Κέρδος οι τρεις βαθμοί με μια νίκη αγχωτική, που έπρεπε να είναι θρίαμβος με επίδειξη ισχύος

Στέλιος Γρηγοριάδης13 Ιανουαρίου 2020

Αγαπητή Metrosport,

Τρεις βαθμοί και, επιτέλους, νίκη σε ντέρμπι. Αυτά κρατάει ο ΠΑΟΚ από το χθεσινό παιχνίδι που κύλησε με πολλή αγωνία για τους οπαδούς του, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει επίδειξη δύναμης απέναντι σε μια πολύ κατώτερη ομάδα και να τη συντρίψει. Μια ΑΕΚ που φάνηκε στο γήπεδο μόνο όταν οι παίκτες του ΠΑΟΚ αγχώθηκαν για να κρατήσουν το 1-0, με συνέπεια να γίνει απειλητική δύο φορές, τις μοναδικές σε όλο τον αγώνα. Μετράνε, προφανώς, περισσότερο από κάθε άλλο, οι τρεις βαθμοί και το γεγονός ότι παραμένει η ομάδα στο δίδυμο της κορυφής, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την απόσταση από την ΑΕΚ, αλλά σαφώς η απόδοση δεν ήταν καλή και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Φερέϊρα και παικτών, όταν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί για τη νίκη.

Η ΑΕΚ έδειξε με την έναρξη του αγώνα ότι ήρθε στην Τούμπα για να παίξει ανοιχτά και όχι να κλειστεί. Στήθηκε ψηλά, μάρκαρε ψηλά και θέλησε να επιδιώξει την επίτευξη ενός γκολ. Οι του ΠΑΟΚ αιφνιδιάστηκαν, βραχυκυκλώθηκαν στην ανάπτυξη και χρειάστηκε να περάσουν 16 λεπτά για να κάνουν την πρώτη ωραία επίθεσή τους που απέφερε την πολύ καλή χαμένη ευκαιρία του Σφιντέρσκι.

Αφού μεσολάβησε ένα 15λεπτο συνεχών διακοπών λόγω μικροτραυματισμών, ο Μπίσεσβαρ ατύχησε στο (δύσκολο) κοντρόλ και για κλάσματα του δευτερολέπτου δεν πρόλαβε να πλασάρει τον Μπάρκα, λίγο μετά σούταρε ψηλά άουτ και ο ΠΑΟΚ είχε πλέον περιορίσει την ΑΕΚ σε παθητικό ρόλο. Στην ευκαιρία του 39΄, με έναν δεύτερο καλό συνδυασμό, δεν ήταν άσχημο το σουτ του Εσίτι, αλλά η μπάλα κοντραρίστηκε στον Χουλτ και έφυγε κόρνερ.

Μετά το πρώτο 15λεπτο δεν υπήρχε ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος, ήταν και η ομάδα που δημιούργησε δύο ευκαιρίες, αλλά… μόνο δύο ευκαιρίες με μόνο δυο-τρεις αξιόλογες επιθέσεις. Αυτά ήταν λίγα για να βάλουν τα θεμέλια της νίκης και θα ήταν λίγα για να έρθει η νίκη στο δεύτερο ημίχρονο. Ηταν σαφές ότι οι παίκτες του έπρεπε να “βγάλουν” περισσότερη ενέργεια και να διώξουν τον εκνευρισμό. Στο πρώτο ημίχρονο δεν είχαν ένταση, είχαν νεύρα και άγχος που δεν δικαιολογείται με τίποτε γιατί (το ήξεραν καλά) είναι πολύ ανώτερη ομάδα από την ΑΕΚ.

Πράγματι, μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο με περισσότερη ενέργεια, έκλεισαν αμέσως την ΑΕΚ στα καρέ της και δεν άργησαν να προηγηθούν με το πέναλτι του Βιεϊρίνια, που τον τράβηξε από τη φανέλα και τον έριξε κάτω ο Σιμόες. Ηταν η καλύτερη επιβεβαίωση της ανωτερότητάς τους και η καλύτερη επιβράβευση για το διαφορετικό πρόσωπο που έφεραν από τα αποδυτήρια μετά την ανάπαυλα.

Αυτό που έγινε λίγο μετά… δεν γίνεται. Ο Βιεϊρίνια έκλεψε την μπάλα, μπήκε, είπε “πάρε-βάλε” στον Μπίσεσβαρ, αλλά εκείνος “κατόρθωσε” να στείλει την μπάλα από τα έξι-εφτά μέτρα πλάγιο άουτ. Εκείνη τη στιγμή έπρεπε να είχε “τελειώσει” το παιχνίδι και, μάλιστα, παραλίγο να γίνει το “μπαμ” όταν ο Μάνταλος, τετ α τετ με τον Ζίβκοβιτς δεν σημάδευε το οριζόντιο δοκάρι στη μοναδική, μέχρι τότε, περίπτωση που απείλησε η ΑΕΚ. Το καμπανάκι, πάντως, είχε χτυπήσει, ξαναχτύπησε σε μια φάση που παραλίγο να γίνει πέναλτι από τον Βαρέλα κι έτσι μπήκαμε στο αγωνιώδες τελευταίο 10λεπτο με τη δεύτερη χαμένη ευκαιρία από την ΑΕΚ και τους παίκτες του ΠΑΟΚ να δείχνουν πάλι αδικαιολόγητο άγχος. Ενώ η ΑΕΚ πίεζε, ο Λημνιός απέτυχε σε μια αντεπίθεση να νικήσει τον Μπάρκα, ενώ ο Ακπομ κέρδισε την αποβολή του Χουλτ, θα μπορούσε όμως να σκοράρει αν έκανε το σουτ και δεν προσπαθούσε να “μπουκάρει” στην περιοχή της ΑΕΚ. Μετά ο Λημνιός κέρδισε την αποβολή του Λιβάγια και το ματς έληξε με μια νίκη που σίγουρα θα ήταν πιο εύκολη και ευρύτερη σε σκορ, αν οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν είχαν φορτωθεί με τόσο πολύ στρες, ίσως γιατί δεν είχαν κερδίσει ντέρμπι μέχρι χθες, ίσως γιατί είχε προηγηθεί το τρίποντο του Ολυμπιακού και δεν υπήρχε περιθώριο απώλειας βαθμών, ίσως επηρεασμένοι από την ήττα από τον Αρη, ίσως και όλους αυτούς τους λόγους ταυτόχρονα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΟΚ έκανε μετριότατη εμφάνιση, αλλά ο στόχος επιτεύχθηκε και τώρα υπάρχει το περιθώριο να ηρεμήσει η ομάδα, να αυξήσει την αυτοπεποίθησή της και οπωσδήποτε να δουλέψει για να βελτιωθεί στους τομείς που υστερεί.

ΥΓ. Τι σου είναι η παράδοση, τι σου είναι οι συμπτώσεις στο ποδόσφαιρο. Πάλι ο Βιεϊρίνια έμελλε να “εκτελέσει” την ΑΕΚ.

Στέλιος Γρηγοριάδης

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.