Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αναδιαρθρώσεις-express

Δημήτρης Κανελλάκης23 Απριλίου 2020

Ήταν βέβαιο ότι, αργά ή γρήγορα, οι αποφάσεις που θα λαμβάνονταν από την ΟΥΕΦΑ αλλά και από τις ομοσπονδίες, τις λίγκες, την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού σε κάθε χώρα, θα ήταν προϊόν ρεαλιστικών προσεγγίσεων στο πρόβλημα.

Είναι φανερό ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία άφησε στην άκρη την σκληρή στάση και τις απειλές για την επιβολή κυρώσεων σε χώρες που παρά τις συστάσεις της για την εξάντληση των περιθωρίων αποφάσισαν την διακοπή των πρωταθλημάτων τους.

Πλέον, για την ΟΥΕΦΑ στο τραπέζι είναι σενάρια για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα προκύψουν οι ομάδες που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την επόμενη σεζόν, εφόσον για κάποια πρωταθλήματα δεν καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν.

Στα καθ' ημάς, ωστόσο, εδώ στην Ελλάδα, το θέμα δεν είναι μόνο τι θα γίνει με την Super League. Υπάρχουν άλλα, μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία είτε αφορούν στην πρώτη κατηγορία άλλων (πλην ποδοσφαίρου) αθλημάτων, είτε στις παρακάτω από την πρώτη κατηγορίες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην χώρα μας.

Τα μηνύματα που έρχονται από πολλές ομάδες της Super League 2, της Football League, της Γ' Εθνικής, κάνουν λόγο για εικόνα διάλυσης. Ερχονται, όμως, και μηνύματα ανησυχίας, φόβου από την πλευρά των αθλητών για το κατά πόσο θα είναι προστατευμένοι από τον ιό κι αν θα υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για να επιστρέψουν στις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ολα αυτά, προφανώς, είναι που οδήγησαν τον υφυπουργό Αθλητισμού στην κατάθεση της τροπολογίας, η οποία δίνει το δικαίωμα σε ομοσπονδίες και λίγκες να αποφασίζουν όχι μόνο την διακοπή -λόγω έκτακτων συνθηκών- των πρωταθλημάτων αλλά και αναδιαρθρώσεις και νέο τρόπο διεξαγωγής, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση από γενικές συνελεύσεις παρά μόνο η επικύρωση διοικητικού συμβουλίου ή εκτελεστικής επιτροπής.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι -λόγω κορωνοϊού- διαμορφώνεται και στον χώρο του αθλητισμού μια κατάσταση η οποία επιτρέπει την λήψη αποφάσεων με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να προηγηθεί διάλογος, διαβούλευση, η εξασφάλιση ευρείας συναίνεσης.

Πράγματι, έτσι είναι. Ωστόσο, αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν την ολοκλήρωση κάποιων πρωταθλημάτων, με ποιον άλλον τρόπο μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα εκτός από τις αναδιαρθρώσεις-express;

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά το γεγονός ότι το καταλαβαίνουμε όλοι πως μέσα από τέτοιες διαδικασίες θα υπάρξουν ομάδες που θα ευνοηθούν (αυτές, για παράδειγμα, που θα έπρεπε να υποβιβαστούν και θα το αποφύγουν) και άλλες που θα αδικηθούν (αυτές που θα έπρεπε να ανέβουν κατηγορία και θα μείνουν στην ίδια).

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.