Τι γίνεται στον Έβρο - «Η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση»

Metrosport Team04 Ιουνίου 2020

Συναγερμός φάνηκε να σήμανε χθες (3/6) στην περιοχή του Έβρου καθώς πληροφορίες ανέφεραν πως ο 6.000 μετανάστες είχαν ξεκινήσει να μετακινούνται από την Τουρκία προς τα ελληνικά σύνορα.

Πληροφορίες έκαναν λόγο για έντονη κινητικότητα στην τουρκική πλευρά με πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανούπολης, όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος σημειώσε στον ΣΚΑΪ: «Είχαμε και εμείς χτες το βράδυ την πληροφορία για κινητικότητα. Δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο». Όπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος παρατηρείται μια μικρή αυθόρμητη κινητικότητα, όπως κι άλλες φορές στο παρελθόν. Οι δυνάμεις που είναι στα σύνορα είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για την άμυνα των συνόρων μας, τόνισε. Η πολύ ισχυρή αποτρεπτική λογική και δυνατότητα στη θάλασσα και η πανδημία συντέλεσαν στον μικρότερο αριθμό μεταναστών.

Για ροή μεταναστών σε γκρουπ που είναι διαχειρίσιμη έκανε λόγο ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων το πρωί της Παρασκευής λίγες ώρες μετά τις πληροφορίες για μετακινήσεις μεταναστών με λεωφορεία στην Αδριανούπολη.

«Προσπαθούν να περάσουν και με βάρκες το ποτάμι. Συγκεντρώνονται όχι σε βαθμό που να μας προκαλούν ανησυχία. Υπάρχει κινητικότητα, είμαστε σε ετοιμότητα» είπε ο Παναγιώτης Χαρέλας στον ΣΚΑΪ εκτιμώντας ότι «θέλουν να τεστάρουν τα αντανακλαστικά μας».

Σε διαρκή επαγρύπνηση οι Ένοπλες Δυνάμεις

«Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί. Ενίοτε δείχνει και τα δόντια της. Τα δείξαμε στην απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας στον Έβρο και σε αυτό τον δρόμο κινούμαστε. Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας. Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε όξυνση της επιθετικής πολιτικής της, έχουμε απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στη Βουλή. 

Διαχείρισιμη κατάσταση στον Έβρο λέει ο Αντιδήμαρχος Φερών

Τις πληροφορίες περί κινητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας στον Έβρο επιβεβαίωσε μιλώντας σήμερα το πρωί (4/6) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης Φερών, Δημήτρης Κολγιώνης. Είπε ωστόσο ότι δεν έχει φτάσει μεγάλος αριθμός μεταναστών στα σύνορα.

«Στον νότιο Έβρο η κατάσταση είναι ήρεμη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κόσμος στα σύνορα, δεν υπάρχουν μετανάστες», είπε ο αντιδήμαρχος, σημειώνοντας πως υπάρχει ετοιμότητα από τις ελληνικές αρχές, είναι όλοι παρόντες και θα παρέμβουν αν χρειαστεί.

«Ήταν ένα κοινό μυστικό ότι θα προσπαθούσαν να έρθουν κι αυτό το τριήμερο», σημείωσε αλλά πρόσθεσε πως «η αποφασιστικότητα είναι δεδομένη».

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.