Κιουμής: «Ο κορωνοϊός, η καραντίνα και ο κίνδυνος για τον ΠΑΟΚ»

Metrosport Team04 Αυγούστου 2020

Το δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στον ΠΑΟΚ προκάλεσε προβληματισμό, με τον ποδοσφαιριστή να έχει τεθεί σε καραντίνα και να μη συμμετέχει στην αποστολή της ομάδας στην Πορταριά.

Για το φαινόμενο αυτό, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση με τον COVID-19 μίλησε στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» ο καθηγητής πνευμονολογίας, Ιωάννης Κιουμής.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το αν είναι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού αυτό που έχουμε τώρα:

«Δεν είναι το δεύτερο κύμα. Είναι τα απόνερα του πρώτου κύματος και οι αστοχίες που έγιναν από μας, η χαλάρωση. Το δεύτερο κύμα αναμένεται να έρθει όταν θα αλλάξει ο τρόπος που διαβιούμε το καλοκαίρι. Όταν θα αλλάξουν οι θερμοκρασιακές συνθήκες και θα είμαστε και πάλι στα σπίτια μας. Ήμουν σαφής από την αρχή. Ότι το καλοκαίρι δε θα ήταν η λύση του προβλήματος. Όταν βγαίνουμε από τα σπίτια και και πάμε σε ένα μπαρ ή σε ένα γάμο και είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον, αυτό δε διαφέρει από το να είσαι μέσα. Όταν υπάρχει ανοιχτός χώρος η κίνηση του αέρα αραιώνει την δυνατότητα μετάδοσης του ιού, αλλά δεν αρκεί μονο το να είσαι σε ανοιχτό χώρο».

Για τα κρούσματα στον ΠΑΟΚ:

«Οι ποδοσφαιριστές δεν παύουν να είναι μέλη της κοινωνίας μας. Η ιδιαιτερότητα όμως είναι η εξής: Αν κολλήσουν 1-2 παίκτες και μπουν σε καραντίνα οι υπόλοιποι, δε θα υπάρχει ΠΑΟΚ και δεν ξέρω με ποια ομάδα θα κατέβει. Ενα τέτοιο γεγονός δε θα τον δυσκολέψει απλά σε ένα παιχνίδι, μπορεί να επιφέρει και την οικονομική καταστροφή. Με ξεπερνά το θέμα εδώ».

Για την ακρίβεια του τεστ:

«Υπάρχει περιθώριο λάθους. Τα τεστ δεν είναι τέλεια. Ενας ακόμη παράγοντας είναι σε ποια φάση της προόδου της νόσου θα εμφανίσει το τεστ. Ο ιός εκκολάπτεται μέσα στο σώμα μας σαν ένα αβγό και κάποια στιγμή θα δώσει την παρουσία του και δεν ανιχνεύεται πάντα. Κυμαίνεται από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την άμυνα του οργανισμού του καθένα. Η περίοδος επώασης μπορεί να είναι γρήγορη, σε μία μέρα ή μετά από 14 μέρες. Δεν ξέρουμε δηλαδή ποια μέρα θα εμφανίσει τον κορωνοϊό. Βλέποντας στο γενικό πληθυσμό, αφού κολλήσει κάποιος τον ιό αναπτύσσει τη λοίμωξη περίπου στις 7-8 μέρες, στη συντριπτική πλειονότητα. Αυτό δεν αποκλείει ότι μπορεί να το εμφανίσει και μετά τις 7 μέρες».

Για το πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε:

«Οι τρεις πυλώνες είναι η μάσκα με τη σωστή χρήση. Ακόμη και μέσα στο νοσοκομείο υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι φορούν μάσκα. Επίσης, τήρηση αποστάσεων και σχολαστικό πλύσιμο χεριών. Η υπόθεση αυτή δε θα τελειώσει το καλοκαίρι. Δεν ξέρω για πόσα χρόνια θα μας απασχολεί ακόμη. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτό. Το εμβόλιο ή τα εμβόλια όταν θα βγουν, που δε θα βγουν αρχές της επόμενης χρονιάς, πρέπει να δούμε αν είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και σε ποιο βαθμό και για πόσο χρόνο».



Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.