα θα κλιμακωθούν ή όχι ανάλογα. Δεν υπάρχει σφιχτό χρονοδιάγραμμα. Θα κινούμαστε ανάλογα με τη δραστηριότητα του ιού».

Για το εάν υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης: «Ξεκάθαρα ναι. Υπάρχει κίνδυνος. Αυτός ο ιός μας δείχνει ότι ήρθε για να μείνει».

Για τις έρευνες για το εμβόλιο: «Δεν έχουμε επισήμως κανένα φάρμακο. Πότε θα υπάρξει; Όταν θα ολοκληρωθούν οι μελέτες με όλα τα υποψήφια φάρμακα. Είμαι αισιόδοξος. Δεν θα αργήσει η μέρα που θα έχουμε φάρμακα εναντίον του ιού. Όσον αφορά το εμβόλιο είναι πιο διστακτικός. Δεν το βλέπω να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα την χρονιά που διανύουμε».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.