Κιουμής: «Ίσως θα ήταν καλύτερο να αναβληθούν οι αγώνες»

Metrosport Team05 Νοεμβρίου 2020

Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Στη Σέντρα» φιλοξενήθηκε ο Ιωάννης Κιουμής.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μίλησε για την πιθανή εξαίρεση των επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μπάσκετ κατά την περίοδο του lockdown.

Επίσης αναφέρθηκε στην κατάσταση του συστήματος υγείας και πως τα πράγματα θα γίνουν δραματικά αν δεν ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Κιουμής δήλωσε:

Αν πρέπει να έχουμε ποδόσφαιρο: «Θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Όμως όταν παίζουν οι αθλητές υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού. Επίσης βασικά τους στελέχη των ομάδων νοσούν. Εσείς δεν βλέπετε πιθανότητα αλλοίωσης αποτελεσμάτων; Άρα το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστο θα είναι ένα αποτέλεσμα ενός αγώνα στον οποίο θα λείπουν από τις ομάδες βασικοί παίκτες. Εφόσον έχουμε παρατηρήσει μετάδοση του ιού στις ομάδες και επειδή γίνεται και στους νέους ανθρώπους, ίσως θα ήταν καλύτερο να αναβληθούν».

Για το αν πρέπει να συνεχιστούν οι προπονήσεις: «Οι αθλητές οφείλουν να προπονούνται ώστε όταν η κατάσταση εκτονωθεί να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα. Αλλά πώς θα είναι η βαθμολογία ενός πρωταθλήματος μετά από αγώνες με αλλοιωμένα τα ρόστερ των ομάδων».

Για την κατάσταση στα νοσοκομεία: «Στην κλινική μας νοσηλεύουμε ασθενείς με κορωνοϊό που είναι διασωληνωμένοι, ένα μέρος της κλινικής λειτουργεί ως τμήμα covid. Δεχόμαστε αφόρητη πίεση, δεν έχουμε εξαντλήσει τις εφεδρείες αλλά πηγαίνουμε ταχύτατα προς τα εκεί. Αν δεν ανακοπεί αυτή η αύξηση η κατάσταση θα γίνει δραματική. Στο σύστημα υγείας δεν διανοούμαστε να επιλέγουμε ποιος θα ζήσει ποιος θα πεθάνει. Είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα και για μας αυτά τα διλήμματα. Οι ασθενείς επιβαρύνονται με τη μεταφορά μεγάλων αποστάσεων. Μετά την εφαρμογή του Lockdown δεν υπάρχουν άλλα μέτρα. Τα εξαντλήσαμε. Πλέον μιλάμε για την πιστή εφαρμογή τους. Αν λάβουν μεγάλη διάρκεια θα έχουμε και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.