Καβάνι - Σουάρες: Ο τελευταίος χορός των θρύλων της Ουρουγουάης

Δημήτρης Καλαϊτζής20 Νοεμβρίου 2022

Η Ουρουγουάη πιστή και συνεπής στα ραντεβού της δίνει το παρών σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στη φάση των ομίλων την Πορτογαλία, τη Νότια Κορέα και την Γκάνα. 

Η Ουρουγουάη θα είναι ξανά σε μια τελική φάση Παγκόσμιου Κυπέλλου και με τον νέο της προπονητή έχει χάσει μόνο μια φορά, στο φιλικό με το Ιράν (1-0). Ο 47χρονος Ντιέγκο Αλόνσο ανέλαβε το βαρύ φορτίο να διαδεχτεί τον θρυλικό Όσκαρ Ταμπάρες, ο οποίος διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός στην Εθνική Ουρουγουάης επί μια 15ετία.

Οι πιθανότητες είναι υπέρ της για την πρόκριση στα νοκ άουτ αλλά θα πρέπει να δείξει χαρακτήρα αν θέλει να πετύχει την υπέρβαση όπως το 2010 όπου έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Με 15 κατακτήσεις Copa America και δύο Παγκόσμια Κύπελλα στη συλλογή της η σελέστε έχει δημιουργήσει ποδοσφαιρικούς θρύλους!

Το επίκεντρο και τα φώτα πέφτουν δικαιολογημένα πάνω σε δύο μεγάλους αστέρες που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας τους. Ο λόγος για τους Λουίς Σουάρες και Έντισον Καβάνι, οι οποίοι θα αγωνιστούν στο τελευταίο Μουντιάλ της ποδοσφαιρικής τους καριέρας. 

Συνοδοιπόροι από το 2008 στην Εθνική ομάδα και πλέον στη δύση της μεγάλης καριέρας τους θέλουν να ζήσουν για τελευταία φορά την εμπειρία του Μουντιάλ οδηγώντας τη χώρα τους όσο πιο μακριά μπορούν.

Ο πρώτος είναι κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής με 68 γκολ, ενώ ο δεύτερος ακολουθεί με 58 τέρματα που τον κατατάσσουν στη δεύτερη θέση των πίνακα των σκόρερ. Αμφότεροι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι εστί Μουντιάλ, αφού θα αγωνιστούν σε τέταρτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο Σουάρες και ο Καβάνι είναι τα πιο λαμπρά αστέρια της εθνικής Ουρουγουάης, αλλά από πίσω τους υπάρχουν εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές και πρόκειται για τους Βαλβέρδε, Μπεντανκούρ, Νούνιες, Αραούχο, και Χιμένες.

Ο Λουίς Σουάρες αποφάσισε να αφήσει την Ευρώπη για λογαριασμό της Νασιονάλ, με την οποία έκανε πολύ καλή σεζόν, σκοράροντας 8 φορές σε 14 εμφανίσεις, ενώ το αποκορύφωμα ήταν η κατάκτηση του Πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας μάλιστα δύο γκολ στον μεγάλο τελικό κόντρα στη Λίβερπουλ Μοντεβιδέο. Μάλιστα, αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος του Σουάρες με τη Νασιονάλ και πρώτος μετά το Πρωτάθλημα του 2006, τη χρονιά δηλαδή πριν μετακομίσει στην Ευρώπη και την Ολλανδία για χάρη της Γκρόνινγκεν.

Από την πλευρά του ο «Ελ Ματαντόρ» άφησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά από δύο χρόνια για να συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανία για λογαριασμό της Βαλένθια με την οποία έχει αγωνιστεί μόλις επτά φορές, ενώ έχει βρει τέσσερις φορές το δρόμο προς τα δίχτυα.

‘’Κανένας δεν κερδίζει τίποτα μόνος του’’

"Προέρχομαι από ένα ποδοσφαιρικό σχολείο όπου το πιο ωραίο πράγμα που μπορεί να σου συμβεί είναι να κερδίσεις ως ομάδα. Για μένα κανένας δεν κερδίζει ένα Μουντιάλ μόνος του. Δεν γίνεται, ούτε θα γίνει ποτέ. Κάποιος ίσως κάνει κάτι μαγικό αλλά χρειάζεται συμπαίκτες να τρέχουν, να θυσιάζονται για το σύνολο. Αυτό ο κόσμος το ξεχνάει. Μιλάμε μόνο για τον σκόρερ, τον πιο διάσημο, αυτόν που πήρε το βραβείο και δεν δίνουμε αξία σ' αυτό που μετράει, το ομαδικό πνεύμα. Έτσι καταλήγουμε σε εγωιστές παίκτες που σκέφτονται μόνο τα βραβεία. Στην Ουρουγουάη από τις ακαδημίες μαθαίνουμε ότι πρέπει να είσαι ταπεινός. Μεταβιβάζουμε την κουλτούρα της δουλειάς, της θυσίας, της ενότητας που μας έχει επιτρέψει να κερδίζουμε σπουδαίες εθνικές ομάδες. Δεν είναι ο Σουάρες ή ο Καβάνι ή οποιοσδήποτε άλλος. Είναι η Ουρουγουάη. Ο στόχος είναι η νίκη και όλοι μας έχουμε επίγνωση ότι κανένας μας δεν θα κερδίσει ποτέ τίποτα μόνος του", ανέφερε σε δηλώσεις πριν την σπουδαία διοργάνωση ο Έντισον Καβάνι.

Το ρόστερ της Ουρουγουάης για το Μουντιάλ του Κατάρ:

Τερματοφύλακες: Σέρχιο Ροσέτ, Φερνάντο Μουσλέρα, Σεμπαστιάν Σόσα

Αμυντικοί: Ντιέγκο Γοδίν, Χοσέ Μαρία Χιμένες, Ρονάλντ Αραούχο, Σεμπάστιαν Κόατες, Μάρτιν Κάσερες, Ματίας Ολιβέιρα, Ματίας Βίνια, Γκιγιέρμο Βαρέλα, Ζοσέ Λουίς Ροντρίγκες

Μέσοι: Μανουέλ Ουγκάρτε, Φεντερίκο Βαλβέρδε, Ροντρίγκο Μπετανκούρ, Ματίας Βεσίνο, Λούκας Τορέιρα, Νίκο Ντε Λα Κρους, Ντε Αρασκαέτα

Επιθετικοί: Λουίς Σουάρες, Έντινσον Καβάνι, Ντάργουιν Νούνιες, Μάξι Γκόμες, Φακούντο Πελίστρι, Αγκουστίν Κανόμπιο, Φακούντο Τόρες

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.