Κι εσύ Βρούτε;

Αλέξανδρος Τσίγγος02 Δεκεμβρίου 2020

του Αλέξανδρου Τσίγγου *


Μέρος πρώτον.

Αν κάτι θυμίζει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ σήμερα, σκηνικό ενός θρίλερ που θα ζήλευε ο καλύτερος σεναριογράφος, βγαλμένο από το έργο του Σαίξπηρ, Ιούλιος Καίσαρας. Αυτό αν λάβουμε υπόψιν μας ότι ο κύριος συνωμότης Κάσιος, ήταν και μεγαλύτερος τραπεζίτης, τοκογλύφος και ζάμπλουτος Ρωμαίος που η λαϊκή πολιτική του Ιούλιου Καίσαρα ερχόταν σε αντίθεση με τα οικονομικά του συμφέροντα.

Η δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα, δεν είναι κύρια ένα πολιτικό γεγονός. Είναι ένα έγκλημα που αφορά το χρήμα, τον πλούτο, και την ανάγκη του να ελέγχει την εξουσία. Φυσικά υπήρχαν ανάμεσα στους συνωμότες και εκείνοι που οι λόγοι τους ήταν κυρίως ιδεολογικοί. Ο Βρούτος για παράδειγμα που θεωρούσε ότι η «Δικτατορία» του Καίσαρα, έθετε σε κίνδυνο την Ρωμαϊκή δημοκρατία και το θεωρούσε χρέος προς τους προγόνους του να την υπερασπιστεί. Συμπαράταξε την ιδεολογία του με τον παράγοντα που αποτελεί πάντα, την πρώτη αιτία και λόγο για να καταλυθεί μια Δημοκρατία. Το χρήμα και τον πλούτο.

Η Ρωμαϊκή Δημοκρατία δολοφονήθηκε εκείνη την ημέρα και η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία γεννήθηκε εκείνη την ημέρα.

Στην Αμερικανική πολιτεία, ο Καίσαρας είναι, η ίδια η Δημοκρατία και υπάρχουν τόσοι πολλοί Κάσιοι και τόσοι πολλοί Βρούτοι. Και διαθέτουν πολλά και κοφτερά μαχαίρια για την δολοφονία της στο κέντρο της Συγκλήτου.

Θα μπορούσε για εμάς τους Έλληνες να είχε σημασία όλο αυτό, όσο ένα βράδυ στον κινηματογράφο και η απόλαυση μια ταινίας, που το τέλος της θα μας έβρισκε ασφαλείς με το άνοιγμα των φώτων, επηρεασμένοι από την δυναμική του σεναρίου και της σκηνοθεσίας . Κατόπιν, θα κοιμόμασταν ήσυχοι στην ασφάλεια του σπιτιού μας για να επανέλθουμε το πρωί στα καθημερινά και τις δουλειές μας.

Δεν είναι έτσι. Το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου έφερε την Ελλάδα στην γεωπολιτική σκακιέρα, με την μεριά των νικητών που εκπροσωπούσαν την Δύση. Αυτό διαμόρφωσε τους θεσμούς μας, την οικονομία μας, την ίδια την κοινωνία και την ιστορική μας εξέλιξη, ενσωματώνοντας όλες τις αδυναμίες, τους διχασμούς, το αποτέλεσμα του Εμφυλίου, όπως διαμόρφωσε και για τις δύο πλευρές την ζωή τους και την πολιτεία τους μέσα σε αυτή.

Αυτό που εξελίσσεται στην Αμερική για μας τους Έλληνες, και για κάθε άλλο λαό, είναι το ίδιο σα να παρακολουθεί ο Έλληνας της εποχής εκείνης, μιας Ελλάδας υποταγμένη στους Ρωμαίους, τους όρους που θα διαμόρφωναν την ίδια την οργάνωση της πολιτικής του ζωής, την οικονομία, τον πολιτισμό και τελικά τους Νέους Θεσμούς που θα επέβαλε ο θάνατος του Καίσαρα.

Η νέα κανονικότητα που τόσο πολύ χρησιμοποιείται σαν έκφραση από όλους τους εκπροσώπους, όλων των κομμάτων, είναι αυτή που ζούμε ήδη. Και η τελική της μορφή αυτής της καρικατούρας με την επωνυμία «Δημοκρατία» θα εξαρτηθεί, προσωρινά, από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με το πρόσχημα της διάσωσης της Δημοκρατίας, όλοι οι Όμιλοι της Ψηφιακής Τεχνολογίας, η κυρίαρχη δύναμη του σήμερα, Google, Facebook, Twitter, Youtube, ο Bill Gates, συμμάχησαν με πλουτοκράτες όπως ο Σόρος, ο Μπλούμπεργκ, τους ανθρώπους της Wall Street, τους τραπεζίτες, τα Διεθνή και Εθνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως το CNN, ABC, MSNBC, που ανήκουν όλα αυτά σε έξι (6) ιδιοκτησίες και κατέχουν το 90% των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, με τις παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες που έχουν καβαλήσει το άρμα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, με το Βαθύ Κράτος της Αμερικής και τις πολιτικές τους μαριονέτες, όπως οι Bush, οι Clinton, οι Obama, με τους πολιτικούς ακτιβιστές της πολιτικής ορθότητας και τους δικαιωματιστές με θέσεις όπως το δικαίωμα ενός οκτάχρονου αγοριού να επιλέξει το φύλο του, πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο βιολογικός του κύκλος που συμβαίνει περίπου στα δεκαπέντε του χρόνια, το δικαίωμα της άμβλωσης μετά την γέννα, τα ανοιχτά σύνορα και την νομιμοποίηση εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, με τους Antifa, το κίνημα του Black Life Matters, του MeToo, τους Αμερικανούς σοσιαλιστές και κομμουνιστές, διεθνιστές. Οι τελευταίοι να αποτελούν τους στρατιώτες στο πεζοδρόμιο, την μάχη στο δρόμο και στην διαδήλωση και αδρά χρηματιζόμενοι από τους πρώτους.

Μια ετερόκλητη συμμαχία από Κάσιους και Βρούτους.

Σήμερα ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ 50%, πιστεύει ότι οι εκλογές έχουν νοθευτεί και το άλλο μισό πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ναι, το προσπαθούν με κάθε νόμιμο μέσο και μέσα στο πλαίσιο του Αμερικανικού συντάγματος.

Θα το καταφέρουν;

Είναι η στιγμή που θα θυμηθώ τον Σπύρο Καλογήρου να λέει: Είναι πολλά τα λεφτά Άρη!!

* *Ο Αλέξανδρος Τσίγγος είναι λογοτέχνης, ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός, σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τόσο της Αθήνας όσο και της Θεσσαλονίκης. Επικοινωνήστε μαζί του στο https://www.facebook.com/AlexandrosTsiggos

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.