Κερδισμένοι στις μεταγραφές όποιοι προσθέσουν ποιότητα σε όλο το ρόστερ

Στέλιος Γρηγοριάδης22 Δεκεμβρίου 2021

Αγαπητή Metrosport

Εντάξει, το κατάλαβαν επιτέλους και στην ΑΕΚ. Πέρα από τους γραφικούς κιτρινόμαυρους αναλυτές, που απέδωσαν την ήττα από τον ΟΦΗ στον... μάγο Γιαννίκη που δεν “διάβασε” σωστά τον αντίπαλο, υπάρχουν και οι σοβαροί που, πολύ απλά, λένε την ωμή αλήθεια: Λείπει η ποιότητα που χρειάζεται για να είναι η ΑΕΚ διεκδικητής του τίτλου. Και δεν ωφελεί να ζητάς από τους παίκτες πράγματα που δεν μπορούν να δώσουν.

Οποιος θέλει να ερμηνεύσει την αδυναμία των 13 από τις 14 ομάδες να διεκδικήσουν το Πρωτάθλημα, ας μην ψάχνει επιστημονικές εξηγήσεις και ας ασχοληθεί μόνο με τον Ολυμπιακό. Γιατί είναι πρώτος με 11 βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ και 13 από τον ΠΑΟΚ; Γιατί, μέχρι στιγμής, κάνει περίπατο; Γιατί όλοι μας ξέρουμε εδώ και ενάμιση μήνα ότι θα κατακτήσει και τον φετινό τίτλο; Επειδή παίζει καταπληκτικό ποδόσφαιρο; Οχι, βέβαια. Η απάντηση είναι απλή: Επειδή δεν χάνει. Και δεν χάνει όχι γιατί “πετάει” στην επίθεση, αλλά επειδή έχει περίφημη άμυνα.

Ο Ολυμπιακός είναι χειρότερος και από τον περσινό και από τον προπέρσινο εαυτό του. Τις 9 από τις 13 νίκες του τις έχει κάνει μόνο με ένα γκολ διαφορά. Εχει πετύχει τρία γκολ λιγότερα από τον ΠΑΟΚ και μόνο ένα περισσότερο από την ΑΕΚ. Εχει, όμως, δεχτεί μόνο 9 γκολ, ενώ ο ΠΑΟΚ 20 και η ΑΕΚ 16. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

Ας το δούμε και αλλιώς. Και οι πέντε άλλες ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας έχουν πολύ καλύτερες αμυντικές επιδόσεις από τον ΠΑΟΚ, αλλά και από την ΑΕΚ. Ο Παναθηναικός (11! - γι' αυτό βρίσκεται τέταρτος), ο Αρης (13 - γι' αυτό, αγωνιστικά, είναι αυτός τέταρτος), ο ΟΦΗ (14), ο Αστέρας (15) και ο ΠΑΣ Γιάννινα (16 - από τα οποία τα 4 σε ένα ματς, με τον ΠΑΟΚ).

Ας μην το κουράζουμε άλλο. Οταν ο τρίτος της βαθμολογίας ΠΑΟΚ έχει δεχτεί τόσα γκολ όσα και ο τρίτος και ο τέταρτος από το τέλος (Λαμία, Ιωνικός), δεν είναι δυνατόν να “χτυπήσει” Πρωτάθλημα. Ούτε και ο δεύτερος, η ΑΕΚ, μπορεί, όταν έχει δεχτεί περισσότερα από τον όγδοο (Αστέρας).

Το ερώτημα είναι πώς μπορεί η οποιαδήποτε ομάδα να ξεπεράσει τις αμυντικές αδυναμίες της. Στις περισσότερες θα ψάξουν να βρουν κανέναν στόπερ, όπως σε άλλες θα ψάξουν να βρουν κανέναν σέντερ φορ επειδή υστερούν στην επίθεση. Λίγες θα αναγνωρίσουν ότι οι ανάγκες τους είναι περισσότερες. Λίγες θα επιχειρήσουν να αναβαθμιστούν ποιοτικά σε όλες τις γραμμές τους, με το σωστό σκεπτικό ότι όλη η ομάδα παίζει άμυνα και όλη η ομάδα παίζει επίθεση.

Οποιες μπουν σ' αυτή τη λογική και καταφέρουν, βέβαια, να ενισχυθούν ποιοτικά στην πολύ δύσκολη και με περιορισμένες επιλογές μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, θα είναι εκείνες που θα εμφανιστούν με καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο στο υπόλοιπο της σεζόν. Κερδισμένες θα είναι κυρίως εκείνες που θα κατορθώσουν να αποκτήσουν παίκτες με αγωνιστικά χαρακτηριστικά που σήμερα λείπουν από τα ρόστερ του.

ΥΓ. Δεν περιμένω θαύματα με την απόκτηση παικταράδων σ' αυτή τη μεταγραφική περίοδο, ελπίζω, όμως, ότι ο ΠΑΟΚ θα κινηθεί τουλάχιστον με τη σωστή λογική, γιατί ήδη πλήρωσε ακριβά τη λανθασμένη εκτίμηση των δυνατοτήτων και των χαρακτηριστικών του ρόστερ από τον Λουτσέσκου.

Στέλιος Α. Γρηγοριάδης

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.