Κελπέκης: «Κορυφαίος ο Σμάιχελ, σταθερός ο Ντοναρούμα»

Metrosport Team09 Ιουλίου 2021

Ο Χρήστος Κελπέκης, βετεράνος γκολκίπερ και προπονητής τερματοφυλάκων, μίλησε στο Metropolis 95,5 FM και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» σχολιάζοντας την απόδοση των γκολκίπερ του Euro 2020, μένοντας ιδιαίτερα στην παρουσία των Σμάιχελ και Ντοναρούμα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το αν έκριναν αποτελέσματα των αγώνων στο Euro οι τερματοφύλακες:

«Γενικά στο ποδόσφαιρο ο τερματοφύλακας έχει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι δίκαιο Euro ως διοργάνωση. Δίκαια έφτασαν Αγγλία και Ιταλία στον τελικό. Πολύ εύκολα δόθηκε το πέναλτι στην Αγγλία. Είναι πολύ συμπαθητική ομάδα η Δανία, με εκπληκτική πειθαρχία, αλλά δεν συγκρίνεται το ρόστερ της με της Αγγλίας. Σύμφωνα με όσα είδαμε, δίκαια έφτασαν στον τελικό αυτές οι δύο ομάδες. Και η Ισπανία θα μπορούσε να περάσει. Ήταν ισορροπημένο παιχνίδι. Δεν πέρασε όμως άδικα η Ιταλία».

Για τον γκολκίπερ που του άρεσε περισσότερο:

«Ο Σμάιχελ έδειξε και χθες πολύ καλά πράγματα. Ήταν συνολικά από τους καλύτερος του τουρνουά όπως και ο Ντοναρούμα. Εκτός των μεγάλων ονομάτων όπως ο Νόιερ για παράδειγμα. Δεν μπορεί όμως να κάνει μόνος του κάτι. Είχε προβλήματα αμυντικά η Γερμανία. Κορυφαίος του τουρνουά είναι ο Σμάιχελ. Ο Ντοναρούμα είχε σταθερότητα, ο Πίκφορντ είχε αστάθεια. Ο Σιμόν της Ισπανίας είχε λάθη. Ο Ντοναρούμα είναι σε πολύ καλό φεγγάρι.

Ο τερματοφύλακας πρέπει να είναι έτοιμος στην κατάλληλη στιγμή. Πιστεύω στην καλή προετοιμασία, όχι στην τύχη. Αν υπάρχει τύχη, είναι μόνο το να μην πληρώσεις κάποια λάθη. Αν δεν τα πληρώσεις, ξεχνιούνται εύκολα. Ο Ντοναρούμα είναι από τους νεαρότερους τερματοφύλακες. Δεν είναι περίεργο ότι η Παρί Σεν Ζερμέν δαπάνησε τόσα χρήματα για να τον αποκτήσει. Νομίζουμε ότι είναι μεγάλος επειδή παίζει πολλά χρόνια, αλλά είναι μόνο 22 ετών».

Για το αν τον βοηθάει τον Σμάιχελ ότι παίζει στη «σκιά» του πατέρα του:

«Σηκώνει ένα βαρύ όνομα. Έχει κάνει θαύματα και ο πατέρας του. Ο πατέρας του πήρε ευρωπαϊκό με τη Δανία. Ήμουν φαν του τρόπου παιχνιδιού της Δανίας. Εξαιρετική τακτική και πειθαρχία σε υψηλό Level. Αλλά αυτές ήταν οι δυνατότητές της. Και η απόφαση του πέναλτι ήταν αυστηρή».

Για το αν υπάρχουν σχολές τερματοφυλάκων:

«Ναι. Έχουν κάποια χαρακτηριστικά που υπάρχουν σε κάθε χώρα, σε κάθε σχολή. Οι Ισπανοί είναι πολύ καλοί τεχνικά. Αντίστοιχα δεν είναι καλοί σ’ αυτό οι Άγγλοι. Δεν τους ενδιαφέρει η τεχνική, αλλά να σώσουν την μπάλα. Οι Ιταλοί είναι καλύτεροι σε τεχνική. Και στις λαβές και τις πτώσεις. Παγκοσμίως και η Βραζιλιάνικη σχολή έβγαλε πολλούς τερματοφύλακες με πληρότητα τα τελευταία χρόνια. Οι Σέρβοι έχουν καλή σχολή επίσης. Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε στοιχεία απ’ όλους».

Για την ελληνική σχολή τερματοφυλάκων:

«Υπάρχει πολύ καλή σχολή τερματοφυλάκων. Γίνεται εκπληκτική δουλεία με πολύ καλούς καθηγητές που ενημερώνονται συνέχεια και μας περνούν εξαιρετικά πράγματα. Είναι σε υψηλό επίπεδο. Θα φανεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον αυτό».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.