«Κέρβερος» ο Λιβάκοβιτς… αλλά μια υπόκλιση στον τεράστιο Μόντριτς

Κωστής Παναγιώτου13 Δεκεμβρίου 2022

Η εφτάψυχη Κροατία έστειλε στο σπίτι της τη Βραζιλία, ένα εκ των φαβορί για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, και για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τρίτη στην ιστορία της θα δώσει το παρών στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου, αντιμετωπίζοντας την Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι (14/12, 21:00).

Μπορεί ο μεγάλος πρωταγωνιστής της επικής πρόκρισης επί της "σελεσάο" να ήταν ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς, οποίος απέκρουσε στη διαδικασία των πέναλτι την εκτέλεση του Ροντρίγκο και μέχρι να δεχτεί το γκολ του Νεϊμάρ είχε υψώσει ένα τοίχος στην εστία του, αλλά ο Λούκα Μόντριτς, σε ακόμα ένα Μουντιάλ, είναι ο μαέστρος της Εθνικής του ομάδας, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις από την αρχή της διοργάνωσης.

Παρότι 37 οργώνει ακόμη το γήπεδο σαν 20άρης

Στην αναμέτρηση με τη Βραζιλία ο Μόντριτς έκανε μια επίδειξη των ικανοτήτων του και όσων μπορεί να προσφέρει στο γήπεδο παρότι είναι 37 ετών. Η τεχνική κατάρτιση και η επαφή με τη μπάλα δεν ξεχνιέται όσα χρόνια και να περάσουν, αλλά οι φυσικές δυνάμεις εξασθενούν όσα περνάει ο καιρός.

Ο μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης όμως δείχνει να μην έχει επηρεαστεί παρότι η σπουδαία καριέρα του πλησιάζει στη δύση της. Από το πρώτο λεπτό του προημιτελικού μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της παράτασης ο Μόντριτς ήταν παρών, οδηγώντας την Κροατία στην πιο ηρωική πρόκριση της ιστορίας της.

Ο Λιβάκοβιτς ήταν εντυπωσιακός κάτω από τα δοκάρια της εστίας του και ο Μόντριτς σαν μαέστρος ορχήστρας οργάνωνε την ομάδα του, μοιράζοντας το παιχνίδι. Ο 37χρονος μέσος επιχείρησε στην αναμέτρηση με τους Βραζιλιάνους 116 πάσες, εκ των οποίων οι 105 ήταν εύστοχες (91%), με αποτέλεσμα να είναι ο παίκτης με τις περισσότερες εύστοχες πάσες και από τις δύο ομάδες.

Το εντυπωσιακό όμως και ο λόγος της υπόκλισης μπροστά στο μεγαλείο του Κροάτη είναι ότι ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες ενέργειες/επαφές στον αγωνιστικό χώρο και από τις δύο ομάδες, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 139!

Ειδικά μαζί με τον Μπρόζοβιτς ήταν το σημείο αναφοράς για την κυκλοφορία της μπάλας, με τον μέσο της Ίντερ να έρχεται δεύτερος στην κατηγορία με τις περισσότερες ενέργειες/επαφές, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 134.

Ο Λιβάκοβιτς έγινε "κέρβερος" 

«Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θα ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι με την Κροατία, γιατί είπα σε όλους ότι ο Λιβάκοβιτς αποκρούσει τα πέναλτι», ανέφερε ο Μόντριτς μετά τον αγώνα με την Ιαπωνία για τους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αποδεικνύοντας την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη που τρέφει για τον συμπαίκτη του.

Ο 27χρονος τερματοφύλακας ήταν απολαυστικός και στην αναμέτρηση με τη Βραζιλία, αποσοβώντας τον κίνδυνο ουκ ολίγες φορές στον αγώνα, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος τερματοφύλακας της Κροατίας που έχει 10+ αποκρούσεις σε παιχνίδι Μουντιάλ.

Αλλά τα ρεκόρ δεν σταματάνε εκεί για τον Κροάτη γκολκίπερ, καθώς με την απόκρουση στο πέναλτι του Ροντρίγκο μπήκε σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ, αφού έγινε ο τρίτος τερματοφύλακας στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που απέκρουσε τέσσερα πέναλτι στην ίδια διοργάνωση. Πρώτος το είχε πετύχει ο Σέρχιο Γκοϊκότσεα το 1990 με την Αργεντινή και δεύτερος ο συμπατριώτης του Ντάνιελ Σούμπασιτς το 2018, όταν η Κροατία είχε φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης με αντίπαλο τη Γαλλία.

Στα πέντε παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Κροατία στη διοργάνωση έχει δεχτεί μόλις τρία γκολ, αλλά βάσει τα xG θα έπρεπε να έχει δεχτεί πολύ περισσότερα, καθώς οι αντίπαλοι της έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες που βαθμολογούνται με 7.8 xG. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δέχτηκε κάποιο τέρμα εξαιτίας της αστοχίας των αντιπάλων (όπως με το Βέλγιο), αλλά στην πλειονότητα των φάσεων ο 27χρονος Κροάτης ήταν "κέρβερος" κάτω από την εστία του.

Σήμερα το βράδυ (14/12, 21:00) η Κροατία θα τεθεί αντιμέτωπη με την Αργεντινή και με τον σεληνιασμένο Μέσι, οποίος μέχρι στιγμής βρίσκει κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο για στείλει τη μπάλα στα δίχτυα των αντιπάλων του, είτε εκτελώντας ο ίδιος, είτε πασάροντας. Θα μπορέσει ο Λιβάκοβιτς να σταματήσει και τον 35χρονο Αργεντινό και να παρατείνει την τελευταία παράσταση του Μόντριτς με την Εθνική Κροατίας; Λίγες ώρες έμειναν για να μάθουμε.

Data: OptaAnalyst

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.