Κιουμής: «Αμφιβάλλω αν θα έχει αποτέλεσμα το lockdown στον Εύοσμο»

Metrosport Team21 Φεβρουαρίου 2021

 Για την κατάσταση των νοσοκομείων, την εμφάνιση των φαρμάκων καθώς και για τις καθυστερήσεις της Ε.Ε. στην λήψη των αποφάσεων μίλησε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Ιωάννης Κιουμής, στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Weekend με τον Γρηγόρη Κόκκινο» ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τοπικό lockdown στην περιοχή του Ευόσμου τονίζοντας ότι αμφιβάλλει αν θα φέρει αποτέλεσμα. 

Αναλυτικά όσα είπε:

΄Για την κατάσταση του νοσοκομείου: «Σε γενικές γραμμές είμαστε στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχει μια αύξηση των εισαγωγών στη γενική κλινική αλλά όχι στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είμαστε σε ένα επίπεδο διαχειρίσιμο. ». 

Για τα φάρμακα: «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Δεν μπορεί να περάσει κανείς ένα φάρμακο το οποίο έχει μόνο μια ενθαρρυντική δημοσίευση, πρέπει να γίνουν δημοσιεύσεις αξιόπιστες και που να  επιβεβαιώνονται πριν να αρχίσεις να λες στον κόσμο ότι αυτό το φάρμακο είναι κατάλληλο για εσάς. Η ιατρική ευθύνη είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τι πρέπει να δώσεις και τι όχι στον ασθενή. Εγώ λέω, λοιπόν, ότι για τα μονοκλωνικά αντισώματα γίνονται ακόμη έρευνες και δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο σαφές συμπέρασμα. Το Ισραήλ έχει δύο φάρμακα τα οποία υπόσχονται καλά αποτελέσματα στους βαριά πάσχοντες. Είναι ενθαρρυντικές ανακοινώσεις θα πρέπει να γίνουν μελέτες ώστε να πει κανείς ότι έχουν ένα φάρμακο αλλιώς μπορέι να είναι πυροτέχνημα. Η Ε.Ε. σε τέτοιες αδειοδοτήσεις δεν φημίζεται για την ταχύτητα της. Είδατε ότι ακόμη και τα εμβόλια άργησε να δοθεί έγκριση. Είναι γενικά από τη φύση της η Ε.Ε. πιο αργή».

Για την Αγγλία: «Μόλις βγήκε εκτός επιτάχυνε τη διαδικασία». 

Για την καθυστέρηση της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων: «Χωρίς να θέλω να αθωώσω την Ε.Ε, προσπάθησε το καλοκαίρι να κάνει μια σειρά συμφωνιών πάνω σε μια στρατηγική ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε από πολλούς εμβόλια και όχι από έναν για να μην υπάρχει πρόβλημα. Και τι έγινε; Εκείνη την περίοδο φαινόταν από τις δημοσιεύσεις ότι το εμβόλιο της Αστρα προηγείτο χρονικά για να βγει σε κυκλοφορία. Δεν δικαιώθηκε αυτή η πρόβλεψη. Έγιναν οι συμφωνίες και στη συνέχεια η Ε.Ε. βρέθηκε εγκλωβισμένη. Εκ των υστέρων, είναι εύκολο να κάνουμε την κριτική και δέχομαι ότι υπήρξαν αστοχίες αλλά δεν ήταν τόσο προβλέψιμη η εξέλιξη των πραγμάτων».

Για το τοπικό lockdown στον Εύοσμο: «Σίγουρα υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικά με την επιβολή των μέτρων ή την ανακοίνωση τους αλλά για την επιτήρηση. Τα μέτρα δεν τηρούνται με ιδιαίτερη σχολαστικότητα. Επομένως, το θέμα δεν είναι να βάλουμε μέτρα αλλά να μπορούμε να τα επιτηρούμε ώστε να έχουν το αποτέλεσμα που περιμένουμε. Για παράδειγμα το lockdown στον Εύοσμο δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να τηρηθεί. Είναι μια συνοικία που υπάρχει σε μια πόλη. Δεν είμαστε στην Κίνα. Αμφιβάλλω αν θα έχει αποτέλεσμα. Δεν φτάνει να ζητάς από τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. Πρέπει να να βοηθήσει η Πολιτεία να επιτηρηθούν τα μέτρα ώστε να έχουμε αποτέλεσμα. Κάθε αυστηροποίηση των μέτρων είναι τιμωρητικό για αυτούς που τηρούν τα μέτρα».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.