Κεντρική Μακεδονία: Οι δήμοι-«πρωταθλητές» σε ζημίες λόγω covid

Metrosport Team26 Απριλίου 2021

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ σημαντικό ρόλο στη μείωση των εσόδων έπαιξε η δραματική συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης.

Για το λόγο αυτό, στους πρώτους τριάντα ΟΤΑ με τις μεγαλύτερες απώλειες περιλαμβάνονται δήμοι από τουριστικές περιοχές.

Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στην πρώτη εικοσάδα των δήμων με τις μεγαλύτερες απώλειες για το έτος 2020 περιλαμβάνονται οι δήμοι Θεσσαλονίκης, Θέρμης και Κασσάνδρας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος βρίσκεται στην τρίτη θέση των δήμων με τις μεγαλύτερες ζημίες (έπειτα από τους δήμου Αθηναίων και Ρόδου), είχε συνολικές απώλειες περίπου 3,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3,4 εκατ. από μη είσπραξη δημοτικών τελών και άλλες 500.000 από έκτακτες δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο δήμος Θέρμης βρίσκεται στην 14η θέση πανελλαδικά, των δήμων με τις μεγαλύτερες απώλειες οι οποίες φτάνουν στα 1,9 εκατ. ευρώ. Τα έσοδά του κατά το 2020 παρουσίασαν μείωση περίπου 1,3 εκατ., ενώ οι δαπάνες για την πανδημία ανήλθαν κοντά στις 600.000 ευρώ.

Στην 18η θέση βρίσκεται ο δήμος Κασσάνδρας με συνολικές απώλειες κοντά στο 1,4 εκατ. ευρώ. Στο σύνολό τους, σχεδόν, αφορούν ανείσπρακτα δημοτικά τέλη, τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων και μισθώματα καθώς πρόκειται για τουριστική περιοχή στην οποία τα περισσότερα καταστήματα αλλά και οι τουριστικές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές ή υπολειτούργησαν κατά το 2020.


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.